ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Ένας μικρός οδηγός για όλα τα έργα του Gian Lorenzo Bernini

Ένας μικρός οδηγός για όλα τα έργα του Gian Lorenzo Bernini

Ακόμη κι αν δεν σκοπεύετε να οργανώσετε ένα ταξίδι με απώτερο σκοπό να συναντήσετε την Τέχνη, κάποια στιγμή της ζωής σας ο δρόμος σίγουρα θα σας βγάλει στη Ρώμη. Εάν, λοιπόν, τύχει και βρεθείτε στη πανέμορφη Αιώνια Πόλη, θα καταλάβετε αμέσως πως τα έργα του γλύπτη και αρχιτέκτονα Gian Lorenzo Bernini βρίσκονται παντού. Σε κάθε γωνία της Ρώμης, ο Ιταλός καλλιτέχνης έχει φροντίσει να δημιουργήσει κάτι αθάνατο: Συντριβάνια, γλυπτά και πλατείες. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Gian Lorenzo Bernini, γεννήθηκε στην Νάπολη στις 7 Δεκεμβρίου 1598, όμως το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στη Ρώμη, όπου και απεβίωσε το 1680. Εκεί, ο Ιταλός γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας, δημιούργησε μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της καριέρας του, τα οποία μελετώνται μέχρι και σήμερα από κριτικούς και ιστορικούς Τέχνης, ενώ θαυμάζονται από το κοινό. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους και με τη μεγαλύτερη επιρροή γλύπτες του 17ου αιώνα, καθώς άφησε το προσωπικό του στίγμα στην εικόνα που έχουμε για τη Ρώμη σήμερα. Εξάλλου, λέγεται πως είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο αναγνωρίσιμους εκπροσώπους της τεχνοτροπίας του ιταλικού Μπαρόκ. Το πιο γνωστό του έργο, είναι ο Δαυίδ.

Παρακάτω, θα βρείτε έναν μικρό οδηγό με τα πιο σημαντικά και αναγνωρίσιμα έργα του από την μπαρόκ εποχή της ιταλικής πρωτεύουσας.

St Peter’s Basilica

asdgaseg

Το Βατικανό έχει διάφορα γλυπτά και αρχιτεκτονικά έργα του Bernini, καθώς ο ίδιος έμεινε 50 χρόνια στην πόλη για να δουλέψει για το εσωτερικό και το εξωτερικό της St Peter’s Basilica. Σχεδίασε το μεγαλύτερο κομμάτι της πλατείας, ενώ την υπόλοιπη ανέλαβαν οι μαθητές του. Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό όμως, είναι το εσωτερικό της εκκλησίας. Ο κεντρικός βωμός έχει έναν θόλο από χρυσό και μπρούντζο που φτάνει τα 29 μέτρα.

Piazza Navona

ben

Ένα από τα δημοφιλέστερα δημιουργήματα του Bernini είναι το Συντριβάνι των Τεσσάρων Ποταμών και βρίσκεται στο κέντρο της Piazza Navona. Φτιαγμένο για να στηρίζει τον οβελίσκο, το άγαλμα αυτό συνδυάζει την πέτρα, τα φυτά και τα δέντρα ώστε να κάνει μια αναφορά στους μεγάλους ποταμούς των τεσσάρων ηπείρων της εποχής. Αυτό το έργο είχε δημιουργηθεί σαν απάντηση στον μεγάλο του αντίπαλο, τον Borromini, ο οποίος σχεδίασε την πρόσοψη της εκκλησίας Sant’ Agnese.

Santa Maria Sopra Minerva

min

Η piazza μπροστά από τη γοητευτική εκκλησία Santa Maria Sopra Minerva, κοντά στο Pantheon, φιλοξενεί το γλυπτό που είναι γνωστό και ως «Bernini Elephant». Η σημασία του είναι άγνωστη ακόμη και σήμερα, όμως η ιστορία του Bernini μέσα από τα σχέδιά του μαρτυρά πως πριν καταλήξει σε αυτό που θα δείτε, είχε άλλες ιδέες. Μέσα σε αυτή την εκκλησία, θα βρείτε και ένα άγαλμα μιας καλόγριας που ζούσε εκεί κοντά, το γλυπτό της Maria Raggi.

Galleria Borghese

bor

Η Borghese Gallery φιλοξενεί μερικά από τα πιο δημοφιλή έργα από τα πρώτα στάδια της καριέρας του Bernini. Η κομψή αυτή villa του Cardinal Scipione Borghese είναι το καταλληλότερο μέρος για τα μαρμάρινα γλυπτά των The Rape of Proserpine, Apollo και Daphne, και David.

Santa Maria della Vittoria

koro

Η εκκλησία της Santa Maria della Vittoria βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Piazza della Repubblica και το Coronaro Chapel, και φιλοξενεί το γλυπτό που κόβει την ανάσα, Ecstasy of St Teresa. Αυτό το έργο είναι ένα τέλειο παράδειγμα για τον τρόπο που ο Bernini συνδύαζε τη γλυπτική με την αρχιτεκτονική.

Ponte Sant’ Angelo

aga

Τα πανέμορφα αυτά αγάλματα που βρίσκονται στη γέφυρα του Ponte Sant’ Angelo ήταν μια δωρεά του Pope Clement IX το 1669, με σκοπό να αντικαταστήσει τα προηγούμενα που είχαν καταστραφεί. Δέκα νέοι άγγελοι κρατούν από ένα αντικείμενο του Πάθους του Χριστού και είναι μια συνεργασία του Bernini με τους μαθητές του. Δύο από αυτούς (The Angel with the Scroll και The Angel with the Crown of Thorns) δημιουργήθηκαν από τον Bernini και τον γιο του, Paolo. Αυτοί οι Άγγελοι ήταν και εκείνοι που τελικά κρατήθηκαν από τον Πάπα για την προσωπική του συλλογή και αντικαταστάθηκαν με αντίγραφά τους εκείνα που θα δείτε στη γέφυρα. Οι αυθεντικοί βρίσκονται στην εκκλησία του Sant’ Andrea delle Fratte, δίπλα στην Piazza Barberini.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ