ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας: Ο Γουέντγουορθ Μίλερ στη μάχη κατά της κατάθλιψης ξανά

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας: Ο Γουέντγουορθ Μίλερ στη μάχη κατά της κατάθλιψης ξανά

Συνεχίζοντας την πολύ δημόσια μάχη του με τα δεσμά του μυαλού του ο πρωταγωνιστής του Prison Break σκηνοθέτησε και συμμετέχει σε ένα film μικρού μήκους που αφηγείται την εμπειρία του να είσαι μέσα σε ένα μυαλό γεμάτο από καταθλιπτικές εμμονές και απόρριψη. Πως είναι να είσαι μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου που έχει αυτοκτονικές τάσεις. 

Στη συνεργία του με τoν οργανισμό The Mighty που θέλει να κάνει τη ζωή των ανθρώπων που η ζωή τους δυσκολεύει με όποιο τρόπο μπορεί, κυρίως επισημαίνοντας την ανάγκη για ανοικτό διάλογο και επικοινωνία, το film είναι μια υπενθύμιση και ένα μήνυμα από κάποιον που επέζησε της μάχης με την κατάθλιψη, την επιδημία των καιρών μας.

"Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας (10 Σεπτεμβρίου) είναι μια θλιβερή υπενθύμιση που μας φέρνει μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπινα δράματα, τα οποία συντελούνται καθημερινά στην κοινωνία μας" αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας. "Είναι, όμως και μια ηχηρή υπενθύμιση για όλα όσα πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν, για να περιορίσουμε τους λόγους και τις αιτίες που οδηγούν τους συμπολίτες μας στο απονενοημένο διάβημα".

"Στην εποχή μας η αυτοκτονία είναι μία από τις δέκα συχνότερες αιτίες θανάτου, παγκοσμίως, και μία από τις τρεις συχνότερες αιτίες θανάτου για άτομα που βρίσκονται στην εφηβική και τη νεανική ηλικία. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι αυτοκτονούν, σε όλο τον κόσμο, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε 20 δευτερόλεπτα πραγματοποιείται μια αυτοκτονία, ενώ κάθε δευτερόλεπτο γίνεται και μια απόπειρα" προσθέτει.

Η Ελλάδα μετράει θύματα

"Τα τελευταία χρόνια της οξύτατης οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν δραματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) στα χρόνια της κρίσης οι αυτοχειρίες αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ ανάλογη ραγδαία άνοδος σημειώθηκε και στις απόπειρες αυτοκτονίας σημειώνει η ανακοίνωση που κάνει λόγο για "ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, να δώσουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τα κατάλληλα αντανακλαστικά που θα επιτρέψουν την διάσωση των συνανθρώπων μας, οι οποίοι αποπειρώνται να βάλουν τέλος στη ζωή τους"

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές σχεδόν σε όλες τις χώρες που βρίσκονται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου έχει καταγραφεί αύξηση των αυτοκτονιών κατά 30%, ενώ ανάλογη άνοδο κατέγραψαν και τα ποσοστά των αποπειρών αυτοκτονίας.

Στο film ο Μίλερ συνεχίζει την σταυροφορία του και υπενθυμίζει ξανά σε όλους την ανάγκη για μια ζωή με συμπόνοια. Την άνοιξη ο Γουέντγουορθ Μίλερ, ο πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής επιτυχίας Prison Βreak αποστόμωσε με τον καλύτερο τρόπο ανάρτηση στο διαδίκτυο που ειρωνευόταν τη φυσική του κατάσταση και την εικόνα του. Ο Μίλερ υπερασπίστηκε τον εαυτό του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτή είναι η ιστορία της νίκης του.

“Eίχα αυτοκτονικές τάσεις”

Όταν το TheLadBible του φτηνού συχνά χιούμορ έκανε ανάρτηση με λεζάντα “Όταν αποδράς από τη φυλακή και μαθαίνεις ότι τα ταχυφαγεία έχουν μονοπώλιο” σχολιάζοντας το βάρος του πάλαι ποτέ πολύ γυμνασμένου πρωταγωνιστή, κατάφερε να κερδίσει στα κλικ. Η δημοσίευση αποπλάνησε την προσοχή των επισκεπτών της ιστοσελίδας αλλά κυρίως, προκάλεσε μια υγιή αντίδραση εκ μέρους του ίδιου του Μίλερ που αποφάσισε να πάρει θέση για τα memes και την κουλτούρα της προσβολής που καλλιεργείται χωρίς περιορισμό στα κοινωνικά δίκτυα.

Απαντώντας στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Μίλερ απευθύνθηκε σε όλους όσοι απολαμβάνουν το χόμπι του trolling, του διαδικτυακού bullying και του body shaming, τα παρακάτω:

Today I found myself the subject of an Internet meme. Not for the first time. This one, however, stands out from the...

Posted by Wentworth Miller on Monday, March 28, 2016


“Σήμερα βρέθηκα να είμαι το θέμα ενός meme στο Ίντερνετ. Δεν είναι η πρώτη φορά.

Αλλά αυτή η φορά είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες.

Το 2010, έχοντας περίπου συνταξιοδοτηθεί από την υποκριτική, διατηρούσα ένα χαμηλό προφίλ για διάφορους λόγους.

Πρωτίστως και κυρίως επειδή είχα αυτοκτονικές τάσεις.

Αυτό είναι κάτι για το οποίο έχω γράψει στο παρελθόν, έχω μιλήσει και έχω μοιραστεί με τον κόσμο.
Τότε όμως υπέφερα σιωπηρά.

Όπως κάνουν τόσοι άλλοι.

Το μέγεθος της μάχης που έδινα το γνώριζαν λίγοι, πολύ λίγοι.

Ντροπιασμένος, νιώθοντας πόνο μέσα μου, με θεωρούσα χαλασμένο. Οι φωνές στο κεφάλι μου με παρότρυναν στην αυτοκαταστροφή. Δεν ήταν η πρώτη φορά.

Από παιδί πάλευα με την κατάθλιψη. Πρόκειται για μια μάχη που μου κόστισε σε χρόνο, μου κόστισε ανθρώπους, ευκαιρίες, σχέσεις και χίλια άυπνα βράδια.

Το 2010, στα χειρότερα της ενήλικης ζωής μου, αναζητούσα παντού ανακούφιση/ φροντίδα/ κάτι να μου αποσπάσει την προσοχή. Στράφηκα προς το φαγητό. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε. Ναρκωτικά. Αλκοόλ. Σεξ. Ωστόσο το φαγητό έγινε εκείνο το ένα πράγμα που με έκανε να ανυπομονώ για να το ζήσω. Βασιζόμουν σε αυτό για να τα βγάλω πέρα.

Υπήρχαν στιγμές που το καλύτερο μου στη διάρκεια της εβδομάδας ήταν ένα αγαπημένο μου γεύμα ή το καινούργιο επεισόδιο του TOP CHEF. Μερικές φορές αυτό μου ήταν αρκετό. Έπρεπε να είναι.

Και πάχυνα. Σιγά τα λάχανα.

“Δύναμη. Eπούλωση. Συγχώρεση”

Μία μέρα, καθώς έκανα πεζοπορία με έναν φίλο στο Λος Άντζελες, συνάντησα ένα συνεργείο που γύριζε μία εκπομπή reality. Χωρίς να αντιληφθώ κάτι, οι παπαράτσι άρχισαν να με περικυκλώνουν. Τράβηξαν τη φωτογραφία μου και αυτή δημοσιεύτηκε δίπλα από παλιά πορτρέτα μου από άλλη στιγμή της καριέρας μου με τίτλους όπως “Από Κούκλος Λαπάς” κα.

Η μητέρα μου έχει μία από εκείνες τις φίλες που πάντα φέρνουν τα άσχημα νέα. Έκοψε τα αποκόμματα από τα δημοφιλή αυτά περιοδικά και της τα ταχυδρόμησε. Με πήρε τηλέφωνο, ανήσυχη.

Το 2010, που έδινα μάχη με την ψυχική μου υγεία, ήταν το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμουν.

Για να μην τα πολυλογώ, επέζησα.

Όπως και αυτές οι φωτογραφίες.

Χαίρομαι.

Τώρα, όταν βλέπω αυτή τη φωτογραφία μου με το κόκκινο t-shirt, το σπάνιο χαμόγελο στο πρόσωπό μου, θυμάμαι τη μάχη που έδωσα. Η αντοχή μου και η επιμονή μου απέναντι σε κάθε είδους δαίμονα, κάποιους εσωτερικούς, κάποιους όχι.

Σαν ένας ταραξάκος που παλεύει να ανθίσει στο πεζοδρόμιο, επέμεινα.
Όπως και να' χει. Ακόμα. Παρ' ολ' αυτά.

Την πρώτη φορά που είδα αυτό το meme στο news feed των δικών μου κοινωνικών δικτύων, ας το παραδεχτώ, μου κόπηκε η ανάσα.

Αλλά όπως κάνω με τα πάντα στη ζωή μου, όφειλα να προσδώσω ένα μήνυμα. Και το μήνυμα που δίνω σε αυτήν την εικόνα είναι δύναμη. Επούλωση. Συγχώρεση.

Για εμένα και για τους άλλους.

Εάν εσείς ή κάποιος άλλος που γνωρίζετε υποφέρει, υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια. Αναζητήστε την. Στείλτε μήνυμα. Στείλτε email. Σηκώστε το τηλέφωνο. Κάποιος νοιάζεται. Περιμένουν να σας ακούσουν.

Με αγάπη,
Γ.M”

O Γουέντγουορθ Μίλερ μόλις δραπέτευσε από τη φυλακή ενός πολιτισμού που τρέφεται με τη ντροπή και το μίσος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ