ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ποιες ταινίες «πατάνε γκάζι» μετά το τέλος της απεργίας των ηθοποιών

Ποιες ταινίες «πατάνε γκάζι» μετά το τέλος της απεργίας των ηθοποιών
Επιστροφή στα γυρίσματα για τις ταινίες «Deadpool 3», «Gladiator 2», «Beetlejuice 2» 20th Century Fox / Universal Pictures / Warner Bros. Pictures / iPiccy

Μετά τη συμφωνία στο Χόλιγουντ για τον τερματισμό της μακροχρόνιας απεργίας των ηθοποιών, τα γρανάζια της κινηματογραφικής βιομηχανίας αρχίζουν να κινούνται και πάλι, με μεγάλες παραγωγές να τρέχουν να προλάβουν τις πρεμιέρες τους ή την κούρσα των επόμενων Όσκαρ.

Ο Guardian ξεχωρίζει μερικές από αυτές.

Deadpool 3

Η τρίτη περιπέτεια του αντιήρωα της Marvel ήταν μία από τις πιο προβεβλημένες παραγωγές που αναγκάστηκαν να κλείσουν όταν τέθηκε σε ισχύ η απεργία.

Μάλιστα είχε ήδη πληγεί από την απεργία των σεναριογράφων γιατί, αν και είχε έτοιμο σενάριο, απαγορευόταν στον πρωταγωνιστή της Ράιαν Ρέινολντς να αυτοσχεδιάζει με δικές του ατάκες, κάτι που ήταν βασικό συστατικό της επιτυχίας των δύο προηγούμενων ταινιών.

Το «Deadpool 3», το οποίο φέρνει και τον Wolverine του Χιου Τζάκμαν στο προσκήνιο, φέρεται να είχε ολοκληρωθεί κατά 50% εκείνη την εποχή και τώρα θα είναι από τις πρώτες ταινίες που θα επιστρέψουν εσπευσμένα στην παραγωγή (το Variety ισχυρίζεται ότι τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών). Ωστόσο η Disney έκρινε ότι δεν θα προλάβει την ημερομηνία πρεμιέρας της 3ης Μαΐου 2024 και την μετακίνησε στις 26 Ιουλίου.

Gladiator 2

Η συνέχεια του Ρίντλεϊ Σκοτ στο βραβευμένο με Όσκαρ έπος του είχε ήδη περάσει αρκετό δράμα στα παρασκήνια πριν πάρει το πράσινο φως (έχουν άλλωστε περάσει ήδη 23 χρόνια από την πρώτη ταινία), αλλά μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη της παραγωγής, αναγκάστηκε να διακόψει τα γυρίσματά της. Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Πολ Μέσκαλ και Πέντρο Πασκάλ, θα πάρει ξανά μπρος το συντομότερο δυνατό∙ κάτι που θα είναι άσχημα νέα για τη δεύτερη σεζόν της δημοφιλούς σειράς «The Last of Us» καθώς ο Πασκάλ, όπως πολλοί ηθοποιοί, αναγκάζεται να δώσει προτεραιότητα σε πρότζεκτ που βρίσκονται ήδη σε παραγωγή.

Wonka

Ενώ η άλλη μεγάλη ταινία του Τιμοτέ Σαλαμέ για το 2023, το «Dune 2», μεταφέρθηκε στο 2024 όταν τέθηκε σε ισχύ η απεργία, ώστε να μπορέσουν οι πολλοί επώνυμοι ηθοποιοί να την προωθήσουν, το «Wonka» παρέμεινε στη θέση τουτο prequel του Roald Dahl έμεινε σταθερό, με το τρέιλερ να υπόσχεται πρεμιέρα λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στις 15 Δεκεμβρίου. Μέχρι τώρα ο Σαλαμέ δεν μπορούσε να ανοίξει το στόμα του για αυτό το πρίκουελ της ιστορίας του Ρόαλντ Νταλ (που είδαμε τελευταία φορά στον κινηματογράφο από τον Τιμ Μπάρτον το 2005), αλλά πλέον είναι ελεύθερος να την προωθήσει όσο περισσότερο μπορεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μαζί με τους συμπρωταγωνιστές του Ολίβια Κόλμαν, Χιου Γκραντ και Σάλι Χόκινς.

Beetlejuice 2

Το καθυστερημένο σίκουελ της επιτυχίας του Τιμ Μπάρτον από το 1988 είχε ακόμη προγραμματισμένες μόλις δύο ημέρες γυρισμάτων πριν διακοπεί αναγκαστικά από την απεργία των ηθοποιών. Με τον ίδιο τον Μπάρτον να δηλώνει ότι η ταινία είναι «99% έτοιμη», παρά τους πολλούς μήνες που θα χρειαστούν για τα ειδικά εφέ της, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η προγραμματισμένη πρεμιέρα της 6ης Σεπτεμβρίου 2024. Στο «Σκαθαροζούμη 2» θα ξαναδούμε τους Μάικλ Κίτον, Γουινόνα Ράιντερ και Κάθριν Ο’ Χάρα από την πρώτη ταινία, μαζί με τη «Wednesday» Τζένα Ορτέγκα που είναι η νέα πρωταγωνίστρια.

Venom 3

Άλλη μία υψηλού προφίλ παραγωγή που διακόπηκε από την απεργία είναι η τρίτη ταινία μια σειράς που κανείς δεν περίμενε ότι θα είχε τέτοια επιτυχία (πάνω από 1,3 δισ. δολάρια εισπράξεις για τις δύο πρώτες ταινίες). Το «Venom 3» είχε ξεκινήσει γυρίσματα στην Ισπανία τον Ιούνιο, και τώρα που η απεργία τελείωσε, «μετακομίζει» στο Λονδίνο για τη συνέχεια. Πάντως η Sony για καλό και για κακό είχε ήδη μεταθέσει την πρεμιέρα από τον Ιούλιο του 2024 στον Νοέμβριο και τώρα οι πρωταγωνιστές Τομ Χάρντι, Τζούνο Τεμπλ και Τσιουέτελ Έτζιοφορ θα δουλέψουν πιο άνετα.

Wicked

Η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του επιτυχημένου μιούζικαλ, που είχε ανακοινωθεί από το 2012, ξεκίνησε τελικά την παραγωγή τον Δεκέμβριο του 2022, με μεγάλα σκηνικά που στήθηκαν στο Μπάκιγχαμσιρ της Αγγλίας. Ο συνθέτης Στέβεν Σβαρτζ αποκάλυψε ότι απέμεναν μόλις 10 ημέρες γυρισμάτων όταν ξεκίνησε η απεργία. Ο σκηνοθέτης Τζον Μ. Τσου έγραψε στα σόσιαλ μίντια: «Ήμασταν μόνο λίγες μέρες πριν το τέλος, ήμασταν ΤΟΣΟ κοντά. Ήταν πολύ οδυνηρό να τα σταματήσουμε όλα, αλλά θα επιστρέψουμε! Και θα τελειώσουμε σωστά και δυνατά όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή». Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν η Αριάνα Γκράντε και η Σίνθια Ερίβο, έχει ήδη χωριστεί σε δύο μέρη με το πρώτο να εξακολουθεί να στοχεύει σε πρεμιέρα τον Νοέμβριο του 2024.

Maestro

Η βιογραφική ταινία του Μπράντλεϊ Κούπερ για τον συνθέτη και μαέστρο Λέοναρντ Μπερνστάιν είναι το μεγάλο στοίχημα του Netflix για τα επόμενα Όσκαρ, έχοντας ήδη κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας και αργότερα σε εκείνα της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Όμως ο σκηνοθέτης και σταρ της περιορίστηκε απλά σε σύντομες εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί, καθώς ως σκηνοθέτης μπορούσε να βρίσκεται εκεί, αλλά ως ηθοποιός απαγορευόταν από την απεργία. Το αποτέλεσμα ήταν μια αμήχανη κατάσταση, χωρίς ουσιαστική προώθηση της ταινίας εν όψει των Όσκαρ. Τώρα ο Κούπερ θα τρέχει και δεν θα φτάνει προκειμένου να «σπρώξει» το «Maestro» σε όσο τον δυνατόν περισσότερες κατηγορίες βραβείων και να αποκτήσει προφίλ φαβορί. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με την ταινία «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν, που επίσης πάει για πολλά Όσκαρ αλλά δεν μπορούσε όλον αυτόν τον καιρό να βάλει τους ηθοποιούς της στο κύκλωμα των βραβείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ