ΚΟΣΜΟΣ

Ταξίδι στις πιο «υγιεινές» πόλεις της Ευρώπης

Ταξίδι στις πιο «υγιεινές» πόλεις της Ευρώπης

Περιβαλλοντική βιωσιμότητα, διαδικτυακή πρόσβαση και εμπειρίες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στις ταξιδιωτικές μας προτιμήσεις έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και φυσικά οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας, μας ωθούν να λαμβάνουμε πλέον υπόψη μας επιπλέον παράγοντες, προτού αποφασίσουμε ποιος θα είναι ο επόμενος ταξιδιωτικός μας προορισμός.

Ένα από τα κριτήρια που φέρονται να καθορίζουν τις ταξιδιωτικές μας επιλογές, λοιπόν, σχετίζεται με το πόσο «υγιεινή» είναι μία πόλη. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, αν αναλογιστεί κάποιος το γεγονός ότι σήμερα, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας το θέμα των wellness εμπειριών που ένας προορισμός μπορεί να μας προσφέρει και φυσικά, το ότι έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την υγεία μας σε καλά επίπεδα -ακόμη και όταν ταξιδεύουμε.

Ενδεχομένως αυτός είναι ο λόγος που ο ιστότοπος TravelSupermarket θέλησε να πραγματοποιήσει μία έρευνα προκειμένου να ανακαλύψει ποιες είναι σήμερα οι 100 πιο «υγιεινές» πόλεις του κόσμου.

Η λίστα με τις πιο «υγιεινές» πόλεις και η θέση της Αθήνας

Ποιος είναι, όμως, ένας πραγματικά «υγιεινός» προορισμός εν έτει 2019 και ποια είναι τα κριτήρια εκείνα τα οποία καθορίζουν το πόσο ψηλά στη συγκεκριμένη λίστα θα βρεθεί μία πόλη; Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μία σύγχρονη «υγιεινή» πόλη είναι εκείνη η οποία περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό από πάρκα, γυμναστήρια, σπα, στούντιο για γιόγκα και πιλάτες, καταστήματα υγιεινής διατροφής και εστιατόρια για vegan καταναλωτές -και μάλιστα σε διάφορες τοποθεσίες. Μεταξύ άλλων, επίσης, οι υπεύθυνοι της έρευνας έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως το κόστος ανά βραδιά διαμονής και τις συνολικές ώρες ηλιοφάνειας.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι 15 πόλεις που βρέθηκαν στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας και ποια θέση κατέλαβε η Αθήνα;

Πρώτο στη λίστα βρίσκεται το Παρίσι. Ακολουθούν κατά σειρά οι εξής πόλεις: Τσιάνγκ Μάι (Ταϊλάνδη), Βαρκελώνη (Ισπανία), Πατάγια (Ταϊλάνδη), Βανκούβερ (Καναδάς), Μαϊάμι (ΗΠΑ), Σαν Φρανσίσκο (ΗΠΑ), Λισαβόνα (Πορτογαλία), Ντενπασάρ (Μπαλί), Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), Κοπεγχάγη (Δανία), Μιλάνο (Ιταλία), Νίκαια (Γαλλία), Ντόχα (Κατάρ) και Ουάσιγκτον (ΗΠΑ).

Όσον αφορά στην ελληνική πρωτεύουσα, βρίσκεται στη 50ή θέση, με το Λονδίνο να είναι 67ο στη λίστα.

2

Πώς ξεχώρισε το Παρίσι και γιατί να το επισκεφτείτε

Στην περίπτωση, λοιπόν, που αναζητείτε τον επόμενο ταξιδιωτικό σας προορισμό, εντός Ευρώπης, σίγουρα αξίζει να λάβετε υπόψη σας τα παραπάνω στοιχεία και να επισκεφτείτε μία από τις πιο «υγιεινές» πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου.

Το Παρίσι αποτελεί αναμφίβολα μία ιδανική επιλογή παντός καιρού. Με 894 σπα, εκατοντάδες γυμναστήρια, 1.305 εστιατόρια που προσφέρουν vegan επιλογές και πάνω από 150 καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι βρέθηκε στην κορυφή της λίστας του TravelSupermarket. Πρόκειται για έναν προορισμό ο οποίος προσφέρει ουσιαστικά στους τουρίστες τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ακολουθούν το υγιεινό lifestyle τους, ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά από τις πόλεις τους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι για να ταξιδέψει κάποιος στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Το Παρίσι είναι μία από τις μεγαλύτερες και πλέον ιστορικές ευρωπαϊκές πόλεις που σίγουρα θα εντυπωσιάσει εύκολα και τον πλέον απαιτητικό ταξιδιώτη. Αν επιλέξετε να την επισκεφτείτε, μην παραλείψετε να πραγματοποιήσετε μία εξόρμηση στη Νοτρ Νταμ και τις γύρω γειτονιές. Ο γοτθικού ρυθμού ναός της πόλης του Παρισιού σίγουρα θα σας γοητεύσει. Αξίζει, επίσης, να βρεθείτε στο 5ο και το 6ο διαμέρισμα της πόλης και συγκεκριμένα, στο Quartier latin, στη Λατινική Συνοικία του Παρισιού. Εκεί θα ανακαλύψετε αρκετά καφέ-μπαρ καθώς και τον Κήπο του Λουξεμβούργου. Μια επίσκεψη στο γραφικό και ταυτόχρονα μποέμ Λε Μαραί (Le Marais) καλό είναι, επίσης, να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμά σας. Η ιστορική αυτή συνοικία του Παρισιού εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα μουσεία της, τα πλακόστρωτα δρομάκια της και τα παλιά και άψογα διατηρημένα κτήριά της.

Όσον αφορά στα μουσεία της πόλης, το Λούβρο βρίσκεται στην κορυφή. Θα το εντοπίσετε στις όχθες του Σηκουάνα και σε αυτό θα θαυμάσετε κάποια από τα πιο σημαντικά εκθέματα του κόσμου. Τέλος, η επίσκεψή σας στη γαλλική πρωτεύουσα αξίζει αναμφίβολα να περιλαμβάνει μια επίσκεψη στο 18ο διαμέρισμα της πόλης και την «καλλιτεχνική» Μονμάρτη, ένα πέρασμα από τον Πύργο του Άιφελ, έναν περίπατο στο γραφικό Κανάλι Σαιν-Μαρτέν (Canal St. Martin) και βόλτες στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, τη φημισμένη Avenue des Champs-Élysées, εκεί όπου βρίσκονται πολλά καταστήματα των πιο γνωστών οίκων μόδας του κόσμου.

3

Εξορμήσεις ευεξίας σε Βαρκελώνη και Λισαβόνα

Η Βαρκελώνη βρέθηκε στην τρίτη θέση της λίστας και πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά ευρωπαϊκή πόλη που συναντάμε σε αυτή, έπειτα από το Παρίσι. Πρόκειται δίχως αμφιβολία για έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό ο οποίος, όπως πληροφορηθήκαμε μέσω της προαναφερθείσας έρευνας, ενδείκνυται και για εξορμήσεις… ευεξίας. Το ίδιο και η Λισαβόνα, η τρίτη ευρωπαϊκή πόλη που εντοπίζουμε στις πρώτες οκτώ θέσεις της λίστας.

Η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας με τη γοτθική και μπαρόκ αρχιτεκτονική της, τους ανηφορικούς της δρόμους, τα ξύλινα τραμ και τις γραφικές της πλατείες, αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Αν την επισκεφτείτε, το σίγουρο είναι πως θα απολαύσετε καλό και οικονομικό φαγητό, θα εντυπωσιαστείτε από τα χρώματά της και θα «ταξιδέψετε» σε μία άλλη εποχή ακούγοντας fado, τη μελαγχολική, παραδοσιακή μουσική των Πορτογάλων.

4

Όποιοι και αν είναι οι προορισμοί που θα επιλέξετε να επισκεφτείτε, το σίγουρο είναι πως τα δεδομένα για τον τουρισμό αλλάζουν, όπως επίσης και οι απαιτήσεις των συγχρόνων ταξιδιωτών. Τα στοιχεία «δείχνουν» πως η νέα γενιά ταξιδιωτών επιλέγει συνειδητά να κάνει περισσότερο υγιεινές επιλογές και να δίνει προτεραιότητα στις wellness εμπειρίες που ο κάθε προορισμός υπόσχεται. Το 2019, λοιπόν, οι πιο «υγιεινές» πόλεις του κόσμου αναμένεται να έχουν την «τιμητική» τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ