ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Eπίθεση στο Μάντσεστερ: Ο Μόρισεϊ κατά πάντων & ο Milo λέει «Αμήν»

Eπίθεση στο Μάντσεστερ: Ο Μόρισεϊ κατά πάντων & ο Milo λέει «Αμήν»

Μετά την αιματηρή τραγωδία της Δευτέρας στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ ο καλλιτεχνικός κόσμος αντιδρά -απρόσμενα. Ο πρώην frontman των Smiths και πάντα αιρετικός Μόρισεϊ τα έβαλε με τους πολιτικούς με μια ανάρτηση του που προκάλεσε αντιδράσεις και του χάρισε ένα fan -τον Μilo Yiannopoulos.

Mε ανάρτηση του ο καλλιτέχνης επιτέθηκε στην άρχουσα τάξη της Βρετανίας, τους πολιτικούς αλλά και τη μοναρχία κατηγορώντας ευθέωνς την Τερέσα Μέι για την "αλεξίσφαιρη φούσκα" μέσα στην οποία κατοικεί, την Βασίλισσα Ελισάβετ Β' γιατί, παρά το θρήνο της, δεν ακύρωσε την προγραμματισμένη δεξίωση στον κήπο αλλά και τους δημάρχους του Μάντσεστερ και Λονδίνου.

Τον πρώτο γιατί δεν όρισε τον μακελάρη ως "ισλαμιστή" και τον Μουσουλμάνο Σαντίκ Χαν γιατί δεν καταδίκασε ευθέως το Iσλαμικό Κράτος μετά την ανάληψη ευθύνης της επίθεσης που κόστισε τη ζωή σε 22 άτομα.

"Ο θυμός μου είναι μνημειώδης" γράφει ο Mόρισεϊ στο Facebook καθώς επιτίθεται σε όλους. "Στη Βρετανία σήμερα όλοι μοιάζουν φοβισμένοι να πουν δημόσια αυτά που λέμε μεταξύ μας. Οι πολιτικοί μας λένε ότι δεν φοβούνται, αλλά δεν είναι ποτέ τα θύματα" γράφει.

morrissey1

"Πόσο εύκολο να δηλώνεις άφοβος όταν κάποιος σε προστατεύει από τη φωτιά. Ο λαός δεν έχει τέτοια προστασία" καταλήγει σε μία ανάρτηση που καταδιάστηκε από αναρίθμητα media για τον εμπρηστικό, κατά πάντων, λόγο του, την άρνηση του τραγουδιστή να αναγνωρίσει τη δύναμη της αλληλεγγύης, της ενότητας και της αγάπης πέρα από θρησκείες και πολιτικές για να καταπολεμηθεί ο τρόμος που έχει κατακλύσει την Ευρώπη.

Πολλοί χρήστες και ακόλουθοι του καλλιτέχνη που ακόμη μια φορά τοποθετείται δημόσια με ανοιχτή επίθεση στο σύστημα του υπενθύμισαν ένα όνομα. Ο Μόρισεϊ λησμόνησε την Τζο Κοξ, την πολιτικό της Βρετανίας που δολοφονήθηκε από ακροδεξιό εξτρεμιστή -αν και η 42χρονη βρετανίδα ήταν βουλευτής των Εργατικών.

Η πολιτικός δολοφονήθηκε μόλις μία εβδομάδα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit. O δολοφόνος της την πυροβόλησε και επιτέθηκε με μαχαίρι κατά της 42χρονης πολιτικού, αποφοίτου του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και μητέρας δύο παιδιών. Η άνανδρη επίθεση εναντίον της έγινε όταν η Κοξ συνομιλούσε με κατοίκους της κωμόπολης Μπρίξτον που βρίσκεται κοντά στο Λιντς. Mία μόλις μέρα πριν τη δολοφονία της η Κοξ, μαζί με το σύζυγο της συμμετείχε στην περίφημη "ναυμαχία" που έγινε στον Τάμεση ανάμεσα σε υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην Ε..Ε. και οπαδούς του Brexit.

Ο Milo Yiannopoulos σχολίασε την ανάρτηση του Mόρισεϊ με ένα "Aμήν".

milo1

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο ίδιος για το μακελειό στο Μάντσεστερ στο Facebook αποκαλώντας την Αριάνα Γκράντε "πολύ ηλίθια" και μια καλλιτέχνη που υποστηρίζει το Ισλάμ και αντιπαθεί την Αμερική.

"Δυστυχώς η Aριάνα Γκράντε είναι πολύ ηλίθια για να αντιληφθεί και να προειδοποιήσει τους fan της στη Ευρώπη για τις πραγματικές απειλές της ελευθερίας και της ζωής τους" ενώ καταλήξει γράφοντας:

"Πραγματικά αναρωτιέσαι αν η βομβιστική επίθεση έγινε για να επιτεθούν σε αυτή ή την αλληλεγγύη που πρεσβεύει".

milo

Σε άλλο ύφος ο Νόελ Γκάλαχερ των Oasis σχολίασε σε συνέντευξη στο Radio X: "Νομίζω ότι θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο διάστημα για να ξεπεραστεί αυτή η συγκεκριμένη θηριωδία. Έχοντας εμφανιστεί σε αυτό το στάδιο, έχοντας σταθεί σε αυτό το φουαγιέ και επειδή είμαι από το Μάντσεστερ ... συνειδητοποιώ ότι πρέπει να απευθυνθώ σε νεαρούς λάτρεις της μουσικής".

"Λέω ότι δεν υπάρχουν λόγια αλλά υπάρχουν λόγια. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να μεταδώσετε τις λέξεις" ανέφερε, σύμφωνα με το περιοδικό NME.

"Υποθέτω ότι το Manchester Arena θα λειτουργήσει και πάλι, πρέπει να συνεχίσουμε, ξέρετε. Δεν ξέρω τι πρόκειται να κάνει η Αριάνα Γκράντε. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ κάτι τέτοιο..." κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ