ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιαπωνία μόλις ανακάλυψε 7.000 νησιά που δεν ήξερε ότι έχει

Η Ιαπωνία μόλις ανακάλυψε 7.000 νησιά που δεν ήξερε ότι έχει
Τα νησιά που περιβάλλουν την Ιαπωνία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο πολλών εδαφικών διαφορών Pixabay

Η Ιαπωνία επανακαταμέτρησε τα νησιά της και ανακάλυψε ότι έχει 7.000 περισσότερα από όσα πίστευε προηγουμένως.

Η ψηφιακή χαρτογράφηση από την Αρχή Γεωχωρικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας (GSI) βρήκε πρόσφατα ότι υπάρχουν 14.125 νησιά στην ιαπωνική επικράτεια, υπερδιπλάσια από τα 6.852 που καταγράφονται επίσημα σε μια έκθεση του 1987 από την Ακτοφυλακή της Ιαπωνίας.

Ωστόσο, το GSI αυτή την εβδομάδα τόνισε ότι ο νέος αριθμός αντικατοπτρίζει τις προόδους στην τοπογραφική τεχνολογία και τις λεπτομέρειες των χαρτών που χρησιμοποιήθηκαν για την καταμέτρηση, διευκρινίζοντας ότι δεν άλλαξε η συνολική έκταση γης στην κατοχή της Ιαπωνίας.

Πρόσθεσε ότι ενώ δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για τον τρόπο καταμέτρησης των νησιών, είχε χρησιμοποιήσει το ίδιο κριτήριο μεγέθους με την προηγούμενη έρευνα πριν από 35 χρόνια.

Αυτό συνεπαγόταν την καταμέτρηση όλων των φυσικών χερσαίων εκτάσεων με περιφέρεια τουλάχιστον 100 μέτρων.

Όπως αναφέρει το CNNi, ο νέος αριθμός δεν περιλαμβάνει καμία τεχνητά ανακτημένη γη.

Τα νησιά που περιβάλλουν την Ιαπωνία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο πολλών εδαφικών διαφορών.

Η Ιαπωνία διεκδικεί τα νησιά των νότιων Κουρίλων που κατέχονται από τη Ρωσία, τα οποία το Τόκιο αποκαλεί Βόρεια Εδάφη, μια διαμάχη που χρονολογείται από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα σοβιετικά στρατεύματα τα κατέλαβαν από την Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία λέει επίσης ότι έχει μια ιστορική αξίωση για τα ακατοίκητα νησιά Σενκάκου στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, τα οποία διαχειρίζεται επί του παρόντος, αλλά η Κίνα έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα παραμένουν εγκλωβισμένες σε μια διαμάχη για περισσότερα από 70 χρόνια για την κυριαρχία μιας ομάδας νησίδων γνωστών ως Ντόκντο από τη Σεούλ και Τακεσίμα από το Τόκιο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την οποία η Κορέα αποκαλεί Ανατολική Θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ