ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Τα παιδιά του χειμώνα»: Ο Αλεξάντερ Πέιν παρουσιάζει τη νέα του ταινία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

«Τα παιδιά του χειμώνα»: Ο Αλεξάντερ Πέιν παρουσιάζει τη νέα του ταινία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αλεξάντερ Πέιν AP Photo/Domenico Stinellis

Τη νέα του ταινία «Τα παιδιά του χειμώνα» (The Holdovers) παρουσίασε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Αλεξάντερ Πέιν στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στη συνέντευξή τύπου μετά την προβολή της ταινίας μίλησε για την επιλογή των πρωταγωνιστών και τον Πολ Τζιαμάτι που εμπιστεύτηκε το δύσκολο ρόλο του Δασκάλου, και ήταν σίγουρος στην επιτυχία.

«Αλλά με άλλους πρωταγωνιστές – νέους σπουδαστές του κολλεγίου κάθισα αρκετές εβδομάδες μέχρι που τους έβαλα στο πετσί των ρόλων τους», είπε χαρακτηριστικά ο δημιουργός της ταινίας σε σενάριο Ντέιβιντ Χέμινγκσον.

Η ταινία του, που θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 25 Ιανουαρίου 2024, είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας, με το τρυφερό άγγιγμα και χιούμορ του Αλεξάντερ Πέιν, που μας μεταφέρει σε ένα διακεκριμένο αμερικανικό κολέγιο, στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, τη δεκαετία του 1970.

Ο Αλεξάντερ Πέιν μίλησε επίσης για μια ιστορία συμφιλίωσης και συνύπαρξης δασκάλου με μαθητή, η οποία ισορροπεί υποδειγματικά ανάμεσα στο δράμα και στην κωμωδία, υπενθυμίζοντάς μας ότι η επαφή και η λύτρωση μπορούν να φυτρώσουν ακόμη και στο πιο άγονο έδαφος, τις πιο ανύποπτες στιγμές.

Ένας δύστροπος καθηγητής είναι αναγκασμένος να παραμείνει στο campus του κολεγίου, επιφορτισμένος με το καθήκον να προσέχει τους λίγους σπουδαστές, οι οποίοι θα περάσουν τις γιορτές μακριά από τις οικογένειές τους.

Σε αυτό το σκηνικό απομόνωσης, όπου το κρύο και το χιόνι καταπίνουν τα πάντα, ο καθηγητής θα αναπτύξει μια απίθανη σχέση με έναν απείθαρχο αλλά συγχρόνως ιδιοφυή μαθητή, ο οποίος προέρχεται από ένα ασταθές οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και με την αρχιμαγείρισσα του κολεγίου, η οποία θρηνεί για την απώλεια του γιου της στο πόλεμο του Βιετνάμ. Οι τρεις αταίριαστοι χαρακτήρες, ο καθένας τους φορτωμένος με βαθιές πληγές, θα έρθουν κοντά.

Ο Αλεξάντρ Πέιν μίλησε στη συνέντευξη τύπου και για την κοινωνική ανισότητα, λέγοντας:

«Οι γιοι των πλουσίων έχουν τα εφόδια και ευκαιρίες να σπουδάζουν στα κολλέγια και να προχωρήσουν στη ζωή με καλή μόρφωση. Και αυτό πάντα γίνεται, και κάπου αυτό πρέπει να σταματήσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ