ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τα 10 καλύτερα video games του 2023

Τα 10 καλύτερα video games του 2023
The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, Marvel's Spider-Man 2, Baldur's Gate 3 και Cocoon, 4 από τα καλύτερα video games που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2023

Το 2023 ήταν μία ακόμη εξαιρετική χρονιά για το gaming, όπου δεν εντυπωσίασε μόνο η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τελευταία γενιά υπολογιστών και παιχνιδομηχανών, αλλά – κυρίως – οι πρωτότυπες ιδέες πίσω από πολλά video games που μας ταξίδεψαν σε άλλους κόσμους και πραγματικότητες, με υψηλή αισθητική και ενδιαφέρουσες προκλήσεις. Ιδού οι 10 καλύτεροι τίτλοι της χρονιάς, όπως τους επέλεξε ο Guardian.

10. Sea of Stars

PlayStation 4/5, Xbox, Nintendo Switch, PC

Σε μια δυνατή χρονιά για τις ιαπωνικές role-playing περιπέτειες, το Sea of Stars ξεχώρισε για την τέλεια αναδημιουργία τίτλων της εποχής του Super Nintendo, όπως το Chrono Trigger και το Vagrant Story. Η υπόθεση θέλει δύο νεαρούς Solstice Warriors να συνδυάζουν τις μαγικές τους δυνάμεις για να νικήσουν έναν σατανικό αλχημιστή, αλλά η χαρά του παιχνιδιού βρίσκεται στον χαλαρό ρυθμό, τα πανέμορφα 2D γραφικά και τις συναρπαστικές turn-based μάχες. Μια ωδή σε πιο απλές εποχές για το gaming.

9. Star Wars Jedi: Survivor

PlayStation 4/5, Xbox, PC

Η συνέχεια του Fallen Order του 2019, το Survivor είναι άλλη μια ξέφρενη περιπέτεια του Star Wars που πλέκεται με δεξιοτεχνία ανάμεσα στις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές. Ο αποστάτης Τζεντάι Cal Kestis είναι και πάλι ο ήρωας, χρησιμοποιώντας νέες δυνάμεις ενάντια σε παλιούς εχθρούς, ενώ οι τοποθεσίες, οι ήχοι και οι σκηνές μάχης αποτυπώνουν με εξαιρετικό τρόπο την αίσθηση των ταινιών.

8. Super Mario Bros Wonder

Nintendo Switch

Η επιστροφή στον αξιολάτρευτο κόσμο του Mario είναι πάντα μια απόλαυση, και ενώ σε ορισμένα από τα τελευταία 2D multiplayer παιχνίδια Mario έλειπε λίγη μαγεία, αυτό εδώ την έχει με το παραπάνω. Κάθε πίστα κρύβει μια ευφάνταστη μεταμόρφωση, διαστρεβλώνοντας και ανατρέποντας τις συμβάσεις των παιχνιδιών Mario με τρόπους που θα ενθουσιάσουν τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς τους.

7. A Space for the Unbound

PlayStation 4/5, Xbox, Nintendo Switch, PC

Ένα παιχνίδι μαγικού ρεαλισμού που διαδραματίζεται στην αγροτική Ινδονησία και αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού μαθητών λυκείου που μεγαλώνουν στα τέλη της δεκαετίας του '90 – με πανέμορφα pixelised γραφικά που παραπέμπουν σε αυτή την εποχή. Οι δύο μαθητές χρησιμοποιούν ένα μαγικό βιβλίο που τους επιτρέπει να καταδυθούν στα μυαλά των άλλων, αλλά και τα δικά τους, να κατανοούν τα συναισθήματα και να ξεπερνούν τα προβλήματα. Τα υπερφυσικά στοιχεία αυτού του πρωτότυπου και ταυτόχρονα παλιομοδίτικου adventure game μετατρέπουν μια ιστορία ενηλικίωσης σε ένα παράξενο, συναρπαστικό μυστήριο.

6. Alan Wake 2

PlayStation 5, PC, Xbox Series S/X

Θυμίζοντας το X-Files, το True Detective, τη Σιωπή των Αμνών και το Twin Peaks, αυτό το σκοτεινό, υπερφυσικό σίκουελ του παιχνιδιού του 2010, ακολουθεί την πράκτορα του FBI Saga Anderson καθώς ερευνά μια σειρά από παράξενους φόνους που παραπέμπουν σε αίρεση, στην πόλη όπου ο συγγραφέας τρόμου Alan Wake εξαφανίστηκε μυστηριωδώς 13 χρόνια πριν. Μια διεστραμμένη, σουρεαλιστική, εντελώς ξεχωριστή περιπέτεια δράσης, με παράλληλες πραγματικότητες και αποκρυφιστικό τρόμο.

5. Dave the Diver

Nintendo Switch, PC

Την ημέρα, παίζοντας τον παχουλό δύτη Dave, βυθίζεστε όλο και πιο βαθιά σε μια θαλάσσια τάφρο γεμάτη επικίνδυνα και παράξενα πλάσματα, καμακώνοντας πράγματα, πυροβολώντας καρχαρίες και συλλέγοντας θησαυρούς. Τη νύχτα, σερβίρετε ό,τι πιάσατε σε ένα όμορφο εστιατόριο σούσι. Κι αν αυτό από μόνο του δεν σας φαίνεται πρωτότυπη ιδέα για video game, το παιχνίδι γίνεται όλο και πιο αστείο, πιο πολύπλοκο και πιο ενδιαφέρον όσο προχωράει.

4. Cocoon

PlayStation 4/5, Xbox, Nintendo Switch, PC

Οι δημιουργοί των αριστουργηματικών Limbo και Inside ξαναχτυπούν με αυτό το όμορφο και παράξενο παιχνίδι επίλυσης γρίφων, όπου ο ήρωας – έντομο κουβαλάει στους ώμους του ολόκληρους κόσμους που περιέχονται σε σφαίρες. Μπορεί να μπει μέσα σε έναν κόσμο κουβαλώντας έναν άλλο, αλλάζοντας τη διάταξη της πραγματικότητας μέσα σε αυτούς. Ακούγεται περίπλοκο, αλλά είναι μια εμπειρία παιχνιδιού που πρέπει να δοκιμάσετε.

3. Marvel's Spider-Man 2

PlayStation 5

Με πρωταγωνιστές τόσο τον Miles Morales όσο και τον Peter Parker, αυτό το φιλόδοξο σίκουελ μας μεταφέρει πίσω σε μια ακόμη μεγαλύτερη Νέα Υόρκη, όπου μας περιμένουν νέοι εχθροί και προκλήσεις. Ο Kraven the Hunter και ο Venom είναι ενδιαφέροντες και προκλητικοί αντίπαλοι και η ιστορία τους μπλέκεται έξυπνα με εκείνες των δύο Spider-Men του παιχνιδιού. Ενώ το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel μοιάζει να έχει ξεθωριάσει τελευταία, το Spider-Man 2 δείχνει ότι υπάρχει αρκετό «ψωμί» στα video games.

2. Baldur's Gate 3

PlayStation 5, Xbox Series S/X, PC

Αν αγοράσατε αυτό το μαξιμαλιστικό fantasy RPG, εμπνευσμένο από το Dungeons & Dragons, τον Αύγουστο που κυκλοφόρησε, είναι απίθανο να έχετε παίξει κάτι άλλο από τότε. Περιέχει εκατοντάδες ώρες καλογραμμένης και έξυπνης περιπέτειας, η οποία προσαρμόζεται στις επιλογές και τις ενέργειες του παίκτη τόσο πειστικά, ώστε να αισθάνεστε πραγματικά ότι παίζετε ένα παιχνίδι όπου μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Αξίζει την επένδυση του χρόνου σας και με το παραπάνω.

1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Nintendo Switch

Αυτή η τελευταία ιστορία μαγείας και περιπέτειας διαδραματίζεται στον ίδιο κόσμο με το αριστουργηματικό Breath of the Wild του 2017 και οι παίχτες θα αναγνωρίσουν πολλά χωριά, ξέφωτα και βουνά καθώς θα αναζητούν την μονίμως σε κίνδυνο πριγκίπισσα. Αλλά το Tears of the Kingdom είναι γεμάτο από νέα μέρη και εμπειρίες, από νησιά στον ουρανό μέχρι ένα ολόκληρο υπόγειο βασίλειο-καθρέφτη. Σας επιτρέπει επίσης να κατασκευάσετε οχήματα, όπλα και άλλα gadgets, απελευθερώνοντας με απίστευτο τρόπο τη δημιουργικότητά σας. Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι είναι ένα video game που σε κάνει να αισθάνεσαι προνομιούχος που το παίζεις…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ