ΚΟΣΜΟΣ

Ταξίδι στις αρχαιότερες... σύγχρονες πόλεις

Ταξίδι στις αρχαιότερες... σύγχρονες πόλεις
Mike Hewitt/Getty Images

Αρχαίες πόλεις που έχουν επιβιώσει μέσα στους αιώνες, ή ακόμα και στις χιλιετίες, δεν έχουν την κατάλληλη προβολή στον 21ο αιώνα.

Η καταστροφή της Παλμύρας στη Συρία, των αγαλμάτων του Βούδα στο Αφγανιστάν και της πόλης Νιμρούντ στη περιοχή της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, προμηνύει δυσοίωνo το μέλλον των αρχαίων μνημείων συνολικά.

Σε αφιέρωμα του CNNi, παρουσιάζονται δέκα από τις ομορφότερες αρχαίες πόλεις που μπορεί κανείς να επισκεφτεί. Προορισμοί που επιτρέπουν ένα «ταξίδι» στο παρελθόν και την επαφή με ανθρώπινα δημιουργήματα που, δίχως τη χρήση υπολογιστών και τελευταίας τεχνολογίας μηχανημάτων, αξίζουν να αποκαλούνται «θαύματα».

Ρώμη, Ιταλία

Μια επίσκεψη στη Ρώμη επιφυλάσσει αρκετούς κινδύνους: οχλαγωγία, «κιτς» σουβενίρ, νεαρούς ντυμένους με αρχαία ρωμαϊκά ρούχα λεγεωνάριων που περιμένουν να απαθανατίσουν κάθε στιγμή με μία σέλφι.

Όμως… όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη.

13 λόγοι να επισκεφθείτε την Ιταλία

Χαρακτηριστικό είναι το Κολοσσαίο: ένα στάδιο 2000 σχεδόν ετών χτισμένο στο κέντρο της πόλης.

GettyImages 109100420

Στην αρχαιότητα, το στάδιο αυτό φιλοξενούσε 50.000 θεατές, που παρατηρούσαν φανατικά μαζί με τον αυτοκράτορα αιματηρές μονομαχίες - Πηγή: Julian Finney/Getty Images

Στο Κολοσσαίο δεσπόζει μια ανασυρόμενη σκεπή, ένας εξαιρετικός μηχανισμός που ονομάζεται “velarium” και, σύμφωνα με το μύθο, τον χειρίζονταν ναύτες. Λέγεται, επίσης, πως κατά το απόγευμα έγερνε προς τη δύση για να σκιάζει κυρίως το αυτοκρατορικό θεωρείο.

Εξίσου γνωστά είναι το Βατικανό, οι κατακόμβες και η Ρωμαϊκή Αγορά (forum).

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Η Κωνσταντινούπολη αναγνωρίζεται ως η πόλη μεταξύ δύο ηπείρων. Το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό της είναι ο τρόπος με τον οποίο γεφυρώνει τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας. Η κατασκευή της Κωνσταντινούπολης από τρεις κατά σειρά μεγάλες διοικήσεις (από το Βυζάντιο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και από εκεί στη σύγχρονη Τουρκία) κληροδότησε στην πόλη μια εύκολα αναγνωρίσιμη ταυτότητα που εμπερικλείει έναν συνδυασμό διαφορετικών πολιτισμών και μορφών τέχνης.

Στην ιστορική περιοχή γύρω από την Αγία Σοφία, ο Ιππόδρομος, χτισμένος τη Βυζαντινή εποχή, βρίσκεται δίπλα στο Οθωμανικό Τοπ Καπί.

Η Κωνσταντινούπολη, μια μοντέρνα πόλη με καλά εστιατόρια, γκαλερί και ιδιότυπη αρχιτεκτονική, αποτελεί πια μία από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, παγκοσμίως.

Μπαγκάν, Μιανμάρ

Οι θησαυροί της Μιανμάρ, που για χρόνια σκίαζε το στρατιωτικό καθεστώς στη χώρα, βρίσκονται ξανά στη διάθεση των ταξιδιωτών.

Πάνω από 2000 Βουδιστικοί ναοί κατακλύζουν τον Ιραουάντι Ποταμό, δημιουργώντας ένα αιθέριο τοπίο.

Η Μιανμάρ, χώρα που ο εμφύλιος δεκαετιών έβαλε στην απομόνωση, βρίσκεται στο προσκήνιο της διεθνούς προσοχής λόγω των Ροχίνγκια, της μουσουλμανικής μειονότητας που εκδιώκεται μαζικά από τη χώρα.

GettyImages 73438249

Οι τουρίστες της Μιανμάρ είναι σαφώς λιγότεροι από εκείνους του Άνγκορ Βατ ή του Μάτσου Πίτσου, ωστόσο, το θέαμα τους αποζημιώνει - Πηγή:Paula Bronstein/Getty Images

Το βασίλειο που κυριαρχούσε εκεί καταστράφηκε από σεισμούς και από την εισβολή του Κουμπλάι Χαν, αλλά οι ήσυχοι ναοί συνεχίζουν να αποπνέουν έναν μοναδικό αέρα πνευματικής χαλάρωσης.

Τικάλ, Γουατεμάλα

Κρυμμένο στις ζούγκλες της Γουατεμάλας, το Τικάλ αποτελεί φρούριο των Μάγια που αποτυπώνει πάνω από 1000 χρόνια καλλιτεχνικών επιτευγμάτων από το 600 π.Χ. και μετά.

Τζάγκουαρ και πούμα περιφέρονται στη φύση και ταυτόχρονα παλάτια και ναοί αναδεικνύουν κάποια από τα πρώτα σημάδια ανθρώπινης τέχνης. Ο συνδυασμός του φυσικού πλούτου με την αρχαία παράδοση είναι συγκλονιστικός.

Οι κλιμακωτές πυραμίδες αποτελούν σύμβολα της κουλτούρας των Μάγια.

Ίδιας καλλιτεχνικής εμβέλειας είναι τα αθλητικά γήπεδα, οι ναοί και τα παλάτια που δεσπόζουν στην κεντρική πλατεία.

Τα περισσότερα από τα αρχαία μονοπάτια που συνδέουν τις 3000 αρχιτεκτονικές δομές του Τικάλ, έχουν καθαριστεί από τη βλάστηση, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να περιπλανηθούν όπως ακριβώς έκαναν και οι αρχαίοι πρόγονοί τους.

Κιότο, Ιαπωνία

Αν το Τόκιο αποτελεί το κομμάτι της Ιαπωνίας που είναι περισσότερο προσκολλημένο στην τεχνολογία και το μέλλον, τότε το Κιότο είναι το μέρος που ασχολείται ακόμα με τους λεγόμενους κήπους του Ζεν και με τελετές τσαγιού.

Το Κιότο είναι μία πόλη που συνδέει παρελθόν και μέλλον, συνδυάζοντας αρμονικά την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά με την τεχνολογική εξέλιξη.

Πάνω από 1000 σιντοϊστικοί και βουδιστικοί ναοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής στο Κιότο.

Μάτσου Πίτσου, Περού

Σε υψόμετρο 2700 μέτρων στο νότιο Περού, το φρούριο των Ίνκα αποπνέει μια αύρα μυστηρίου, που προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες κάθε μέρα.

Όταν οι Ισπανοί κατέλαβαν το Περού, η ύπαρξη του Μάτσου Πίτσου παρέμεινε κρυφή. Το γεγονός αυτό προσδίδει στην περιοχή έναν αέρα μυστικισμού που συναρπάζει.

Το σύμπλεγμα αποκαλύφθηκε στον «έξω κόσμο» το 1911 και έγινε γρήγορα το έμβλημα της αρχιτεκτονικής δεινότητας των Ίνκα.

Πέτρα, Ιορδανία

Η περιοχή μεταξύ της Νεκράς Θάλασσας και της Ερυθράς Θάλασσας είναι κατοικημένη από τις πρώτες κιόλας μέρες της ανθρωπότητας, αλλά από το 300 π.Χ. και μετά οι βασιλείς του Ναβαταίου χάραξαν την ιστορική τους πορεία δημιουργώντας πανέμορφα κτίρια μέσα σε λόφους από κόκκινη άμμο.

Φαράγγια περικυκλώνουν την αρχαία πόλη, δημιουργώντας έναν λαβύρινθο από μονοπάτια που κατάφεραν να κρατήσουν την ύπαρξη της Πέτρας μυστική από τους Ευρωπαίους.

Ενδυναμώνοντας το μαγικό στοιχείο: απαγορεύονται τα οχήματα στην αρχαία πόλη.

Οι επισκέπτες που δεν επιθυμούν να περπατήσουν θα πρέπει να νοικιάσουν καμήλα, γάιδαρο ή άμαξα για να μετακινηθούν.

Σιάν, Κίνα

Στα μονοπάτια του δρόμου του μεταξιού ξεκινά η μακραίωνη ιστορία της πόλης Σιάν.

Για περισσότερο από μια χιλιετία, η Σιάν ήταν η πρωτεύουσα των αρχαίων Κινέζικων δυναστειών.

Σήμερα είναι κυρίως γνωστή ως η περιοχή στην οποία βρίσκεται ο πήλινος στρατός στο μαυσωλείο του Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ . Ο κάθε πήλινος στρατιώτης στέκεται έτοιμος για μάχη, αλλά όλοι βρίσκονται θαμμένοι στο χώμα για πάνω από 2000 χρόνια.

Όταν τυχαία κάποιος εργάτης, σκάβοντας ένα ορυχείο, βρήκε έναν από τους στρατιώτες το 1974, ο μεγάλος αυτός πήλινος στρατός ήρθε στο φως.

Στόουνχεντζ, Αγγλία

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως αυτός ο προϊστορικός λίθινος κύκλος μπορεί να έχει χτιστεί ακόμη και 5000 χρόνια πριν.

GettyImages 140366482

Matt Cardy/Getty Images

Η κοινή γνώμη αποδέχεται την άποψη ότι η περιοχή ήταν μάλλον τόπος ταφής, αλλά κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πώς αυτές οι τεράστιες πέτρες μεταφέρθηκαν από την Ουαλία.

Η κατασκευή μπορεί να είχε ξεκινήσει πολύ πριν χρησιμοποιηθεί ο τροχός στην Αγγλία, κάτι που αποδεικνύει τη δυσκολία του εγχειρήματος και την απαράμιλλη αξία του Στόουνχεντζ.

Μπορομπουντούρ, Ινδονησία


Οι τουρίστες συνηθίζουν να σκέφτονται ότι η Ινδονησία αποτελείται από το ήσυχο νησί του Μπάλι ή την πρωτεύουσα Τζακάρτα.

Αλλά ο πιο συνήθης προορισμός αυτής τής, κυρίως μουσουλμανικής, χώρας είναι ο Βουδιστικός ναός Μπορομπουντούρ που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και μετά.
Ο ναός ολοκληρώθηκε στην αρχή του 9ου αιώνα, αλλά η ιστορία του παραμένει χαμένη στα βάθη του χρόνου.

Για αιώνες έμεινε καλυμμένος από ηφαιστειακή στάχτη ενώ στη συνέχεια κυκλώθηκε από την πυκνή βλάστηση της ζούγκας. Περίπου το 1800, ιθαγενείς κάτοικοι ενημέρωσαν τη βρετανική κυβέρνηση για την ύπαρξη του ναού.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ