ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι θεατές «θάβουν» τη μαύρη Κλεοπάτρα του Netflix

Οι θεατές «θάβουν» τη μαύρη Κλεοπάτρα του Netflix
Η Αντέλ Τζέιμς ως Κλεοπάτρα στη σειρά του Netflix (NETFLIX)

Η μίνι σειρά «Βασίλισσα Κλεοπάτρα» έγινε διαθέσιμη στο Netflix και οι θεατές τη «βομβαρδίζουν» με κακές βαθμολογίες στις πλατφόρμες Internet Movie Database και Rotten Tomatoes.

Η επιλογή της μαύρης Βρετανής ηθοποιού Αντέλ Τζέιμς για τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις αρχαιολόγων και ακαδημαϊκών στην Αίγυπτο και αλλού, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Κλεοπάτρα θα έπρεπε να έχει πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, καθώς ήταν ελληνικής καταγωγής, από τη δυναστεία των Πτολεμαίων.

Κι ενώ στην Αίγυπτο κάνουν λόγων για διαστρέβλωση της ιστορίας της χώρας υπέρ της προώθησης του αφροκεντρισμού, οι συντελεστές της «Βασίλισσας Κλεοπάτρας» (που αποτελεί τη δεύτερη σεζόν μιας σειράς με τίτλο «Βασίλισσες της Αφρικής»), υπερασπίζονται την επιλογή τους.

Η ηθοποιός και σύζυγος του Γουίλ Σμιθ, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, που είναι παραγωγός της σειράς, δήλωσε ότι «δεν βλέπουμε ή ακούμε συχνά ιστορίες για μαύρες βασίλισσες. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα, την κόρη μου και για την κοινότητά μου να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αυτές τις ιστορίες, επειδή υπάρχουν πάρα πολλές».

Ενώ η ιρανικής καταγωγής σκηνοθέτρια της σειράς, Τίνα Γιαραβί, σχολίασε ότι ήθελε να απελευθερώσει την Κλεοπάτρα από τη χολιγουντιανή εικόνα της Ελίζαμπεθ Τέιλορ και διαφώνησε με τους Αιγύπτιους αρχαιολόγους σημειώνοντας το εξής: «Η δυναστεία των Πτολεμαίων διασταυρώθηκε με τη δυναστεία των Σελευκιδών της Δυτικής Αφρικής και βρισκόταν στην Αίγυπτο για 300 χρόνια. Η Κλεοπάτρα απείχε οκτώ γενιές από αυτούς τους Πτολεμαίους προγόνους, γεγονός που καθιστά κάπως αδύνατη την πιθανότητα να ήταν λευκή».

Όσο για την άποψη των θεατών; Περισσότεροι από 22.000 χρήστες της πλατφόρμας IMDb διαμόρφωσαν μέσο όρο βαθμολογίας 1,2 στα 10 για τη σειρά «Βασίλισσα Κλεοπάτρα».

1,2 στα 10 η βαθμολογία της «Βασίλισσας Κλεοπάτρας» στο IMDb

Ενώ αντίστοιχα στην ιστοσελίδα Rotten Tomatoes η σειρά καταγράφει 13% στο «ντοματόμετρο» (που συγκεντρώνει τις κριτικές επαγγελματιών) και 1% στη βαθμολογία του κοινού.

Στο Rotten Tomatoes η σειρά έχει 13% από τους κριτικούς και 1% από το κοινό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ