ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

20 τραγούδια για ιδανικό πρωϊνό ξύπνημα εγκεκριμένα από το Κέμπριτζ

20 τραγούδια για ιδανικό πρωϊνό ξύπνημα εγκεκριμένα από το Κέμπριτζ
Waking Up Kumbhakarna Βritish Library

Είναι μια δύσκολη, επώδυνη, γεμάτη κόπωση και ταλαιπωρία διαδικασία.

Είναι το πρωϊνό ξύπνημα που αποτελεί “βασανιστήριο” για ανθρώπους ηλικίας κάτω των 55, ή τουλάχιστον έτσι το χαρακτήρισε ο καθηγητής Dr Kelley στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης στο Μπράντφορντ δύο μήνες πριν.

“Δε γίνεται να αλλάξουμε τους ρυθμούς του 24ώρου μας. Το σώμα πρέπει να εναρμονίζεται με το φως του ήλιου. Αυτό ισχύει περισσότερο στις φυλακές και τα νοσοκομεία. Ξυπνάνε τους ανθρώπους και τους δίνουν τροφή, ενώ δεν θέλουν. Εμείς είμαστε πιο πράοι επειδή είμαστε εντελώς έξω από αυτό. Η στέρηση ύπνου είναι ένα μαρτύριο” είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ. Συμφωνούμε όλοι.

Σε άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Γηραιάς Αλβιώνας ο υποψήφιος διδάκτορας που μελετά την ψυχολογία της μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, Ντέιβιντ M. Γκρίνμπεργκ, δημοσίευσε τη λίστα με τα 20 ιδανικότερα τραγούδια για το πρωινό ξύπνημα, συνθέσεις που χαρακτηρίζονται από ένα ρυθμικό κρεσέντο που κορυφώνεται σταδιακά, όσο σταδιακά “εγκαταλείπουμε” τον ύπνο.

“Η επιστήμη δείχνει ότι η μουσική μας επηρεάζει με πολλούς τρόπους” λέει ο Γκρίνμπεργκ. “Τραγούδια όπως το Viva La Vida των Coldplay με τη θετική ενέργεια και την ορμή του, μπορεί να μας βοηθήσει να σηκωθούμε, να πάρουμε ενέργεια και να αντιμετωπίσουμε το υπόλοιπο της ημέρας” συμπληρώνει. Ακολουθεί η 20άδα για να μην εγκληματήσεις πριν νυχτώσει όπως τα έχει εγκρίνει το Κέμπριτζ αγαπημένε Ουότσον.

1. Coldplay - Viva La Vida

2. St. Lucia - Elevate

3. Macklemore & Ryan Lewis - Downtown

4. Bill Withers - Lovely Day

5. Avicii - Wake Me Up

6. Pentatonix - Can't Sleep Love

7. Demi Lovato - Confident

8. Arcade Fire - Wake Up

9. Hailee Steinfeld - Love Myself

10. Sam Smith - Money On My Mind

11. Esperanza Spalding - I Can't Help It

12. John Newman - Come and Get It

13. Felix Jaehn - Ain’t Nobody (Loves Me Better)

14. Mark Ronson - Feel Right

15. Clean Bandit - Rather Be

16. Katrina & The Waves - Walking on Sunshine

17. Imagine Dragons - On Top of the World

18. MisterWives - Reflections

19. Carly Rae Jepsen - Warm Blood

20. iLoveMemphis - Hit The Quan

Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που αν ακούσουν Coldplay ίσως ξυπνήσουν Λόρδοι Βόλντεμορτ αλλά για αυτές τις περιπτώσεις ούτε η Οξφόρδη, ούτε το Κέμπριτζ έχει λύση. Μόνο το Χόγκουαρτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ