STYLE

The Spirit of the Rose: Σε δημοπρασία ένα εξαιρετικά σπάνιο ροζ διαμάντι

The Spirit of the Rose: Σε δημοπρασία ένα εξαιρετικά σπάνιο ροζ διαμάντι

Ένα εξαιρετικά σπάνιο ροζ διαμάντι «The Spirit of the Rose» θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s, με την αξία του να εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 32 εκατ. ευρώ.

Το 14,83 καρατίων διαμάντι θα πωληθεί σε δημοπρασία στην Ελβετία τον επόμενο μήνα.

Το διαμάντι πήρε όνομα εμπνευσμένο από το ρωσικό μπαλέτο του 1911 «Το πνεύμα του τριαντάφυλλου». Ο πολύτιμος λίθος κόπηκε από ένα ακόμη μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι, αρχικού βάρους 27,85 καρατίων, που ανακαλύφθηκε από τον ρωσικό γίγαντα εξόρυξης Alrosa το 2017 σε ορυχείο της βορειοανατολικής Ρωσίας.

Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φανταχτερά ροζ διαμάντια που ανακαλύφθηκε ποτέ στη Ρωσία.

Χρειάστηκε ένας χρόνος για να κόψουν και να γυαλίσουν τον λίθο σε σχήμα οβάλ, ο οποίος θα ταξιδέψει στο Χονγκ Κονγκ, την Σιγκαπούρη και την Ταϊπέι, πριν φτάσει στην Γενεύη, στις 11 Νοεμβρίου, για ην πώληση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος κοσμημάτων της Sotheby’s, Gary Schuler, η σπανιότητα του διαμαντιού είναι αποτέλεσμα του μεγέθους και του χρώματος του, το οποίο έχει διαβαθμιστεί ως «Fancy Vivid Purple-Pink». Το διαμάντι έχει επίσης χαρακτηριστεί «εσωτερικά άψογο», ως μέτρο της διαύγειας του, και ανήκει σε μια σπάνια υποομάδα διαμαντιών που περιέχουν ελάχιστα έως καθόλου ίχνη αζώτου.

«Μόνο το 1% όλων των ροζ διαμαντιών είναι μεγαλύτερα από 10 καράτια και μόνο το 4% όλων των ροζ διαμαντιών βαθμολογούνται ως «Fancy Vivid» και εμφανίζουν ένα πλούσιο, ζωντανό χρώμα», δήλωσε ο Schuler. «Το να έχεις την ευκαιρία να προσφέρεις ένα μεγάλο ροζ διαμάντι [...] με το πλούσιο χρώμα, την εξαιρετική διαφάνεια και την λάμψη του "The Spirit of the Rose" είναι πραγματικά εξαιρετικό.»

Η αξία των ροζ διαμαντιών είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλου χρώματος, σύμφωνα με τον οργανισμό Fancy Color Research Foundation, ο οποίος διαπίστωσε ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 116% μεταξύ 2010 και 2019.

Το 2017, ένα ροζ διαμάντι 59,60 καρατίων γνωστό ως Pink Star κατέρριψε το ρεκόρ τιμής ανά καράτι, αφού πωλήθηκε σε δημοπρασία για 60,4 εκατ. ευρώ από τον οίκο Sotheby's στο Χονγκ Κονγκ.

Πριν από αυτό, το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ δημοπρασίας για ένα ροζ διαμάντι ήταν 39,2 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό δόθηκε για το Graff Pink 24,78 καρατίων, στη Γενεύη το 2010.

Το «Spirit of the Rose» θα συνοδευτεί από 25 άλλους πολύτιμους λίθους στην πώληση «Magnificent Jewels and Noble Jewels» του Sotheby's. Η ανακοίνωση της Δευτέρας έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου ο ίδιος οίκος δημοπρασιών στο Χονγκ Κονγκ πούλησε ένα εξαιρετικά σπάνιο λευκό διαμάντι 102,39 καρατίων για 13,3 εκατ. ευρώ.

'Ultra-rare' purple-pink diamond could fetch $38M at auction

ΔΗΜΟΦΙΛΗ