ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Βόλτα στα γραφικά χωριά του Πηλίου:Από την κοσμοπολίτικη Πορταριά στη γραφική Μακρινίτσα

Βόλτα στα γραφικά χωριά του Πηλίου:Από την κοσμοπολίτικη Πορταριά στη γραφική Μακρινίτσα

Κάθε εποχή του χρόνου, το Πήλιο μεταμορφώνεται και προσκαλεί τους επισκέπτες για εξερευνήσεις. Το χιονισμένο βουνό έχει την τιμητική του τους χειμερινούς μήνες, ενώ το Καλοκαίρι, οι παραλίες με την άγρια ομορφιά συγκεντρώνουν πλήθος ντόπιων και επισκεπτών. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει πάντα ένα μοναδικής ομορφιάς μέρος, με αναρίθμητες επιλογές.

Τα γραφικά χωριά και οι παραδοσιακοί οικισμοί παραμένουν πάντα στο επίκεντρο και διαθέτουν το καθένα τη δική του ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Η πλούσια βλάστηση και η αρχιτεκτονική τους, οι μοναδικές διαδρομές και η γευστική τοπική κουζίνα δεν τα καθιστούν τυχαία από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.

Η κοσμοπολίτικη Πορταριά

pilio2

Το κατάφυτο χωριό με την αρχοντική ομορφιά απέχει ελάχιστα από το πολυσύχναστο χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, για αυτό και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών που το επιλέγουν ως τη βάση τους, από όπου ξεκινούν τις εκδρομές στις γύρω περιοχές. Η αυθεντική ατμόσφαιρα, η πανοραμική θέα του Βόλου, τα στενά δρομάκια, οι παραδοσιακοί ξενώνες και οι ευρύχωρες και όμορφες πλατείες, όπως η «Μελίνα Μερκούρη», συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό.

Η γραφική Μακρινίτσα

pilio4 copy

Σε μικρή απόσταση από την Πορταριά, βρίσκεται ένα ακόμη γραφικό χωριό του Πηλίου, με παραδοσιακά σπίτια και εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής. Ιδανικός τρόπος για να γνωρίσετε τη Μακρυνίτσα είναι να περπατήσετε τα καλντερίμια της και να φτάσετε στην κεντρική κοσμοπολίτικη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, που αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων και των τουριστών. Εκεί, βρίσκεται η μαρμάρινη κρήνη του Αθάνατου Νερού και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, καθώς και προσεγμένες ταβέρνες και καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα. Ένα από τα πιο γνωστά καφενεία είναι ο Θεόφιλος, που δημιουργήθηκε το 1910 και φιλοξενεί τη μεγάλη τοιχογραφία του ομώνυμου λαϊκού ζωγράφου, ενώ στην περιοχή υπάρχει ακόμη και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, το οποίο διαθέτει τοιχογραφίες λαϊκής ζωγραφικής, παραδοσιακές φορεσιές και μικροαντικείμενα λαϊκής τέχνης.

Το κατάφυτο τοπίο της Τσαγκαράδας

pilio3 1

Πλούσια Φύση με εντυπωσιακά πλατάνια, τρεχούμενα νερά και ένα ολόκληρο χωριό που μοιάζει να έχει ξεφυτρώσει μέσα στο δάσος. Τα πλακόστρωτα στενά οδηγούν σε παραμυθένια σκηνικά με κινηματογραφικές εικόνες, ενώ το τοπίο αλλάζει διαρκώς. Από τα επιβλητικά αρχοντικά του βουνού, μπορείτε να απολαύσετε τη θέα του Αιγαίου από μία πολύ διαφορετική οπτική γωνία. Απέχει ελάχιστα λεπτά από όμορφες παραλίες, όπως ο Μυλοπόταμος, τον οποίο μπορείτε να προσεγγίσετε από τα μονοπάτια. Μία ακόμη μεγαλύτερη διαδρομή ξεκινάει από τη Τσαγκαράδα και καταλήγει στα γαλάζια νερά της Νταμούχαρης, και στη συνέχεια στην όμορφη παραλία του Άη-Γιάννη.

Οι «παραδοσιακές» Μηλιές

pilio5

Οι Μηλιές διαθέτουν μία από τις πιο όμορφες κεντρικές πλατείες, γεμάτες πλατάνια και κόσμο που απολαμβάνει το τοπίο. Είναι το κεντρικό σημείο του χωριού, στο οποίο βρίσκονται παραδοσιακές ταβέρνες, καφενεία και καταστήματα, ενώ από εκεί ξεκινούν μονοπάτια που οδηγούν στα προσεγμένα παραδοσιακά σπίτια.

Στο χωριό υπάρχουν ακόμη σημαντικά κτήρια, όπως η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο. Ακολουθώντας ένα από τα μονοπάτια μπορείτε να φτάσετε στην Τσαγκαράδα ή τα Καλά Νερά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο γραφικός σιδηροδρομικός σταθμός, από όπου ξεκινάει ένα μικρό τρένο, γνωστό και ως «Μουτζούρης» που αφού διασχίσει καταπράσινα τοπία, καταλήγει στα Άνω Λεχώνια. Ωστόσο, λειτουργεί μόνο τους θερινούς μήνες…

Η Ζαγορά, η Βυζίτσα, ο Άγιος Λαυρέντιος είναι μόνο μερικά ακόμη από τα πιο γνωστά χωριά του μυθικού βουνού των Κενταύρων, που φαίνεται να προσφέρει ανεξάντλητες επιλογές στους επισκέπτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ