ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σε τιμή «ρεκόρ» δημοπρατήθηκε πίνακας του 1937 της Ινδής ζωγράφου Αμρίτα Σερ - Γκιλ

Σε τιμή «ρεκόρ» δημοπρατήθηκε πίνακας του 1937 της Ινδής ζωγράφου Αμρίτα Σερ - Γκιλ
Σπάνια έργα της Αμρίτα Σερ - Γκιλ σε έκθεση ζωγραφικής στην Ινδία AP Photo/Manish Swarup

Στο ποσό των 7,44 εκατομμυρίων δολαρίων (6.935.940 ευρώ) πωλήθηκε ο πίνακας «The Story Teller» του 1937 της Ινδής ζωγράφου Αμρίτα Σερ - Γκιλ.

Το μοναδικό αυτό έργο, που δημοπρατήθηκε από τον οίκο Saffronart στο Νέο Δελχί απεικονίζει μια ομάδα γυναικών να χαλαρώνει έξω ένα σπίτι και μια φιγούρα κοιτάζει από μια κοντινή πόρτα.

Γεννημένη το 1913 στη Βουδαπέστη, με μητέρα μια Ουγγρο-Εβραία τραγουδίστρια της όπερας και πατέρα έναν Ινδό αριστοκράτη Σιχ, η Σερ - Γκιλ ήταν οκτώ χρονών όταν μετακόμισε στη Σίμλα. Αν και ζωγράφιζε ήδη, ο θείος της Έρβιν Μπακτάι την ενθάρρυνε να ακολουθήσει επίσημη εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων στην Ecole des Beaux-Arts στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 1930, επηρεάστηκε πολύ από τον μετα-ιμπρεσιονισμό και την μποέμ κουλτούρα.

Στα έργα της, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στην Ινδία, υπάρχουν αυτοπροσωπογραφίες και γυμνές πινελιές, καθώς και παραδοσιακές επιρροές που προήλθαν από μινιατούρες, πίνακες ζωγραφικής Ajanta και τα ταξίδια της στην Ινδία.

Μία από τις κορυφαίες ζωγράφους της χώρας, πέθανε νέα σε ηλικία 28 ετών το 1941. Έχει ανακηρυχθεί «εθνικός θησαυρός» από την ινδική κυβέρνηση, η οποία απαγορεύει τα έργα της στην Ινδία να εξάγονται σε άλλες χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ