ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η νέα σεζόν είναι εδώ και μαζί φέρνει καινούρια εστιατόρια, ανατρεπτικά μενού και πολλά ακόμη

Η νέα σεζόν είναι εδώ και μαζί φέρνει καινούρια εστιατόρια, ανατρεπτικά μενού και πολλά ακόμη

Ο χειμώνας βρίσκεται για καλά στη ζωή μας και μαζί του έρχονται συναρπαστικές νέες αφίξεις, καινούρια στέκια, ιδιαίτερα μενού και ενδιαφέρουσες γαστρονομικές εξελίξεις και ιδέες. 

Κάθε άνοιξη το ενδιαφέρον μας στρέφεται στα νησιά και κάθε φθινόπωρο στην Αθήνα, αφού οι νέες αφίξεις, τα καινούρια μενού, οι αλλαγές σεφ και όλα όσα σχεδιάζονταν τους μήνες που πέρασαν παίρνουν σάρκα και οστά, δημιουργώντας συνάμα το νέο γευστικό χάρτη της πόλης. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να βάλετε στην check list σας για τις εβδομάδες που έρχονται, ενώ θα επανέλθουμε με πολλά ακόμη και άκρως ενδιαφέροντα νέα, που δυστυχώς δεν χωρούν όλα σε ένα άρθρο.

Gorlomi

Μετρά μόλις ένα μήνα παρουσίας στην εστιατορική ζωή της πόλης, όμως το άκρως ατμοσφαιρικό Gorlomi του Κολωνακίου έχει ήδη γίνει talk of the town ως ένα από τα καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας. Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού το μενού υπογράφει ο βραβευμένος με αστέρι Michelin (βλ. Pelagos) και βέρος Ιταλός σεφ Luca Piscazzi, ενώ στην εκτέλεση συναντούμε τον πολύ ικανό και πολλά υποσχόμενο Σωτήρη Γιαννόπουλο. Το νέο εστιατόριο βρίσκεται εκεί που κάποτε (πολύ κάποτε) συναντούσαμε το Messiah, και το project ανήκει στους ιδιοκτήτες άκρως επιτυχημένων project σε Αθήνα και νησιά, όπως το Zurbaran και το Alemagou.

Ο χώρος είναι πανέμορφος με την κομψή -και κάπως κρυμμένη από τα αδιάκριτα βλέμματα- «αυλή» να προσφέρει την αίσθηση της ένωσης με τον ατμοσφαιρικό εσωτερικό χώρο και τα άψογα στρωμένα τραπέζια να δίνουν το tempo για μία ξεκάθαρα fine comfort βραδιά. Το σέρβις λειτουργεί άψογα, χωρίς παραφωνίες, και εδώ θα δοκιμάσετε ζεστή χειροποίητη focaccia με ιταλική μορταδέλα, αυθεντικό -και το καλύτερο αυτή τη στιγμή στην Αθήνα- Vitello Tonnato, χειροποίητες pasta με το Spaghetti Vongole με αυγοτάραχο να είναι απόλυτο must-order και προσεγμένες επιλογές σε κυρίως πιάτα που υπηρετούν όλα τα γούστα. Η παρουσίαση εντάσσεται επίσης στα highlights του ολοκαίνουριου εστιατορίου, ενώ οι wine lovers είναι σίγουρο πως θα αγαπήσουν βαθιά το Gorlomi, αφού η εκτενέστατη λίστα κρασιών, που υπηρετεί με διαφορά τον ιταλικό αμπελώνα χωρίς να στερείται και γαλλικών, ελληνικών και new world επιλογών, περιλαμβάνει ετικέτες που συγκινούν.

Info: Πλουτάρχου 9, Κολωνάκι, 210 7251855

Gallina

Επίσης πολύ νέα άφιξη, αυτή τη φορά στο Κουκάκι, το Gallina είναι δημιούργημα του επιχειρηματία, συλλέκτη έργων τέχνης και πλέον και restauranteur Φίλιππου Τσαγκρίδη, ο οποίος οραματίστηκε ένα σύγχρονο εστιατόριο που βασίζει την ύπαρξή του σε τρεις αλληλοσυμπληρούμενους πυλώνες, το design, τη γεύση και το κρασί. Και στην περίπτωση αυτή έχουμε μενού από έναν βραβευμένο με αστέρι Michelin chef, τον Παύλο Κυριάκη (βλ. The Zillers), ενώ η ευθύνη της καθημερινότητας της κουζίνας βρίσκεται στα ικανά χέρια του Χρήστου Χίττου.

Το design του εστιατορίου έχει ήδη κερδίσει διθυραμβικά σχόλια και αποτελεί μια ζύμωση Ελλήνων καλλιτεχνών, που διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο και που εκτιμά προσωπικά και διαχρονικά ο Φίλιππος Τσαγκρίδης. Η αισθητική, το feeling και η αύρα ανήκουν στους διακεκριμένους αρχιτέκτονες Ελένη Πεταλωτή και Λεωνίδα Τραμπούκη (LOT & Objects of common interest), ενώ μεταξύ άλλων η προσοχή πέφτει στο υπερμέγεθες lightning installation Tube Light. Το μενού σχεδιάστηκε ώστε να ξεδιπλώνει ευρηματικές και κοσμοπολίτικες γεύσεις με προσωπικό χαρακτήρα και συναισθηματική δύναμη, αντλώντας έμπνευση από την Ελλάδα, την Γαλλία και τη Σκανδιναβία, ενώ το wine programme, που επιμελείται και υπογράφει ο Γιάννης Γκουγκουτούδης, αναδεικνύει το συγκλονιστικό εύρος και την γοητεία των φυσικών κρασιών, μετρώντας ήδη πάνω από 500 ετικέτες.

Info: Μάρκου Μπότσαρη 49, Αθήνα, 2109237425

ΟΧ

Ελάχιστες ημέρες λειτουργίας μετρά το OX, το νέο σημείο συνάντησης για ορκισμένους λάτρεις του κρέατος στο κέντρο της πόλης. Όπως η ίδια η ομάδα του διακηρύσσει, δεν πρόκειται για ένα ακόμη high-end steakhouse που έρχεται να προστεθεί στη λίστα μας, αλλά για έναν «επαναπροσδιορισμό» της ελληνικής ταβέρνας με πρωταγωνιστές τη σούβλα, τον ξυλόφουρνο, το κάρβουνο και το τηγάνι, πάντα όμως μέσα από τη ματιά του πολυβραβευμένου σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου που επιμελείται του μενού και δίνει συχνά πυκνά παρουσία πάνω από τις φωτιές. Έτσι μέσα στην ανοικτή κουζίνα ψήνονται ακομπλεξάριστα κοκορέτσια, κοντοσούβλια βοδινά και σασλίκ χοιρινό βιολογικής εκτροφής τζιγεροσαρμάδες, πίτες και μαγειρευτά ημέρας, ζουμερά χοιρινά μπριζολάκια, παϊδάκια, ζυγούρι και σπιτικό λουκάνικο, μέχρι φρυγαδέλι και πασά κεφτέ καθώς και κρέατα σε άψογες κοπές.

Συνοδευτικά λειτουργούν πιάτα αληθινής νοστιμιάς όπως το τζατζίκι με fermented αγγούρι, η πλούσια βουτυρομακαρονάδα με τυρί, η αληθινή τυροκαυτερή, η αυθεντικά καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, αλλά και το χειροποίητο ψωμί που ζυμώνεται καθημερινά εντός. Το φιλόξενα μινιμαλιστικό design με την υπογραφή των ADD Architects, η custom made ισπανική parilla, η γυάλινη walk-in κάβα και η προσεγμένη πρώτη ύλη έρχονται επίσης να κάνουν τη διαφορά και να προσδιορίσουν εκ νέου τη μετάβαση από την «ταβέρνα» στο «εστιατόριο». Η value-for-money λίστα κρασιών ανήκει στον Γιάννη Μακρή και εκεί θα συναντήσουμε παραπάνω από 100 ετικέτες που αγαπούν το κρέας κυρίως από Έλληνες οινοπαραγωγούς, χωρίς να λείπουν οι προτάσεις κι από τον διεθνή αμπελώνα. Να σημειώσουμε πως το εστιατόριο είναι απολύτως προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ, κάτι που θα έπρεπε να θεωρούμε δεδομένο, αλλά δυστυχώς δεν είναι πάντα.

Info: Χατζηγιάννη Μέξη 9, Αθήνα, 2107107070

Zohos

Το νέο «τέκνο» του Ομίλου Electra Hotels & Resorts βρίσκεται φωλιασμένο στον κάπως μέχρι πρότινος μυστικό κήπο του Electra Palace Athens, ο οποίος ανακαινίστηκε εκ βάθρων, έγινε μοντέρνος και εξωστρεφής, απέκτησε ατμοσφαιρικό φωτισμό και ανοιχτόκαρδη διάθεση, ντύθηκε με καταπράσινα φυτά και βότανα και πλέον υπηρετεί με σαφήνεια μία μοντέρνα αποτύπωση της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, βασισμένη όμως σε nose-to-tail και zero-waste πρακτικές, υλικά μικρών Ελλήνων παράγωγων και ένα sharing concept, αφού το νόημα είναι κάθε γεύμα εδώ να θυμίζει ένα ζεστό και φιλόξενο οικογενειακό τραπέζι. Στο φόντο, το πανέμορφο νεοκλασσικό κτήριο του ξενοδοχείου εντείνει την ατμοσφαιρικότητα του χώρου.

Η επιμέλεια του concept ανήκει στον βραβευμένο Group Executive Chef του Ομίλου, Σάκη Βενέτη, με τον Chef de Cuisine Χάρη Αντωνόπουλο να προμηθεύεται τα πιο φρέσκα υλικά της ελληνικής γης και θάλασσας από προσεκτικά επιλεγμένους παραγωγούς από όλη την Ελλάδα και να τις μεταφράζει σε comfort creative πιάτα, όπως ο γαύρος μαρινάτος με άγρια χόρτα (από αποκλειστικό συνεργάτη τροφοσυλλέκτη), αλάτι από τα κόκαλα των ψαριών και σως πράσινης πιπεριάς, ή την κρεμμυδόπιτα Καρπάθου με homemade προσούτο προβατίνας και έναν ζωμό από τα περισσεύματα των κρεμμυδιών της κουζίνας. Το ζεστό ζυμωτό ψωμί με αλεύρι από παραδοσιακό πετρόμυλο στη Λήμνο μαζί με το fermented βούτυρο με τα leftovers βότανα της κουζίνας είναι από μόνο του λόγος για να βρεθεί κανείς εδώ. Η λίστα των κρασιών υπηρετεί ξεκάθαρα τον ελληνικό αμπελώνα, ως φυσικό, ενώ δεν λείπουν και τα ενδιαφέροντα cocktails, πάντα σε zero-waste λογική.

Info: Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, Αθήνα, 2103370035

Louiza

Ένα νέο all-day στέκι άνοιξε πριν λίγο καιρό στον Νέο Κόσμο και ξεχωρίζει για τη χαρούμενη διάθεση, τη στιλάτη διακόσμηση και τις όμορφες γεύσεις του από το πρωί έως το βράδυ. H Louiza αυτοχαρακτηρίζεται ως «εδεσματοπωλείο» και βρίσκεται πολύ κοντά στο ξενοδοχείο Intercontinental, πάνω στην καταπράσινη πλατεία Σφιγγός. Παίρνουμε θέση λοιπόν είτε στον προσεγμένο εσωτερικό της χώρο είτε στο προστατευόμενο εξωτερικό deck και τη βεράντα και απολαμβάνουμε mix and match γεύσεις για όλες τις ώρες της ημέρας.

Στο πρωινό ξεχωρίζουν οι γλυκές αυγόφετες και οι αλμυρές με φέτα, μπέικον και αυγά τηγανητά, αλλά και ο παραδοσιακός καγιανάς, ενώ οι healthy lovers θα λατρέψουν τη μεγάλη ποικιλία από φυσικούς χυμούς από το vitamin bar. Προς το μεσημέρι τα τραπέζια γεμίζουν burger κλασσικά ή και πειραγμένα, όπως τα mini burgers προβατίνας, αλλά και λαχταριστά ορεκτικά και πολύχρωμες σαλάτες. Ο σεφ Βασίλης Τζίμας, που έχει επιμεληθεί το μενού, έχει φροντίσει να υπάρχουν προτάσεις για όλα τα γούστα, όπως το κριθαρότο μανιταριών αλλά και η μακαρονάδα με λουκάνικο και απάκι όλα με τα καλύτερα υλικά, ενώ η λίστα με τα cocktails βάζει ιδέες για όμορφες βραδιές στην πόλη. Δεν ξεχνάμε να ρωτήσουμε ποτέ στη Louiza για τα γλυκά ημέρας που κρύβουν υπέροχες εκπλήξεις.

Info: Σφιγγός 13, Νέος Κόσμος, 2109218120

ΔΗΜΟΦΙΛΗ