Επιστολή καλλιτεχνών εκπέμπει «SOS» για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών λόγω AI
Ανανεώθηκε:
Η Μπίλι Άιλις, ο Στίβι Γουόντερ και η Κέιτι Πέρρι
Associated Press (collage)Επιστολή με την οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την χρήση τεχνητής νοημοσύνης υπογράφουν εκατοντάδες καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Στίβι Γουόντερ, Έλβις Κοστέλο, Κέιτι Πέρι, Μπίλι Άιλις, Τζον Μπατίστ.
Την επιστολή αυτή επίσης υπογράφουν και συγκροτήματα όπως οι R.E.M., Pearl Jam, Greta Van Fleet.
Με την έκκληση «να σταματήσουμε την υποτίμηση της μουσικής» η επιστολή αναφέρει: «Ορισμένες από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές εταιρείες χρησιμοποιούν, χωρίς άδεια, το έργο μας για να εκπαιδεύσουν μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτές οι προσπάθειες στοχεύουν άμεσα στην αντικατάσταση του έργου ανθρώπων καλλιτεχνών με τεράστια δεδομένα "ήχων" και "εικόνων" που δημιουργούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα οποία μειώνουν ουσιαστικά τα δικαιώματα που καταβάλλονται στους καλλιτέχνες».
Πέρα από την αναφορά σε πιθανές απώλειες δικαιωμάτων και εσόδων στην επιστολή τονίζεται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη συνιστά «επίθεση στην ανθρώπινη δημιουργικότητα».
«Οι εργαζόμενοι μουσικοί ήδη παλεύουν να τα βγάλουν πέρα στον κόσμο του streaming και τώρα έχουν το πρόσθετο βάρος της προσπάθειας να ανταγωνιστούν έναν κατακλυσμό θορύβου που δημιουργείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη», εξηγεί η Τζεν Τζέικομπσεν, εκτελεστική διευθύντρια του Artist Rights Alliance - ARA.
«Η ανήθικη χρήση της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης για την αντικατάσταση ανθρώπων καλλιτεχνών θα υποβαθμίσει ολόκληρο το μουσικό οικοσύστημα – τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για τους θαυμαστές» αναφέρει.
Η επιστολή κλείνει με επισήμανση προς τις εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης προτρέποντας «προγραμματιστές, εταιρείες τεχνολογίας, πλατφόρμες και υπηρεσίες ψηφιακής μουσικής να δεσμευτούν ότι δεν θα αναπτύξουν ή χρησιμοποιήσουν τεχνολογία για την παραγωγή μουσικής με Τεχνητή Νοημοσύνη περιεχομένου ή εργαλείων που υπονομεύουν ή αντικαθιστούν την ανθρώπινη τέχνη».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δέκα λάθη που κάνουν οι ταινίες με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη
Συνελήφθη 51χρονος για διάρρηξη ΑΤΜ στο Περιστέρι - Πάνω από 80.000 ευρώ η λεία του
19:28
Παρουσία Τραμπ η κλήρωση για το Μουντιάλ του 2026 - Του απονεμήθηκε βραβείο ειρήνης (vid)
19:18
Στα «άκρα» κυβέρνηση και αγρότες μετά τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη - Κλιμάκωση στα μπλόκα
19:10
Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τσαρλς Κούσνερ ζήτησε να δει τον Σαρκοζί στη φυλακή αποκαλύπτει το Reuters
19:09