ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

To φαινόμενο «Barbenheimer»: Σάρωσαν στο αμερικανικό box office «Barbie» και «Oppenheimer»

To φαινόμενο «Barbenheimer»: Σάρωσαν στο αμερικανικό box office «Barbie» και «Oppenheimer»
«Barbie» και «Oppenheimer», δύο τόσο διαφορετικές ταινίες δημιούργησαν το φαινόμενο «Barbenheimer» WARNER BROS PICTURES / UNIVERSAL PICTURES

Η ταινία «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουικ σημείωσε εισπράξεις 155 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, κερδίζοντας τον τίτλο του καλύτερου ανοίγματος ταινίας για το 2023 αλλά και το ρεκόρ του καλύτερου ανοίγματος ταινίας που έχει σκηνοθετήσει γυναίκα.

Η ταυτόχρονη πρεμιέρα της «Barbie» και του «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν, που ονομάστηκε «Barbenheimer» και προκάλεσε αίσθηση στην ποπ κουλτούρα, έρχεται να αναζωογονήσει μια κινηματογραφική βιομηχανία που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Το «Barbenheimer» ήταν το τέταρτο μεγαλύτερο σε εισπράξεις Σαββατοκύριακο όλων των εποχών για τη Βόρεια Αμερική, συγκεντρώνοντας κατ’ εκτίμηση 302 εκατομμύρια δολάρια μέχρι την Κυριακή. Αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί όταν ανακοινωθούν οι επίσημοι αριθμοί.

Πίσω από τη «Barbie», στη δεύτερη θέση, το «Oppenheimer» άνοιξε με 80,5 εκατομμύρια δολάρια μέσα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την Comscore. Και οι δύο ταινίες σημείωσαν διπλάσιες εισπράξεις από εκείνες που είχαν προβλεφθεί πριν από μερικές εβδομάδες, λέει ο Paul Dergarabedian, αναλυτής της Comscore.

Είναι πρωτοφανές όχι μόνο να έχουν δύο ταινίες τόσο καλές επιδόσεις, αλλά και να βοηθούν η μία την άλλη μέσα από την τάση «Barbenheimer», τονίζει ο Dergarabedian. «Δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν».

Η «Barbie» στην πρεμιέρα της Παρασκευής εισέπραξε 70,5 εκατ. δολάρια στους κινηματογράφους της Βόρειας Αμερικής, που είναι η καλύτερη επίδοση για ταινία από γυναίκα σκηνοθέτη. Μέχρι τώρα το ρεκόρ κατείχε η Πάτι Τζένκινς με το «Wonder Woman» του 2017, που είχε εισπράξει 38 εκατ. δολάρια στην πρεμιέρα του. Ενώ το «Captain Marvel», που όμως συν-σκηνοθέτησαν οι Άννα Μπόντεν και Ράιαν Φλεκ, κέρδισε περίπου 62 εκατ. δολάρια.

Το «Oppenheimer» κέρδισε 33 εκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή, μια πολύ καλή επίδοση για τον Κρίστοφερ Νόλαν που ξεπέρασε την πρεμιέρα του «Inception» (22 εκατ.) και της «Δουνκέρκης» (20 εκατ.). Δεν έφτασε βέβαια τα νούμερα της τριλογίας με τον Μπάτμαν που σκηνοθέτησε ο ίδιος αλλά εκεί μιλάμε για υπερηρωικά μπλοκμπάστερ και όχι για τρίωρο ιστορικό δράμα.

Πριν από την «Barbie», το καλύτερο άνοιγμα Σαββατοκύριακου στις ΗΠΑ είχε η ταινία «The Super Mario Bros. Movie» με 146,3 εκατ. δολάρια.

Με πληροφορίες από: ‘Barbie’ dominates the box office, raking in a $155 million opening weekend by Ramishah Maruf, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ