ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Έτοιμοι για το νέο «Black Mirror»: Αυτά είναι τα 5 καλύτερα επεισόδια της σειράς μέχρι σήμερα

Έτοιμοι για το νέο «Black Mirror»: Αυτά είναι τα 5 καλύτερα επεισόδια της σειράς μέχρι σήμερα
To «Black Mirror» επιστρέφει με πέντε νέα επεισόδια στις 15 Ιουνίου NETFLIX


Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τον Ιούνιο του 2019, όταν κυκλοφόρησε η 5η σεζόν του «Black Mirror». Και στο διάστημα αυτό υπήρξαν πολλές αφορμές για να θυμηθούμε αυτό το εξαιρετικό δυστοπικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με το μαύρο χιούμορ∙ φορώντας μάσκες για να αντιμετωπίσουμε έναν αόρατο εχθρό, στέλνοντας μηνύματα για να βγούμε από το σπίτι μας, περνώντας περισσότερο χρόνο από ποτέ στις πλατφόρμες streaming και τα social media, συνομιλώντας με πεθαμένες εδώ και χρόνια προσωπικότητες μέσω μιας εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τι μπορεί να κάνει, λοιπόν, για να μας εκπλήξει η έκτη σεζόν του «Black Mirror» που θα γίνει διαθέσιμη την ερχόμενη Πέμπτη 15 Ιουνίου στο Netflix; Οι περιλήψεις των πέντε νέων επεισοδίων είναι αρκετά ασαφείς και αφήνουν πολύ χώρο στη φαντασία. Πάντως ο δημιουργός της σειράς, Τσάρλι Μπρούκερ, από το 2011 που το «Black Mirror» έκανε πρεμιέρα στο βρετανικό Channel 4 μέχρι σήμερα, έχει μείνει πιστός στο στίγμα της, όπως ο ίδιος το όρισε με άρθρο του στον Guardian:

«Εάν η τεχνολογία είναι ένα ναρκωτικό – και έτσι ακριβώς την αισθανόμαστε – τότε ποιες ακριβώς είναι οι παρενέργειες της; Σε αυτή η περιοχή – ανάμεσα στην απόλαυση και την ταλαιπωρία – εκτυλίσσεται η νέα μου σειρά. Ο “Μαύρος Καθρέφτης” του τίτλου είναι αυτός που θα βρείτε σε κάθε τοίχο, σε κάθε γραφείο, στην παλάμη κάθε χεριού: η ψυχρή, λαμπερή οθόνη μιας τηλεόρασης, ενός μόνιτορ, ενός smartphone».

Εν αναμονή, λοιπόν, των πέντε νέων επεισοδίων, ας θυμηθούμε τα πέντε καλύτερα από τα 23 επεισόδια που έχουν κυκλοφορήσει (συμπεριλαμβάνοντας και μία διαδραστική ταινία του 2018 όπου ο θεατής καθόριζε την εξέλιξη της δράσης). Και επειδή μια σειρά ανθολογίας όπως το «Black Mirror», με αυτοτελή επεισόδια διαφορετικού ύφους, καστ ηθοποιών κλπ, δεν είναι εύκολο να αξιολογηθεί με έναν κοινά αποδεκτό τρόπο – κάποιοι προτιμούν τη «μαυρίλα» και τη δυστοπία, άλλοι αναζητούν αχτίδες φωτός – θα χρησιμοποιήσουμε τη βαθμολογία που διαμορφώθηκε από την ψήφο δεκάδων χιλιάδων χρηστών της πλατφόρμας Internet Movie Database.

5. «The Entire History of You»

Σεζόν 1, επεισόδιο 3 (2011). Βαθμολογία IMDb: 8,5/10

Ξεκινάμε από την πρώτη σεζόν και το μοναδικό επεισόδιο όλης της σειράς που δεν φέρει την υπογραφή του Τσάρλι Μπρούκερ. Η ιστορία που επινόησε ο Τζέσε Άρμστρογνκ (ο δημιουργός του φοβερού και τρομερού «Succession» του HBO) εκτυλίσσεται σε ένα κοντινό μέλλον όπου με την εμφύτευση ενός τσιπ στο πίσω μέρος του αυτιού, το οποίο καταγράφει τα πάντα που βλέπει και ακούει ο φορέας του, οι άνθρωποι μπορούν ανά πάσα στιγμή να ξαναζήσουν τις αναμνήσεις τους. Ωραίο ακούγεται, μέχρι να μπούμε στη θέση του νεαρού δικηγόρου Λίαμ (Τόμπι Κέμπελ), ο οποίος υποψιάζεται ότι η σύζυγός του (Τζόντι Γουίτακερ) τον απατά και ανατρέχει εμμονικά σε σκηνές του παρελθόντος αναζητώντας σημάδια απιστίας. Αν μας διδάσκει κάτι αυτό το εξαιρετικό επεισόδιο είναι ότι δεν χρειαζόμαστε φουτουριστική τεχνολογία για να καταστρέψουμε τις σχέσεις μας∙ μπορούμε να το καταφέρουμε μια χαρά και μόνοι μας…

4. «Black Museum»

Σεζόν 4, επεισόδιο 6 (2017). Βαθμολογία IMDb: 8,6/10

Θα μπορούσαμε να προτείνουμε τουλάχιστον 10 επεισόδια που αξίζαν αυτή τη θέση περισσότερο από το «Black Museum», αλλά θα σεβαστούμε την ετυμηγορία των πολλών… Ακολουθώντας τη Νις (Λετίσια Ράιτ) στο Μαύρο Μουσείο γεμάτο από παράξενα αντικείμενα (πολλά από τα οποία έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε προηγούμενα επεισόδια της σειράς) παρακολουθούμε τις ιστορίες που ο ιδιοκτήτης του (Ντάγκλας Χοτζ) αφηγείται για τρία από αυτά. Τρεις ιστορίες με σαδομαζοχισμό, σκληρότητα, την ανθρώπινη φύση και την τεχνολογία στα χειρότερά τους. Το ανατρεπτικό τέλος αφορά τη σχέση της ίδιας της Νις με ένα από τα εκθέματα, και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «καλό». Κάτι που μπορείς να πεις για πολύ λίγα επεισόδια της σειράς. Όσο για τη δομή του επεισοδίου με τις τρεις ιστορίες μέσα σε μία μεγαλύτερη, θα τη συναντήσουμε ξανά στο Νο.1 αυτής της λίστας.

3. «San Junipero»

Σεζόν 3, επεισόδιο 4 (2016). Βαθμολογία IMDb: 8,6/10

Ας αλλάξουμε διάθεση με ένα επεισόδιο από την τρίτη σεζόν – και την πρώτη μετά τη μετακόμιση της σειράς στο Netflix – το οποίο έχει κερδίσει δύο βραβεία Emmy. Και θα αλλάξουμε διάθεση γιατί αντί να μαυρίσει η ψυχή μας, με το «San Junipero» θα χαρούμε, θα συγκινηθούμε και ίσως δακρύσουμε ακούγοντας τη Μπελίντα Καρλάιλ να τραγουδάει «Heaven is a place on Earth» - ποιος θα το περίμενε…

Η Γιόργκι (Μακένζι Ντέιβις) ερωτεύεται την Κέλι (Γκούγκου Μπάθα-Ρο) σε μια παραθαλάσσια πόλη των 80s, η οποία δεν είναι παρά τμήμα ενός εικονικού κόσμου, που απλώνεται σε διαφορετικά μέρη και χρονικές περιόδους και στον οποίο οι ηλικιωμένοι μπορούν την ώρα που πεθαίνουν να «ανεβάσουν» την τεχνητή συνείδησή τους και να συνεχίσουν να ζουν. Ένας virtual Παράδεισος όπου ξαναζούμε την καλύτερη ηλικία μας, στην αγαπημένη μας εποχή; Πού υπογράφουμε;

2. «Hang the DJ»

Σεζόν 4, επεισόδιο 4 (2017). Βαθμολογία IMDb: 8,7/10

Εδώ ο Τσάρλι Μπρούκερ πάει την ιδέα των dating apps ένα βήμα παραπέρα, και φαντάζεται έναν κόσμο όπου οι σχέσεις των ανθρώπων και ο χρόνος που αυτές θα διαρκέσουν ρυθμίζονται από μία εφαρμογή. Δεν έχει σημασία αν οι δύο συμπαθέστατοι ήρωες του επεισοδίου (Τζο Κόουλ και Τζορτζίνα Κάμπελ) ερωτεύονται ο ένας τον άλλον και μοιάζουν προορισμένοι να είναι μαζί∙ η εφαρμογή τους ορίζει αυστηρά τη διάρκεια της σχέσης τους στις 24 ώρες. Θα χωρίσουν αναγκαστικά αλλά… έρως ανίκατε μάχαν. Ένα ακόμα επεισόδιο με καλό τέλος στη λίστα των πέντε κορυφαίων, που αποδεικνύει ότι όσο και αν το τηλεοπτικό κοινό «κόλλησε» με το «Black Mirror» για τη δυστοπία και τον πεσιμισμό του, οι λίγες εξαιρέσεις στον κανόνα το ενθουσιάζουν.

1. «White Christmas»

Σεζόν 2, επεισόδιο 4 (2014). Βαθμολογία IMDb: 9,1/10

Ε, ναι. Δικαίως βρίσκεται στην κορυφή ένα από τα πιο «μαύρα» επεισόδια της σειράς, ίσως το πιο «Black Mirror» απ’ όλα! Ένα έπος 73 λεπτών, όπου δύο τύποι κλεισμένοι σε ένα σπίτι (Τζον Χαμ και Ρέιφ Σπολ), αφηγούνται 3 προσωπικές τους ιστορίες, αναβιώνοντας την φρίκη που πέρασαν στη ζωή τους, και το πώς έφτασαν έως εκεί. Και οι 3 αφηγήσεις είναι άκρως σκοτεινές και μακάβριες, όπως και η συνολικότερη ιστορία της οποίας αποτελούν μέρος και «κουμπώνουν» σε αυτή με ένα σενάριο-ψιλοβελονιά!

Στα 23 επεισόδια της σειράς έχουμε δει ένα σωρό τεχνολογίες που μας έβαλαν σε σκέψεις, αλλά το Z-Eye του «White Christmas» σίγουρα διεκδικεί βραβείο: πρόκειται για ένα εμφύτευμα στο μάτι του χρήστη που του δίνει τη δυνατότητα να συνδέεται στο Ίντερνετ και – αυτό είναι το πιο συγκλονιστικό - του παρέχει τη δυνατότητα να «μπλοκάρει» όποιον δεν επιθυμεί να βλέπει ή να επικοινωνεί στην πραγματική ζωή. Πατάς ένα κουμπί και ο άλλος γίνεται μια θολή φιγούρα που δεν μπορεί να σου μιλήσει – το ίδιο κι εσύ για εκείνον. Λευκά Χριστούγεννα, μαύρο, κατάμαυρο Αριστούργημα!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ