ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στα βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια της Αθήνας

Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στα βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια της Αθήνας

Πώς είναι άραγε να αλλάζεις χρόνο στα Michelin-starred εστιατόρια της χώρας μας; Παρακάτω όλες οι λεπτομέρειες για την πιο λαμπερή βραδιά στα κορυφαία εστιατόρια της Αθήνας.

Το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, παραδοσιακά, θεωρείται η πιο λαμπερή βραδιά του χρόνου, ενώ υπάρχει και η λαϊκή ρήση που μας θέλει να κάνουμε όλη τη νέα χρονιά αυτό που θα κάνουμε στα πρώτα λεπτά της έλευσής της. Εάν λοιπόν η υψηλή γαστρονομία είναι αυτή που θέλουμε να μας συντροφεύει όλο το 2024, ας δούμε τι έχουν ετοιμάσει τα κατά κοινή παραδοχή -εφόσον κατέχουν μία θέση στα αστέρια του Οδηγού Michelin- κορυφαία εστιατόρια της χώρας μας για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Delta

Το μοναδικό διάστερο εστιατόριο της χώρας μας, βραβευμένο και με Michelin Green Star για τις βιώσιμες πρακτικές του, το εντυπωσιακό «βασίλειο» του Γιώργου Παπαζαχαρία και του Θάνου Φέσκου, αποτελεί σίγουρα μία εξαιρετικά δημοφιλή επιλογή για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς, αφού ποιος δεν θα ήθελε να αλλάζει χρόνο απολαμβάνοντας τις περίφημες δημιουργίες των πολυβραβευμένων σεφ. Το μενού του Delta δεν έχει κάποια διαφοροποίηση για τις εορτές, αλλά σίγουρα τα έντονα χρώματα και η άκρως σκηνική παρουσίαση των πιάτων αποτελούν από μόνα τους μία γιορτή και μία ανεπανάληπτη εμπειρία τόσο για το βλέμμα όσο και για τον ουρανίσκο.

Να θυμίσουμε πως πρόσφατα ανακοινώθηκε η «συμμαχία» μεταξύ Delta και Line, με αποτέλεσμα, εκτός από τα κορυφαία κρασιά, να μπορούμε να συνοδεύσουμε το δείπνο μας και με cocktails και ποτά από ένα από τα καλύτερα μπαρ της χώρας μας. Το Delta δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με στόχο να αποτελέσει έναν πρότυπο γαστρονομικό προορισμό αντάξιο των υψηλών προδιαγραφών του ΚΠΙΣΝ, αναδεικνύοντας συγχρόνως την ελληνική κουζίνα σε όλο τον κόσμο. Το εστιατόριο Delta ανήκει στον όμιλο Δειπνοσοφιστήριον.

Info: ΚΠΙΣΝ, Λ. Ανδρέα Συγγρού 364, 6986657553

CTC

Το πανέμορφο εστιατόριο του Κεραμεικού, εκεί που το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη ξεδιπλώνεται καθημερινά και μέχρι στιγμής έχει χαρίσει στο CTC τρία συνεχόμενα αστέρια Michelin, φέτος παρουσίαζε ολόκληρη την εβδομάδα ένα κοινό εορταστικό μενού, το οποίο και ολοκληρώνεται απόψε το βράδυ, καθώς τις Κυριακές το εστιατόριο παραμένει κλειστό. Το υπέροχο Festive Menu έχει 12 στάδια και κλέβει τις εντυπώσεις με τα πολυτελή υλικά και τις ευφάνταστες δημιουργικές συνταγές του, που προκαλούν τόσο τους γευστικούς μας κάλυκες όσο και το βλέμμα μας.

Μεταξύ των πιάτων ξεχωρίζουν η Κρέπα Αστακού γεμιστή με το κοράλι του, καθώς και με kale στα κάρβουνα, αμύγδαλα και κρέμα παρμεζάνας με yuzu kosho, το Brioche en Saucisse με χειροποίητο λουκάνικο θαλασσινών με κρέμα παστουρμά και τα περσινά περγαμόντο, η Kαραβίδα μαριναρισμένη σε καρπό του κακάο με κρέμα αχινού και passion fruit, το Bread Bourgignon με ασπρομύτικα φασόλια Λήμνου, καπνιστά κάστανα και βούτυρο μαϊντανού, η Γέμιση των Χριστουγέννων με dry aged πάπια 7ημερών, foie gras και σιρόπι σφενδάμου και πολλά ακόμη και εξίσου συναρπαστικά που δίνουν ιδιαίτερη γεύση στις γιορτές μας.

Info: Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210722881

Botrini’s Athens

Το εδώ και χρόνια συνεχώς βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο του Χαλανδρίου, του οποίου ο σεφ και ιδιοκτήτης Έκτορας Μποτρίνι έχει διακριθεί μεταξύ πολλών άλλων και ως ο πιο επιδραστικός σεφ του 2023 από τους ίδιους του τους συναδέλφους, έχει ετοιμάσει πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα για τις γιορτές. Το ιδιαιτέρως εορταστικό μενού με τις νοσταλγικές νότες αποτελεί μια σύγχρονη ερμηνεία της γαστρονομικής παράδοσης της ελληνικής υπαίθρου, εμπλουτισμένο με εκλεκτά υλικά, όπως η καραβίδα, τα χτένια, η ελληνική τρούφα, τα μοσχαρίσια γλυκάδια και το φιλέτο.

Το μενού αυτό σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τις προ-παραμονές και τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και όσοι τυχεροί έχουν κάνει την κράτησή τους για σήμερα και αύριο θα μπορέσουν να απολαύσουν πιάτα εντελώς μοναδικά, κανένα από τα οποία δεν υπάρχει στο χειμερινό μενού του εστιατορίου. Μεταξύ των πιάτων αυτών συναντούμε τον Νόμο του Τυχαίου με χτένια, βούτυρο αντζούγιας, καβουρδισμένα στραγάλια και τρούφα, τον Φόρο Τιμής στην Παράδοση με ταρτάρ μοσχαριού με σάλτσα “κοκκινιστό”, σινάπι και πατάτα, το Χειμωνιάτικο Τοπίο με σελινόριζα, κολοκάσι, ψητά κάστανα και τρούφα και πολλές ακόμη άκρως εορταστικές δημιουργίες.

Info: Β. Γεωργίου Β’, Χαλάνδρι, 2106857323

Varoulko Seaside

Το εστιατόριο του Λευτέρη Λαζάρου, το πρώτο εστιατόριο που έφερε στην Ελλάδα ένα αστέρι Michelin για ελληνική κουζίνα πριν από πολλά χρόνια, συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την εμπνευσμένη ελληνική ψαροφαγία, καθώς ποτέ δεν σταματά να εξελίσσεται και να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Εδώ λοιπόν μέσα στην αεράτη σάλα με τα βεγγαλικά να αποτελούν το πιο πολύχρωμο φόντο για τα γιοτ που βρίσκονται αραγμένα μπροστά στο εστιατόριο, ο πολυβραβευμένος σεφ μαζί με τον head chef του Κομνηνό Μουφλουζέλη και τον pastry chef του Θεόδωρο Μωυσίδη έχουν ετοιμάσει ένα πολύ εντυπωσιακό NY Eve Menu.

Έτσι θα αφήσουμε το 2023 και θα υποδεχτούμε το 2024 έχοντας μπροστά μας Σούπα σελινόριζας με εσπρέσσο, λάιμ και χαβιάρι Οssetra, Καρπάτσιο τόνου με μαύρο σκόρδο, λεμόνι, αφυδατωμένο καλαμπόκι και πίκλα κρεμμύδι, Ραβιόλι με καβούρι, ψητές γαρίδες, αγκινάρες, κρέμα αρακά, εσπεριδοειδή και κόλιανδρο και πολλά ακόμη μεταξύ των οποίων και ένα μοσχαρίσιο φιλέτο με κρέμα καπνιστής μελιτζάνας και σάλτσα σοκολάτας για όλους όσους θέλουν και μία κρεατοφαγική νότα στην παραμονή της Πρωτοχρονιάς τους.

Info: Ακτή Κουμουνδούρου 54, Πειραιάς, 210 5228400

Pelagos

Εντός του ειδυλλιακού Four Seasons Astir Palace Hotel και σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία του resort, το εξαιρετικά εντυπωσιακό εστιατόριο Pelagos διατηρεί αστέρι Michelin από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, χάρη στην κοσμοπολιτική μα συνάμα και τόσο βιωματική κουζίνα του ταλαντούχου Ιταλού σεφ Luca Piscazzi. Ο σεφ κάθε καλοκαίρι ταξιδεύει και σε διαφορετικά μήκη και πλάτη της χώρας μας και δημιουργεί ειδικά ξεχωριστά μενού αφιερωμένα στα αντίστοιχα μέρη, με το κρητικό μενού της σεζόν που πέρασε να μην έχει αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Ειδικά για τις γιορτές το Pelagos φόρεσε τα καλά του και όσοι βρεθούν στην κομψή σάλα με το πανέμορφο μπαρ και την ανοικτή κουζίνα αυτήν την παραμονή Πρωτοχρονιάς θα απολαύσουν ένα μενού με πρωταγωνιστές τα πολυτελή υλικά και τις προηγμένες τεχνικές. Μεταξύ των πιάτων ξεχωρίσαμε το Espresso Martini Oyster με χειμερινές ρίζες, τον Τόνο με παντζάρι και παγωτό μουστάρδα, τον Μπλε Αστακό σε κρέπα από φαγόπυρο και πολλά ακόμη φινετσάτα και συναρπαστικά.

Info: Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108901192

Tudor Hall

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο εστιατόριο του πολυτελούς King George Athens με την απρόσκοπτη θέα στην Ακρόπολη να συναγωνίζεται τις δημιουργίες του Executive Chef Αστέριου Κουστούδη και του Chef Νίκου Λειβαδιά είναι παραδοσιακά μία από τις κομψότερες της πόλης. Το εστιατόριο φέτος απέσπασε το πρώτο του αστέρι Michelin ως απλή επιβεβαίωση του υψηλότατου επιπέδου που όλοι γνωρίζαμε ήδη πως κατείχε.

Στο rooftop του ξενοδοχείου λοιπόν, μέσα στη μεγαλοπρεπή σάλα, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής και τραγουδιού από ορχήστρα και με τα βεγγαλικά να στεφανώνουν τον Ιερό Βράχο, οι επισκέπτες θα γευτούν πιάτα, όπως η Σούπα Σελινόριζας με μπαβαρουάζ από κατσικίσιο τυρί, η Καραβίδα Ψητή με γλάσο από κόκκινα μύρτιλα, εμουλσιόν από άνηθο, γλυκόξινο τζελ και σως σαμπάνιας αρωματισμένης με kombu και άλλα ακόμη που είναι σίγουρο πως θα τους εισάγουν με τον πιο εκλεπτυσμένο και γευστικό τρόπο στο 2024.

Info: Β. Γεωργίου Α’ 3, Σύνταγμα, 2103222210

The Zillers

Με τη θέα της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο και τη Μητρόπολη Αθηνών ακριβώς δίπλα, το πανέμορφο rooftop garden restaurant The Zillers, του ομώνυμου ξενοδοχείου, χαρίζει απλόχερα απόλαυση τόσο για τον ουρανίσκο όσο και για το μάτι. Η θέα των βεγγαλικών που θα φωτίσουν τον ουρανό στις 12 ακριβώς είναι μαγευτική, αλλά μαγευτικό είναι και το μενού που έχει ετοιμάσει ο ταλαντούχος και πολυσχιδής σεφ Παύλος Κυριακής, που για δεύτερη συνεχή χρονιά απέσπασε το πολυπόθητο αστέρι Michelin.

Η εμπειρία των τυχερών επισκεπτών ξεκινά με το απαραίτητο olive oil bar experience για να συνεχιστεί με άκρως εορταστικά πιάτα που κλέβουν τις εντυπώσεις, όπως τα Χτένια με το λαγόχορτο και τον καφέ Arabica, η Κολοκύθα με το κάστανο, τη λευκή τρούφα και το ψωμί feuilletee, το Ζαρκάδι με τη ρίζα σέλερι, αλλά και πολλά ακόμη εξαιρετικά εκλεπτυσμένα στάδια που σίγουρα θα μιλήσουν απευθείας στην καρδιά κάθε κοσμογυρισμένου foodie.

Info: Μητροπόλεως 54, Αθήνα, 2103222278

Σπονδή

Το εμβληματικό εστιατόριο του Παγκρατίου με τη γαλλική εσάνς και τον υπέροχα κομψό και υποβλητικό χώρο βραβεύεται διαρκώς με αστέρι Michelin από το 2002, ενώ για δύο χρόνια είχε αποτελέσει και το μοναδικό διάστερο εστιατόριο της χώρας μας. Εκεί ο σεφ Arnaud Bignon «παίζει» με πολυτελή υλικά και μοντέρνες τεχνικές προσεγγίζοντας την κουζίνα της πατρίδας του με ευρηματικούς και άκρως γευστικούς μαγειρικούς τρόπους, κάνοντας το εστιατόριο ένα σημαντικό σημείο αναφοράς του fine dining στην Αθήνα.

Ειδικά για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα πράγματα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον με τον ταλαντούχο σεφ να έχει επιμεληθεί ενός μενού που μπλέκει υλικά και τεχνικές προς τέρψιν των εκλεπτυσμένων ουρανίσκων των επισκεπτών του και παρουσιάζει πιάτα όπως το Καβούρι με λουίζα και ginger, Καραβίδα με ραπανάκι και εσπεριδοειδή, Χριστόψαρο με κάστανο, φτερούγα από κοτόπουλο και νεροκάρδαμο, αλλά και Ζαρκάδι με κίτρινη κολοκύθα και σπόρους τόνκα.

Info: Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 2107564021

Soil

Το εξαιρετικά γήινο εστιατόριο του πολυβραβευμένου σεφ Τάσου Μαντή φέτος απέσπασε για δεύτερη συνεχή χρονιά αστέρι Michelin και Green Star για την ιδιοσυγκρασιακή και βαθιά δεμένη με τη φύση κουζίνα του. Εδώ στην παλιά και με γούστο ανακαινισμένη διπλοκατοικία στο Παγκράτι το μενού της παραμονής της Πρωτοχρονιάς δεν μπορούσε παρά να παραθέτει μία σειρά από πιάτα που θα μιλήσουν ακόμη και στον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Έτσι στο NY Menu των 14 σταδίων συναντούμε πιάτα όπως η Γαρίδα με πορτοκάλι, pecan και marigold, η Παλαμίδα με αχλάδι και πράσινη τομάτα, το Χέλι με teriyaki και miso, το Mini Burger Χελιού με guanciale και πολλά ακόμη στάδια που ενώνουν τη γη με τη θάλασσα και τη γεύση με την εικόνα με τον πιο δημιουργικό και όμορφο τρόπο.

Info: Φερεκύδου 5, Παγκράτι, 2107513505

Hytra

Όμορφα τοποθετημένη στον 6ο και τον 7ο όροφο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και με εντυπωσιακή θέα, η Hytra κερδίζει το κοινό της με το ιδιαίτερο στυλ της και τις μαγειρικές δημιουργίες του εξαιρετικά ταλαντούχου σεφ Γιώργου Φελεμέγκα, που παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει προϋπηρεσία σε πολύ σημαντικές διεθνείς κουζίνες. Το νέο αίμα που κύλησε φέτος στο εστιατόριο έδωσε και νέα ώθηση, χωρίς να στερήσει τίποτα από το ένδοξο παρελθόν του, ενώ ο οδηγός Michelin το επιβραβεύει κάθε χρόνο με το λαμπερό του αστέρι.

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι πολλά υποσχόμενη και εδώ με πιάτα όπως η Τάρτα με πατάτα, αυγό και πράσο, η Τομάτα Πέστροφα με φράουλες τουρσί, λιαστό τοματάκι και πιπερίτσα Πέλλας, η Καραβίδα με σάλτσα μπουρδέτο, καρότο, κύμινο και ελληνικό καφέ και ο Αγιορείτικος Μπακαλιάρος με κρεμμυδόζουμο και δαμάσκηνα κολλαγόνο, μεταξύ πολλών άλλων, να δένουν ελληνική γη και παράδοση με διεθνείς τάσεις και τεχνικές.

Info: Λ. Ανδρέα Συγγρού 107-109, Αθήνα, 2103316767

Hervé

Το πολύ πρόσφατα βραβευμένο με αστέρι Michelin για πρώτη φορά εστιατόριο των Hervé Pronzato και Γρηγόρη Κίκη (να θυμίσουμε πως αυτή τη στιγμή ο Γρηγόρης Κίκης αποτελεί τον νεότερο σε ηλικία Έλληνα Michelin-starred σεφ) στα Πετράλωνα είναι διάσημο μεταξύ άλλων για τη «διαδραστική» fine dining εμπειρία που προσφέρει στη μεγάλη μπάρα της ανοικτής κουζίνας του, όπου οι κρατήσεις έχουν μακρά λίστα αναμονής.

Για όσους λοιπόν έχουν βρει μία θέση για την βαθιά προσωπική εμπειρία της μαγειρικής των σεφ θα απολαύσουν πιάτα, όπως η Λακέρδα με πατάτα, καπαρόφυλλα, κρεμμύδι και λεμόνι σε πίκλα, τα Αυγά ορτυκιού με σπανάκι, hollandaise, άνηθο και χαβιάρι Oscietra, η Πάπια με κράκερ, πόρτο, miso και grue cacao, το Συκώτι Πάπιας σε brioche με τσένταρ, καρύδα και cocoa bitter, το Άγριο Ελάφι με μούρα, και πολλά ακόμη στάδια που είναι σίγουρο πως θα κερδίσουν τις εντυπώσεις και θα βοηθήσουν τους επισκέπτες να αλλάξουν το χρόνο άκρως γαστρονομικά και γευστικά.

Info: Τριών Ιεραρχών 170, Πετράλωνα, 2103471332

Patio Restaurant

Το εστιατόριο με την farm to table φιλοσοφία που βρίσκεται στο ξενοδοχείο The Margi, φέτος διακρίθηκε με αστέρι Michelin, καθώς και με Green Star για τη βιωσιμότητα στις πρακτικές του, και προσφέρει menu degustation με γαστρονομικά πιάτα που αντανακλούν ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η κουζίνα της χώρας μας, σχεδιασμένα και εκτελεσμένα από τον ταλαντούχο και πολλάκις βραβευμένο σεφ Παναγιώτη Γιακαλή. To εστιατόριο Patio δεν λειτουργεί το χειμώνα και θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του τον Απρίλιο του 2024.

Info: Λητούς 11, Βουλιαγμένη, 2108929160

ΔΗΜΟΦΙΛΗ