ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι 20 πιο εμβληματικοί χαρακτήρες στην ιστορία των video games

Οι 20 πιο εμβληματικοί χαρακτήρες στην ιστορία των video games

Η Λάρα Κροφτ, όπως θα εμφανιστεί στο επόμενο παιχνίδι της σειράς «Tomb Raider», που σχεδιάζεται αυτόν τον καιρό από την Crystal Dynamics

Crystal Dynamics

Η Βρετανική Ακαδημία Τεχνών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (BAFTA) αποκάλυψε τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών όλων των εποχών, ύστερα από δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 4.000 παίκτες από όλο τον κόσμο.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε εν όψει των 20ών BAFTA Games Awards, που θα απονεμηθούν την Πέμπτη 11 Απριλίου σε μια τελετή του θα πραγματοποιηθεί στο Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου.

Η τελική λίστα περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του κόσμου των video games. Αυτοί οι 20 χαρακτήρες και τα παιχνίδια στα οποία πρωταγωνιστούν έχουν συγκεντρώσει συνολικά 44 βραβεία BAFTA Games Awards τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

1. Lara Croft, «Tomb Raider»

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η πρωταγωνίστρια της σειράς παιχνιδιών «Tomb Raider», η οποία καλύπτει όλες τις γενιές. Η Λάρα Κροφτ συστήθηκε στο κοινό για πρώτη φορά το 1996 στο «Tomb Raider» για την παιχνιδομηχανή Sega Saturn, πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες. Από τότε έχει εμφανιστεί σε περισσότερα από 15 παιχνίδια, τρεις κινηματογραφικές ταινίες, πολλά μυθιστορήματα και κόμικς, ενώ σύντομα θα πρωταγωνιστήσει και στη σειρά κινουμένων σχεδίων του Netflix «Tomb Raider: The Legend of Lara Croft».

2. Mario, «Super Mario»

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Mario, του ομώνυμου franchise της Nintendo. Δημιούργημα του θρυλικού Ιάπωνα σχεδιαστή παιχνιδιών Σιγκέρου Μιγιαμότο, είχε ένα ταπεινό ξεκίνημα το 1981 από το παιχνίδι «Donkey Kong», αλλά στη συνέχεια απέκτησε δική του σειρά, έχει εμφανιστεί σε περισσότερα από 200 (!) βιντεοπαιχνίδια – ανάμεσά τους και το φετινό «Super Mario Wonder» –, σε δύο κινηματογραφικές ταινίες (έρχεται και τρίτη), σε σειρές κινουμένων σχεδίων και σε πολλές ακόμη multimedia προσαρμογές.

3. Agent 47, «Hitman»

Ο Πράκτορας 47 της σειράς παιχνιδιών «Hitman», σχεδιάστηκε από τη δανέζικη εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών IO Interactive το 1998 και έκανε το ντεμπούτο του το 2000 με την κυκλοφορία του «Hitman: Codename 47». Ένας γενετικά ενισχυμένος κλώνος με έφεση στους φόνους με κάθε τρόπο και μέσο, έκτοτε έχει εμφανιστεί σε οκτώ κύρια παιχνίδια, δύο spin-offs, δύο βιβλία, μία σειρά κόμικς και δύο ταινίες.

4. Sonic the Hedgehog, «Sonic»

Ο σκατζόχοιρος Σόνικ μπήκε στις καρδιές των gamers παγκοσμίως το 1991 ως πρωταγωνιστής του παιχνιδιού «Sonic the Hedgehog» για την παιχνιδομηχανή Sega Genesis. Έχει εμφανιστεί σε περισσότερα από 100 βιντεοπαιχνίδια τόσο ως κύριος χαρακτήρας όσο και ως δευτεραγωνιστής, καθώς και ως πρωταγωνιστής σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές και δύο ταινίες – στα τέλη της χρονιάς θα κυκλοφορήσει και μία ακόμη ταινία. Ξεκίνησε ως απάντηση της Sega στον Mario της «μεγάλης αντιπάλου» Nintendo, αλλά στην πορεία οι δύο ήρωες τα… βρήκαν και έχουν εμφανιστεί και μαζί σε παιχνίδια.

5. Sackboy, «LittleBIGPlanet»

Να κι ένας χαρακτήρας που δεν περιμέναμε να δούμε τόσο ψηλά στη λίστα. Ο Sackboy, μία κούκλα φτιαγμένη από σακί, με κουμπιά για μάτια και φερμουάρ στην κοιλιά, έκανε το ντεμπούτο του σε βιντεοπαιχνίδι το 2008 ως πρωταγωνιστής του «LittleBIGPlanet» της Sony και γοήτευσε αμέσως κοινό και κριτικούς. Έκτοτε πρωταγωνίστησε και στα έξι κύρια παιχνίδια «LittleBIGPlanet», ενώ έχει εμφανιστεί και σε πολλές άλλες σειρές παιχνιδιών, είτε ως playable χαρακτήρας είτε ως αξιολάτρευτο easter egg.

6. Pac-Man, «Pac-Man»

Τι να πει κανείς για τον πρωταγωνιστή του πιο διάσημου βιντεοπαιχνιδιού όλων των εποχών; Το «Pac-Man» κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 1980 (ως «Puck Man»), με τον παίκτη να ελέγχει τον κίτρινο στρογγυλό ήρωα που προσπαθεί να φάει όλες τις τελίτσες μέσα σε έναν λαβύρινθο, αποφεύγοντας παράλληλα τέσσερα φαντασματάκια. Ακολούθησαν περισσότερα από 50 παιχνίδια, μία τηλεοπτική σειρά και οχτώ ρεκόρ στο Βιβλίο Γκίνες.

7. Link, «The Legend of Zelda»

Ο σιωπηλός πρωταγωνιστής της σειράς παιχνιδιών της Nintendo «The Legend of Zelda», είναι επίσης δημιούργημα του Σιγκέρου Μιγιαμότο, όπως και ο Μάριο. Ο Λινκ έχει εμφανιστεί σε 20 παιχνίδια της σειράς, με πρώτο το «The Legend of Zelda» του 1986 και πιο πρόσφατο το περσινό «Tears of the Kingdom». Έχει επίσης πρωταγωνιστήσει στη δική του σειρά κινουμένων σχεδίων και σε πολλά κόμικς και μάνγκα.

8. Master Chief, «Halo»

Με πλήρες όνομα Master Chief Petty Officer John-117, αυτός ο υπερστρατιώτης του προγράμματος SPARTAN-II πρωτοεμφανίστηκε το 2001 στο παιχνίδι «Halo: Combat Evolved» για το Xbox και στη συνέχεια σε ακόμη πέντε παιχνίδια. Είναι ο κύριος χαρακτήρας σε τρία από τα 19 μυθιστορήματα «Halo», στην ταινία «Halo 4: Forward Until Dawn» του 2012 καθώς και στην τηλεοπτική σειρά «Halo» του 2022.

9. Kratos, «God of War»

Στην ελληνική μυθολογία υπάρχει ο Κράτος, αδελφός της Βίας (αλλά και του Ζήλου και της θεάς Νίκης). Στα video games υπάρχει ο Κράτος, που είναι η βία... προσωποποιημένη. Αλήθεια, αυτά που κάνει ο Σπαρτιάτης ήρωας των παιχνιδιών «God of War», δεν έχουν γίνει ούτε σε όλα τα «Grand Theft Auto» και «Mortal Kombat» μαζί. Από το 2005 μέχρι σήμερα, αφού «καθάρισε» σχεδόν όλους τους θεούς και ημίθεους της ελληνικής μυθολογίας, πέρασε στη σκανδιναβική μυθολογία, με δύο παιχνίδια στα οποία συμπρωταγωνιστεί με τον γιο του, Ατρέα. Έχει εμφανιστεί σε δύο σειρές κόμικς, τρία μυθιστορήματα και σε αρκετά παιχνίδια εκτός της σειράς «God of War».

10. Shadowheart, «Baldur's Gate 3»

Ένας από τους νεότερους χαρακτήρες αυτής της λίστας όσον αφορά την ημερομηνία κυκλοφορίας, η Shadowheart έκλεψε τις καρδιές των παικτών παγκοσμίως μόλις πέρυσι, στο «Baldur's Gate 3». Είναι ένα high half-elf (για όσους ξέρουν από RPGs) και ο παίκτης μπορεί να παίξει ως Shadowheart ή να δημιουργήσει δικό του χαρακτήρα και να τη στρατολογήσει στην ομάδα του – το οποίο έχει το επιπλέον bonus ότι μπορεί να τη φλερτάρει και να κάνει σχέση μαζί της.

Στην επόμενη δεκάδα ακολουθούν:

11. Ο Arthur Morgan από το «Red Dead Redemption 2»

12. Ο Pikachu από τα παιχνίδια «Pokémon»

13. Ο Steve από τα παιχνίδια «Minecraft»

14. Ο Solid Snake από τα παιχνίδια «Metal Gear Solid»

15. Ο Crash Bandicoot από την ομώνυμη σειρά παιχνιδιών.

16. Ο Cloud Strife από το «Final Fantasy VII»

17. Ο Astarion από το «Baldur's Gate 3»

18. Ο Kazuma Kiryu από τα παιχνίδια «Yakuza»

19. Η Ellie Williams από τα δύο παιχνίδια «The Last of Us»

20. Ο Nathan Drake από τα παιχνίδια «Uncharted»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ