ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

25η Μαρτίου: Σήμερα τρώμε μπακαλιάρο, αλλά όχι αναγκαστικά παραδοσιακά!

25η Μαρτίου: Σήμερα τρώμε μπακαλιάρο, αλλά όχι αναγκαστικά παραδοσιακά!

Η 25η Μαρτίου απαιτεί παρέλαση και μπακαλιάρο σκορδαλιά, εμείς τηρούμε το έθιμο, αλλά προτείνουμε και μερικές πιο ιδιαίτερες μαγειρικές προσεγγίσεις για «ψαγμένη» ψαροφαγία στην πόλη.

Η 25η Μαρτίου είναι μία διπλή γιορτή, με τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία να γιορτάζουν μαζί, αφού σήμερα τιμούμε και την Επανάσταση του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Κάθε 25η Μαρτίου λοιπόν το έθιμο απαιτεί παρέλαση και εν συνεχεία μπακαλιάρο, και μάλιστα με σκορδαλιά. Ο μπακαλιάρος, παρότι ψάρι, επιτρέπεται, ή μάλλον επιβάλλεται, σήμερα, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε εν μέσω της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής, διότι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις «εξαιρέσεις» της νηστείας που επιτρέπει η εκκλησία μας, κατά την οποία μπορούμε να καταναλώσουμε ψάρι, λάδι και κρασί.

Ο μπακαλιάρος τώρα συγκεκριμένα καθιερώθηκε γιατί, όταν ξεκίνησε αυτό το έθιμο γύρω στο 15ο αιώνα, το φρέσκο ψάρι ήταν κάτι ακριβό και δυσεύρετο για την ηπειρωτική Ελλάδα (δεν μιλάμε φυσικά για τα νησιά μας που το είχαν σε αφθονία) και έτσι ο παστός μπακαλιάρος της εποχής ήταν μία εύκολη και φθηνή λύση.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, που κάθε 25η Μαρτίου οι παραδοσιακές ψαροταβέρνες, παραθαλάσσιες και μη, έχουν την τιμητική τους, με τις κρατήσεις να έχουν κλειστεί βδομάδες πριν και όλους να είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε με χαρά το λαχταριστό έθιμο. Φυσικά και η πόλη μας έχει άπειρες προτάσεις για παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά, έτσι εμείς είπαμε να διαφοροποιηθούμε λίγο και να δώσουμε κάποιες λίγο πιο ιδιαίτερες προτάσεις, είτε σε μαγειρική εκτέλεση, είτε σε περιβάλλον.

Psaropoula Fish Meze

Δεν έχει κλείσει καν χρόνο παρουσίας στα στενά πίσω από το ΚΠΙΣΝ στη νέα εποχή της ως Psaropoula (γιατί ως Ψαροπούλα υπήρχε για πάνω από 3 δεκαετίες στη γειτονιά), αλλά το project των Σπύρου Κερκύρα, Ηλία Ανθίδη, Ερμή Τριανταφύλλου και Ειρήνης Πυρπυρή έχει ήδη γίνει αγαπημένο ψαροφαγικό στέκι ανθρώπων από κάθε γωνιά της Αθήνας, που έρχονται για το υπέροχο, μοντέρνο και άκρως καλοκαιρινό περιβάλλον, αλλά και για τις έξυπνες θαλασσινές γεύσεις με την υπογραφή του πολυβραβευμένου σεφ Γιάννη Λιόκα. Εδώ λοιπόν ο viral μπακαλιάρος έχει γλασαριστεί με λευκό miso και έχει ψηθεί αριστοτεχνικά, ενώ παντρεύεται με παραδοσιακή λεμονάτη ρεβυθάδα και έρχεται σε πήλινη γάστρα με καπάκι για φανταστικά IG Boomerangs. Φυσικά ειδικά για την ημέρα θα υπάρχει και σε δύο ακόμη εκδοχές, τηγανητός σε κουρκούτι με σκορδαλιά για τους παραδοσιακούς και σε φρέσκα μικρά και χαριτωμένα ψητά μπακαλιαράκια.

Info: Σωκράτους 237, Καλλιθέα, 2109431209

Τραβόλτα

Η διάσημη ψαροταβέρνα του Περιστερίου, με τους αδελφούς Λιάκου και τον Ανέστη Λαζάι στο τιμόνι, φυσικά και τηρεί το έθιμο με τον μπακαλιάρο να μπαίνει σε κουρκούτι από μπύρα και να συνοδεύεται από την απαραίτητη σκορδαλιά για τη συγκεκριμένη ημέρα. Αφού όμως θα βρεθείς εκεί, προφανώς δεν είναι δυνατόν να μείνεις μόνο στον μπακαλιάρο, αφού τα δύο καΐκια που βγαίνουν καθημερινά στη θάλασσα αποκλειστικά για τις ανάγκες του Τραβόλτα και των ορκισμένων θαμώνων του φέρνουν καλούδια μαγικά, που στην κουζίνα μετατρέπονται σε ιδιαίτερα και πρωτότυπα πιάτα συχνά με ιδιαίτερα δημιουργικό πρόσημο. Το καλαμάρι κοντοσούβλι, το σπετσοφάι με λουκάνικο σουπιάς, το καπνιστό χέλι τυλιγμένο σε λαρδί μαύρου χοίρου με φάβα Σχοινούσας συμπεριλαμβάνονται σίγουρα στα must order, όχι μόνο της 25ης Μαρτίου, αλλά και κάθε ημέρας που θα βρεθεί κανείς στα λευκά τραπέζια και στην όμορφη αυλή του αγαπημένου εστιατορίου.

Info: Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, τηλ. 2105719222

GB Roof Garden

Τήρηση των εθίμων μεν, εμβληματικό περιβάλλον και συγκλονιστική θέα δε, συναντούμε στο GB Roof Garden της Μεγάλης Βρεταννίας, όπου κάθε χρόνο ο Executive Chef Αστέριος Κουστούδης και ο Chef de Cuisine Νίκος Λιόκας τηρούν ευλαβικά το έθιμο και σερβίρουν ως πιάτο ημέρας τον παραδοσιακό μπακαλιάρο με σκορδαλιά, που από όσο ακούμε ξετρελαίνει το κομψό crowd του εστιατορίου και ιδίως τους ξένους επισκέπτες, αλλά και μπακαλιάρο μαγειρευτό με φρέσκα χόρτα εποχής για όσους θα ήθελαν μία διαφορετική πρόταση για την ημέρα αφιερωμένη στο «εθνικό» μας ψάρι.

Info: Βασιλέως Γεωργίου 1Α, Αθήνα, 2103330000

Βασίλαινας

Το εμβληματικό εστιατόριο με τα 100 και πλέον χρόνια ιστορίας φυσικά και έχει τον μπακαλιάρο πάντα σε περίοπτη θέση στο μενού του, αφού άλλωστε ο μπακαλιάρος σε κρούστα με αλιάδα με κρόκο Κοζάνης και πικάντικη πολίτικη σαλάτα είναι από τα πολύ γνωστά και αγαπητά πιάτα του βραβευμένου «Βασίλαινα». Όμως αυτήν την 25η Μαρτίου η φωτεινή σάλα του θα ανοίξει από το μεσημέρι και θα σερβίρει, πλην του γνωστού καταλόγου, και τηγανητό μπακαλιάρο για τους λάτρεις των παραδόσεων και της υπέροχης αστικής κουζίνας του.

Info: Βρασίδα 13 (Χίλτον), 210 7210501

Matsuhisa Athens

Είναι βέβαιον πως ο πιο διάσημος ανά τον κόσμο μπακαλιάρος είναι αυτός του Nobu Matsuhisa, αφού το Miso-marinated Black Cod signature πιάτο των εστιατορίων τού (το αγαπημένο πιάτο του Robert De Niro παρεμπιπτόντως) ήταν αυτό που σύστησε τον μπακαλιάρο στο ευρύτατο αμερικανικό κοινό στα μακρινά ‘80s και θεωρήθηκε υπεύθυνο για την αύξηση ζήτησης -και τιμής- του μπακαλιάρου Αλάσκας παγκοσμίως. Αν λοιπόν ψάχνουμε να τηρήσουμε το έθιμο κατανάλωσης μπακαλιάρου, αλλά σε άκρως fusion προσέγγιση, το πανέμορφο περιβάλλον του Matsuhisa Athens με το ανοικτό τζάκι και το εντυπωσιακότατο Umi Bar σίγουρα αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή.

Info: Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108960510

Και οι πιο “street food” εκδοχές αλλά με δυνατές υπογραφές!

Στο uber-cool Λοbby Burger Lounge στο ισόγειο του Electra Metropolis στην καρδιά της πόλης (Βουλής 30), όπου πρωταγωνιστεί η fun-casual ατμόσφαιρα, τα λαχταριστά mini burgers και bites με την υπογραφή του Executive Chef του Ομίλου Electra Hotels & Resorts, Χάρη Ζευγούλη, αλλά και τα απίθανα cocktails, βρίσκουμε και ένα patty από φρέσκο μπακαλιάρο με σος ταρτάρ μέσα σε αφράτο brioche ψωμάκι. Στο talk-of-the-town Loco Athens (Καλαμιώτου 15), όπου ο διάσημος σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος (βλ. Noema Mykonos, Scorpios, αλλά και το ολοκαίνουριο «στέκι» του διεθνούς jet set και της υψηλής κοινωνίας του Λονδίνου Bacchanalia, για να αναφέρουμε μόνο μερικά) συστήνει το αθηναϊκό κοινό σε αυθεντικές μεξικανικές γεύσεις, συναντούμε ένα taco με κροκέτες μπακαλιάρου και μαγιονέζα ταραμά. Τέλος, στο Sushi Lunchi, το «ξαδελφάκι» του πάντα sold out πάγκου του Sushimou (Σκούφου 6), που εξυπηρετεί αποκλειστικά delivery και take away, απολαμβάνουμε τραγανές κροκέτες μπακαλιάρου με αγιολί σκορδομαγιονέζας με την υπογραφή του sushi master Αντώνη Δρακουλαράκου για την πιο jap-style 25η Μαρτίου που ζήσαμε ποτέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ