TRAVEL

Τα πρώτα βήματα για ένα ταξίδι εκτός Ευρώπης

Τα πρώτα βήματα για ένα ταξίδι εκτός Ευρώπης

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έχουν αποκτήσει άνεση με τα ταξίδια εντός Ευρώπης. Οι δελεαστικές οικονομικές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, το γεγονός πως η αστυνομική ταυτότητα είναι το μόνο απαραίτητο έγγραφο που χρειάζεται κάποιος για να «πετάξει» σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη και η προηγούμενη εμπειρία κάποιου κοντινού μας προσώπου, χαρίζουν σε αυτά τα ταξίδια μία αίσθηση «οικειότητας», σχεδόν σαν να πρόκειται για ένα ταξίδι εντός Ελλάδας

Όταν μάλιστα στο αεροδρόμιο άφιξης μας περιμένει και κάποιος δικός μας άνθρωπος, που είναι μόνιμος κάτοικος του προορισμού, τότε σίγουρα όλα είναι πολύ ευκολότερα. Μπορεί πριν δεκαετίες ένα ολιγοήμερο ταξίδι στο Λονδίνο, το Παρίσι ή το Άμστερνταμ να έμοιαζε με άπιαστο όνειρο, σήμερα όμως έχει γίνει μία υπόθεση ρουτίνας.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για έναν προορισμό εκτός Ευρώπης τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και προετοιμασία.

2 copy

Βήμα πρώτo: Διαβατήριο

Πέρα από την Κωνσταντινούπολη, που μπορούμε να την επισκεφθούμε αρκεί να διαθέτουμε ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες, όλες οι υπόλοιπες χώρες και πόλεις εκτός Ευρώπης χρειάζονται απαραίτητα διαβατήριο. Ακόμη και αν δεν έχετε επιλέξει πού θα ταξιδέψετε, αλλά γνωρίζετε σίγουρα ότι δεν θα παραμείνετε στα όρια της Γηραιάς ηπείρου, το διαβατήριο πρέπει να είναι το πρώτο σας μέλημα. Χρειάζεται κάποιες ελάχιστες μέρες μέχρι να εκδοθεί και το κόστος του κυμαίνεται ανάλογα με το πόσο καιρό θα είναι σε ισχύ.

3 copy

Κάτι επιπλέον

Έπειτα από την έκδοση του διαβατηρίου, το αμέσως επόμενο πράγμα που πρέπει να μεριμνήσετε είναι να ενημερωθείτε αν η χώρα άφιξης επιβάλλει να διαθέτετε Visa. Η Visa είναι ένα επίσημο έγγραφο από τη χώρα υποδοχής, που μας επιτρέπει να εισέλθουμε και να παραμείνουμε στα εδάφη της για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η διαδικασία αν και συνηθισμένη μπορεί να αποβεί σε μερικές περιπτώσεις αρκετά χρονοβόρα. Προς το παρόν οι Έλληνες πολίτες δεν τη χρειάζονται για τις ΗΠΑ αφού συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Visa Waiver Program έχουν δικαίωμα παραμονής έως και 90 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, μια επικοινωνία με την πρεσβεία της χώρας που σας ενδιαφέρει θα ήταν κάτι παραπάνω από χρήσιμη. Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέτει ειδικό τηλέφωνο που ενημερώνει του ταξιδιώτες για εμβόλια που μπορεί να χρειαστεί να κάνουν ανάλογα με το μέρος που σκοπεύουν να επισκεφθούν.

4 copy

Και με το νόμισμα;

Ένας από τους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη στα εκτός Ευρώπης ταξίδια είναι αναμφίβολα το οικονομικό. Σε αυτή την περίπτωση δεν αρκεί να κάνουμε μία απλή έρευνα για το κόστος ζωής. Πρέπει να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι γύρω από την ισοτιμία και μία σχετική εφαρμογή στο κινητό θα εξυπηρετούσε για να έχουμε πλήρη εικόνα των χρημάτων που ξοδεύουμε. Για να αποφύγετε τα ανταλλακτήρια στο αεροδρόμιο άφιξης, προτιμήστε να κάνετε ανάληψη των χρημάτων από ένα κεντρικό ΑΤΜ μόλις προσγειωθείτε ή να ανταλλάξετε τα χρήματα σε κάποια από τις μεγάλες τράπεζες που δίνουν πάντα καλύτερη ισοτιμία.

5 copy

Μία γρήγορη αναζήτηση

Όλη η ομορφιά των ταξιδιών κρύβεται στο γεγονός πως βρισκόμαστε «εκτεθειμένοι» σε νέους, άρα και άγνωστους πολιτισμούς και κουλτούρες. Ναι, είναι μαγικό, ωστόσο, όταν βρισκόμαστε τόσο μακριά από το «σπίτι», καλό θα ήταν να έχουμε κάνει από πριν μία αναζήτηση που θα μας παρέχει μία υποτυπώδη γνωριμία με την κουλτούρα του τόπου που έχουμε επισκεφθεί. Έτσι, θα καταφέρουμε να αποφύγουμε τα… τουριστικά ατοπήματα όπως το να προσβάλουμε κάποιον χωρίς να το θέλουμε, να κάνουμε κάτι χωρίς να γνωρίζουμε πως απαγορεύεται ή είναι παράνομο.

6

Ασφάλεια

Μπορεί να χαθεί κάποιο πορτοφόλι, να καθυστερήσουν οι αποσκευές, να χάσετε μία πτήση. Ατυχήματα μπορεί να συμβούν, ακόμη και στη μέση ενός κατά τα άλλα απολαυστικού ταξιδιού. Όσο βρίσκεστε σε ευρωπαϊκά εδάφη, η ευρωπαϊκή κάρτα υγείας σας καλύπτει όμως, κάνοντας αυτή τη «γενναία» βουτιά στα βάθη του κόσμου, χρειάζεστε και την ανάλογη ταξιδιωτική ασφάλιση που θα σας «προστατεύει» ό,τι και αν πάει στραβά.