ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Σίκινος: Η παρθένα ομορφιά, τα ασβεστωμένα σπίτια και η μοναδική θέα

Σίκινος: Η παρθένα ομορφιά, τα ασβεστωμένα σπίτια και η μοναδική θέα
Screen grab / Youtube / Travelinspiration

Ανάμεσα στη Φολέγανδρο και την Ίο, η Σίκινος αποτελεί έναν νησιωτικό προορισμό ιδανικό για γαλήνιες διακοπές. 

Το νησί αυτό που δεσπόζει στα νερά του Αιγαίου, πήρε την ονομασία του από τον Σίκινο, γιο του Θόαντα και της νύμφης Νηϊδας, όταν η Υψιπύλη στην προσπάθειά της να τον σώσει τον γιο της Θόαντα από τις Λήμνιες γυναίκες που προκάλεσαν τη σφαγή των συζύγων τους, τον έκρυψε μέσα σε ξύλινη λάρνακα (κιβώτιο) και τον έριξε στη θάλασσα.

Αυτή ξεβράστηκε στη Σίκινο, όπου οι αλιείς της περιοχής έσωσαν τον Θόαντα, ο οποίος νυμφεύθηκε την εγχώρια νύμφη και απέκτησαν τον Σίκινο οποίος και βασίλευσε στη νήσο.

Μόλις 3,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Αλοπρόνοιας, βρίσκονται οι δυο οικισμοί που αποτελούν τη Χώρα της Σικίνου, το Κάστρο και το Χωριό και απλώνονται σε δύο αντικρινές βουνοπλαγιές.

Το Κάστρο, το οποίο είναι χτισμένο στο χείλος του γκρεμού σε υψόμετρο 280 μέτρων, ενώ μπροστά του απλώνεται η θάλασσα του Αιγαίου.

Αποτελεί έναν παλιό οχυρωμένο οικισμό που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και στις μέρες μας είναι το μέρος που χτυπάει η καρδιά ολόκληρης της Σικίνου. Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται το Δημαρχείο μα και μια μικρή ξεχωριστή «πόρτα», το ονομαζόμενο Παραπόρτι, το μοναδικό σωζόμενο σημείο του κάστρου, σύμφωνα με το travel inspiration.

Στο κέντρο του Κάστρου δεσπόζει ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Παντανάσσης – Τιμίου Σταυρού, ο οποίος ιδρύθηκε το 1787 και διαθέτει ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο εξαιρετικής τέχνης καθώς και θαυμάσιες μεταβυζαντινές εικόνες της Κρητικής Σχολής.

Στην μια του άκρη τοποθετούνται τα σχολεία του νησιού, στην αντίθετη πλευρά του ξεκινούν τα σκαλοπάτια προς το γυναικείο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο χτίστηκε το 1690 και διαθέτει μια απίστευτη θέα προς την ανοιχτή θάλασσα. Η ανάβαση στο μοναστήρι πραγματοποιείται και με αμάξι, όμως από την πλευρά των σκαλοπατιών σας περιμένει μια έκπληξη. Το μικρό εκκλησάκι που συναντά κανείς ανηφορίζοντας είναι το λεγόμενο εκκλησάκι του ποιητή μας Ελύτη, η Παναγία της Παντοχαράς.

Ωστόσο, στην απέναντι βουνοπλαγιά απλώνεται το Χωριό, ένα ξεχωριστό παζλ από ολόλευκα σπιτάκια, πεζούλες, σκαλάκια και ατελείωτα στενά σαν λαβύρινθος, ήσυχο και ανέγγιχτο, με μια αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική που θα σας καταπλήξει ευχάριστα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ