ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Λυών: Ένα ταξίδι στο όνειρο

Λυών: Ένα ταξίδι στο όνειρο

Μπορεί το Παρίσι να έχει καθιερωθεί ως η «Πόλη του Φωτός» όμως, υπάρχει μία πόλη που εύκολα συναγωνίζεται τη λαμπρότητα και την ομορφιά της. Η Λυών, πρωτεύουσα της περιφέρειας Rhône-Alpes, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας μετά τη Μασσαλία, ένας τόπος πλούσιος ιστορικά και πολιτιστικά, ένας μέρος τόσο μοναδικό που μετατρέπει το ταξίδι σε όνειρο. 

Βρίσκεται στο σημείο που συναντιούνται ο ποταμός Ροδανός με τον ποταμό Σον, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι πιο κεντρικές και ιστορικές γειτονιές της χωρίζονται σε τρεις μεγάλες περιοχές: Το λόφο Fourvière, το Presqu’île που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο ποτάμια και το λόφο Croix Rousse.

2

Λυών… όπως παλιά

Ξεκινώντας από τους πρόποδες του λόφου Fourvière, «λόφος που προσεύχεται», συναντάμε τη Vieux Lyon, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Χτίστηκε μεταξύ 15ου και 16ου αιώνα και είναι μία από τις μεγαλύτερες αναγεννησιακές συνοικίες της Ευρώπης με έντονες γοτθικές λεπτομέρειες στην αρχιτεκτονική της. Στο εσωτερικό της υπάρχουν μικρά στενά δρομάκια, υπόγεια περάσματα που μπαινοβγαίνουν από αυλές παλιών σπιτιών, τα γνωστά «traboules».

3

Από εκεί, χρησιμοποιώντας το τελεφερίκ μπορείτε να απολαύσετε μία μαγευτική ανάβαση στο λόφο που καταλήγει στην εκκλησία προστάτιδα της πόλης, την οκταγωνική Βασιλική Notre Dame με τα εντυπωσιακά βιτρό και ψηφιδωτά. Πίσω ακριβώς από την εκκλησία, βρίσκεται ένα αντίγραφο του Πύργου του Άιφελ από το 1894, χαρακτηριστικό δείγμα της αιώνιας αντιπαράθεσης μεταξύ Παρισιού και Λυών. Η Παλιά πόλη της Λυών, είναι και το πιο σημείο με το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον, αυτό φαίνεται άλλωστε από τις ιδιαίτερες γκαλερί, τα πολλά καταστήματα με σουβενίρ και τα παραδοσιακά εστιατόρια που οι ίδιοι αποκαλούν bouchon. Αξίζει να δοκιμάσετε μερικά από τα πιάτα τους όπως το ψητό χοιρινό, το πατέ και τα χειροποίητα λουκάνικά που φτιάχνουνε. Στο πίσω μέρος του λόφου, αντίθετα από τα δύο ποτάμια, μπορεί να δει κανείς το αρχαίο ρωμαϊκό Θέατρο και το Ωδείο που χρονολογούνται περίπου την ίδια εποχή. Η είσοδος και στους δύο χώρους είναι δωρεάν για τους επισκέπτες.

Ανάμεσα στα δύο ποτάμια

Το πιο πολυσύχναστο και down town σημείο της πόλης, βρίσκεται στη συνοικία Presqu'île, εκεί χτυπάει η… καρδιά της Λυών με την Auguste Comte, μία οδό γεμάτη παλαιοπωλεία, τις Rue Victor Hugo και Rue de la République με δημοφιλή καταστήματα ρούχων. Η μεγάλη Place Bellecour, που δεσπόζει το άγαλμα του Λουδοβίκου του 14ου, είναι σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της πόλης. Εκεί βρίσκεται και η τεράστια ρόδα που χαρίζει στους επισκέπτες μία ανεπανάληπτη όψη της πόλης από πολύ ψηλά. Λίγο πιο βόρεια στην Place des Terreaux, μπορείτε να θαυμάσετε το στολίδι της πόλης, το περίτεχνο σιντριβάνι του Bartholdi που έχει δημιουργήσει και το Άγαλμα της Ελευθερίας. Ωστόσο, για καφέ ή φαγητό, κατευθυνθείτε προς την οδό Mercière που σφύζει από ζωή και παραδοσιακά λυωνέζικα εστιατόρια.

4

To πιο «καινούργιο» και πρώην βιομηχανικό τμήμα της πόλης, βρίσκεται στο σημείο που συναντιούνται οι δύο ποταμοί. Πρόκειται για τη συνοικία Confluence, με το ομώνυμο πολυθεματικό μουσείο. Πίσω ακριβώς από το μουσείο, εκεί που οι δύο ποταμοί συναντιούνται, δημιουργείται ένας επίγειος παράδεισος, ένα ησυχαστήριο για ντόπιους αλλά και επισκέπτες, με κύκνους και πουλιά ιδιαίτερης ομορφιάς να βρέχουν τα φτερά τους στις εκβολές του Ροδανού και του Σον.

Croix Rousse: Η παράδοση στο μετάξι

Η βόρεια συνοικία της Λυών, η περιοχή Croix Rousse, είναι ένα από τα σημεία της πόλης που «άνθισαν» το 19ο αιώνα, εξαιτίας της δραστήριας παραγωγής μεταξιού. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη παλιά διατηρητέα εργαστήρια με αργαλειούς της τότε εποχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης είναι τα ψηλοτάβανα κτίρια που εξυπηρετούσαν στο να τοποθετούν οι μεταξουργοί τα ογκώδη μηχανήματά τους. Στο σήμερα, η περιοχή φημίζεται για την έντονη νεανική και καλλιτεχνική της ζωή, που φέρνει έναν πιο bohemian αέρα στην πόλη.

5

Τα μουσεία της πόλης

Στη Λυών υπάρχουν πολλά hop-on, hop-off λεωφορεία που θα σας κάνουν μία γρήγορη ξενάγηση στα πιο διάσημα αξιοθέατα. Ωστόσο, έχει αρκετά μουσεία που αξίζουν το ενδιαφέρον σας. Εκτός από το φουτουριστικό κτήριο Confluences, που φιλοξενεί το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, υπάρχει το Μουσείο Καλών Τεχνών με μία μόνιμη συλλογή από έργα των Vincent van Gogh, Renoir, El Greco, Picasso, Max Ernst και Francis Bacon. Τέλος, το Institut Lumière, διηγείται την ιστορία των αδερφών Auguste και Louis Lumière που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον κινηματογράφο και γύρισαν τις πρώτες ταινίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ