ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το αμερικανικό Σύνταγμα στο σφυρί: Πάνω από 30 εκατομμύρια σε δημοπρασία για σπάνια πρώτη έκδοσή του

Το αμερικανικό Σύνταγμα στο σφυρί: Πάνω από 30 εκατομμύρια σε δημοπρασία για σπάνια πρώτη έκδοσή του
Sotheby's

Ένα «εξαιρετικά σπάνιο» αντίγραφο της πρώτης έκδοσης του Συντάγματος των ΗΠΑ θα βγει στο σφυρί στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα, με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's να αναμένει προσφορές άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κατασκευάστηκε πριν από την ιστορική Συνταγματική Συνέλευση του 1787 και είναι ανάμεσα σε μόλις 13 από τα πρωτότυπα έντυπα κείμενα που είναι γνωστό ότι έχουν διασωθεί, ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών.

Η ανακοίνωση έρχεται λιγότερο από ένα χρόνο αφότου το μοναδικό άλλο ιδιόκτητο αντίγραφο έφτασε το ρεκόρ των 43,2 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία. Η πώληση εκείνη, που πραγματοποιήθηκε επίσης στη Νέα Υόρκη, είδε έναν πόλεμο προσφορών μεταξύ του δισεκατομμυριούχου διαχειριστή hedge fund Κεν Γκρίφιν και του ομίλου κρυπτονομισμάτων Constitution DAO, που συγκέντρωσε το ποσό από 17.000 μεμονωμένους επενδυτές σε αυτό που ο Sotheby's περιέγραψε ως «την πιο σημαντική πρωτοβουλία crowdfunding που αναλήφθηκε ποτέ».

Τη μάχη τελικά κέρδισε ο Γκρίφιν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Citadel, ο οποίος από τότε έχει δανείσει το αντίγραφο στο Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Crystal Bridges στο Αρκάνσας.

Σε δελτίο τύπου, ο Sotheby's αναφέρει ότι οι διαδικτυακοί ακόλουθοι της πώλησης του 2021 την έκαναν τη δημοπρασία με τη μεγαλύτερη παρακολούθηση στην ιστορία. Ο Ρίτσαρντ Όστιν, επικεφαλής βιβλίων και χειρογράφων του Sotheby's, εξέφρασε την ελπίδα ότι η δημοπρασία του επόμενου μήνα θα έχει «παρόμοια ανταπόκριση» από το κοινό.

«Το άνευ προηγουμένου αποτέλεσμα που επιτύχαμε με το Σύνταγμα τον περασμένο Νοέμβριο ήταν μια πραγματικά μοναδική και εμπνευσμένη στιγμή, μια στιγμή που υποδηλώνει όχι μόνο την εξαιρετική σπανιότητα των πρώτων αντιγράφων του Συντάγματος που είναι διαθέσιμα, αλλά και τη διαρκή σημασία και επιρροή του Συντάγματος ως της απόλυτης έκφρασης των δημοκρατικών αρχών για περισσότερα από 200 χρόνια, από τότε που γράφτηκε», συνέχισε η ανακοίνωση.

Συντάχθηκε κατά τη διάρκεια μιας σειράς μυστικών συναντήσεων υπό την προεδρία του Τζορτζ ΟΥάσινγκτον και γράφτηκε για να αντικαταστήσει το προηγούμενο, της Συνομοσπονδίας. Περίπου 500 τυπωμένα αντίγραφα του τελικού κειμένου διανεμήθηκαν στους αντιπροσώπους πριν από τη Συνταγματική Συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, το 1787.

Το σύνταγμα επικυρώθηκε από τις περισσότερες πολιτείες κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους και τέθηκε σε ισχύ το 1789. Από τα τυπωμένα αντίγραφα πρώτης έκδοσης που είναι γνωστό ότι έχουν διασωθεί, 11 ανήκουν σε θεσμικές και κυβερνητικές συλλογές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ιστορικής Εταιρείας της Πενσυλβάνια, των Αρχείων της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϋ και της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.

Το αντίγραφο που τίθεται τώρα προς πώληση δεν έχει εμφανιστεί σε δημοπρασία για περισσότερα από 125 χρόνια, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby's, ο οποίος περιέγραψε το αντικείμενο ως «εξαιρετικά σπάνιο».

Πουλήθηκε από τη συλλογή του δικηγόρου και πολιτικού της Τζόρτζια Τσαρλς Κόλκοκ Τζόουνς το 1894, αποκτήθηκε ως δώρο για τον επιχειρηματία και συλλέκτη Άντριαν Βαν Σίντερεν και από τότε βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών. Το αντικείμενο δεν έχει εκτεθεί δημόσια εδώ και 35 χρόνια. Η επιστροφή του στην αγορά περιγράφεται ως «ιδιαίτερη στιγμή». «Είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό έγγραφο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα έγγραφο που θα συνεχίσει να επηρεάζει το μέλλον των δημοκρατικών αρχών στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο», καταλήγει ο οίκος δημοπρασιών.

'Extremely rare' first-edition US Constitution could fetch $30 million, Oscar Holland, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ