ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Όλα όσα ξέρουμε για το σίκουελ του «Μονομάχου», που ξεκινάει γυρίσματα

Όλα όσα ξέρουμε για το σίκουελ του «Μονομάχου», που ξεκινάει γυρίσματα
Σκηνή από το φινάλε του «Μονομάχου» (2000) με τον Ράσελ Κρόου (DREAMWORKS / UNIVERSAL PICTURES)

Είκοσι τρία χρόνια μετά τον θρίαμβο του «Μονομάχου» (Gladiator) και άλλα τόσα χρόνια συζητήσεων για ένα σίκουελ, ο σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ ετοιμάζεται να φωνάξει για πρώτη φορά «action!» τον Ιούνιο, στα γυρίσματα του «Μονομάχου 2» – αν και είναι πιθανό είναι η νέα ταινία να μην διατηρήσει τον συγκεκριμένο τίτλο.

Με τον ήρωα της πρώτης ταινίας, που υποδύθηκε ο Ράσελ Κρόου (κερδίζοντας Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου), να έχει πεθάνει ηρωικά στο φινάλε, το σενάριο που έγραψε ο Ντέιβιντ Σκάρπα (συνεργάτης του Σκοτ και στην τελευταία του ταινία, «Napoleon») αναγκαστικά στρέφεται σε άλλη κατεύθυνση. Ας δούμε λοιπόν τι ξέρουμε μέχρι τώρα για την υπόθεση και το καστ της ταινίας.

Η υπόθεση

Ήρωας του «Μονομάχου 2» θα είναι ένας γνώριμος χαρακτήρας από την πρώτη ταινία, ο μικρός Λούκιος, γιος της Λουκίλλα (Κόνι Νίλσεν) και ανιψιός του «κακού» αυτοκράτορα Κόμμοδου (Χοακίν Φίνιξ, που επίσης «χαιρέτησε» στο τέλος της πρώτης ταινίας).

Η ιστορία θα διαδραματίζεται περίπου 25 με 30 χρόνια μετά από τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, και θα ακολουθεί τον Λούκιο Βέρο στην ενήλικη ζωή του στη Ρώμη.

Χωρίς να γνωρίζουμε κάτι παραπάνω, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Λούκιος δεν θα έχει αναδειχθεί αυτοκράτορας όπως ο πατέρας του (επίσης Λούκιος Βέρος, ο οποίος είχε συμβασιλεύσει με τον Μάρκο Αυρήλιο) και ο θείος του, αλλά μάλλον θα καταλήξει στις… αρένες (ειδικά αν η ταινία διατηρήσει τον τίτλο «Μονομάχος 2»).

Το καστ

Το μοναδικό μέλος του καστ που θα επιστρέψει, δείχνει να είναι η Κόνι Νίλσεν ως Λουκίλλα, ενώ ακούγονται φήμες για τον Ντζιμόν Χούνσου ως Τζούμπα, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ο ηθοποιός Σπένσερ Τριτ Κλαρκ που είχε υποδυθεί τον Λούκιο στην πρώτη ταινία (τότε ήταν 12 ετών), θα αντικατασταθεί από τον 27χρονο ανερχόμενο Ιρλανδό Πολ Μέσκαλ (υποψήφιο για Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου φέτος για το «Aftersun»).

Το μεγαλύτερο χολιγουντιανό όνομα της ταινίας είναι εκείνο του Ντενζέλ Ουάσινγκτον, σε άγνωστο ρόλο. Αντίθετα, γνωστός είναι ο ρόλος που θα υποδυθεί ο Μπάρι Κίογκαν (κι αυτός υποψήφιος στα φετινά Όσκαρ, για Β’ ανδρικό ρόλο στα «Πνεύματα του Ινισέριν»). Ο 30χρονος Ιρλανδός θα συμμετέχει στην ταινία ως Γέτας (Πόπλιος Σεπτίμιος Αντωνίνος Γέτας για την ακρίβεια), αυτοκράτορας των Ρωμαίων εκείνη την εποχή. Και κρίνοντας αποκλειστικά φυσιογνωμικά, είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα είναι ο «κακός» της ταινίας.

Τα δύο ονόματα που ανακοινώθηκαν πιο πρόσφατα ανήκουν σε ηθοποιούς που έκαναν αίσθηση φέτος με τη συμμετοχή τους σε τηλεοπτικές σειρές. Ο Τζόζεφ Κουίν έκλεψε την παράσταση ως χεβιμεταλάς στο «Stranger Things 4» του Netflix, ενώ ο Πέντρο Πασκάλ πρωταγωνίστησε στο «The Last of Us» του HBO και, για μία ακόμη χρονιά, στο «The Mandalorian» του Disney+. Ο ρόλος του Πασκάλ δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά για τον Κουίν ξέρουμε ότι θα υποδυθεί τον αυτοκράτορα Καρακάλλα, αδερφό του Γέτα, με τον οποίο συμβασίλευσαν).

Τέλος, η Αιγυπτιο-Παλαιστίνια ηθοποιός Μέι Καλαμάουι («Moon Knight») θα πρωταγωνιστήσει στο πλευρό του Πολ Μέσκαλ, ενώ στο καστ θα συμμετέχει και ο βετεράνος σαιξπηρικός ηθοποιός Ντέρεκ Τζακόμπι.

Τα γυρίσματα και η πρεμιέρα

Τα γυρίσματα του «Μονομάχου 2» είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τον Ιούνιο. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί η αναβολή τους εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των σεναριογράφων στις ΗΠΑ.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πρώτος «Μονομάχος» είχε ξεκινήσει γυρίσματα με ημιτελές σενάριο, το οποίο συμπληρωνόταν και άλλαζε συνεχώς στη διάρκεια της παραγωγής. Ο Ράσελ Κρόου μάλιστα είχε χαρακτηρίσει το αρχικό σενάριο «σκουπίδι» και είχε απειλήσει με αποχώρηση.

Τον Απρίλιο πάντως κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες των σκηνικών που κατασκευάζονται στο Μαρόκο, ενώ γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν και στη Μάλτα.

Όσο για την πρεμιέρα της ταινίας, έχει προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου 2024, έναν χρόνο ακριβώς μετά την τελευταία ταινία του Σκοτ, «Napoleon» (με τον Χοακίν Φίνιξ ως Ναπολέοντα) που θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 22 Νοεμβρίου 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ