ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Πωλείται το βρετανικό νησί που ενέπνευσε την Αγκάθα Κρίστι

Πωλείται το βρετανικό νησί που ενέπνευσε την Αγκάθα Κρίστι
Στο νησί Μπεργκ η Αγκάθα Κρίστι έγραψε δύο από τα διασημότερα βιβλία της BURGH ISLAND HOTEL

Ένα μικρό νησί, στο οποίο η διάσημη συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Αγκάθα Κρίστι έγραψε δύο από τα διασημότερα βιβλία της, είναι διαθέσιμο προς πώληση μαζί με ένα αρ ντεκό ξενοδοχείο, μια ταβέρνα του 14ου αιώνα και ένα ελικοδρόμιο.

Το νησί Μπεργκ, λίγα μόλις μέτρα από τις ακτές της κομητείας Ντέβον στη νοτιοδυτική Βρετανία, πωλείται από το μεσιτικό γραφείο Knight Frank έναντι «προσφορών άνω των 15 εκατομμυρίων λιρών» (17,26 εκατ. ευρώ).

Σε αυτό το αμμώδες παλιρροιακό νησί, η Αγκάθα Κρίστι (1890 – 1976) έγραψε δύο από τα γνωστότερα μυθιστορήματά της, τα «Και δεν έμεινε κανένας» το 1939 (γνωστό επίσης με τον αρχικό του τίτλο, «Δέκα μικροί νέγροι», που άλλαξε το 1940 για την κυκλοφορία του στην Αμερική, ενώ στη Βρετανία διατηρήθηκε μέχρι το 1985) και «Έγκλημα κάτω από τον ήλιο» το 1941.

Στο πρώτο, που έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το θέατρο, 10 άγνωστοι μεταξύ τους προσκαλούνται σε ένα μυστηριώδες νησί (στις ακτές του Ντέβον, τί σύμπτωση…) όπου δολοφονούνται ένας προς έναν.

Στο δεύτερο, το οποίο είναι γνωστό και από την ταινία του 1982, ο ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό ερευνά το φόνο μιας όμορφης νεαρής γυναίκας σε ένα απομονωμένο ξενοδοχείο (στις ακτές του Ντέβον, σωστά υποθέσατε).

Το ξενοδοχείο

Στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, το ξενοδοχείο Burgh Island Hotel περιγράφεται ως «καταφύγιο των ρομαντικών φαντασμάτων του παρελθόντος» με «απεριόριστη θέα στη θάλασσα και απόλυτη ιδιωτικότητα».

Διαθέτει 25 δωμάτια, είναι χτισμένο σε μια έκταση 8,5 στρεμμάτων και έχει ανακαινιστεί πλήρως ώστε να αποτελεί «ένα από τα καλύτερα εν λειτουργία παραδείγματα αρ ντεκό αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη», σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο.

Τα δωμάτια και οι σουίτες έχουν τα ονόματα διάσημων πρώην πελατών του ξενοδοχείου – όπως το «παραλιακό σπίτι της Αγκάθα Κρίστι». Διαθέτει μια εντυπωσιακή φυσική πισίνα στη βραχώδη ακτή, αίθουσα μπιλιάρδου, σπα, σάουνα, μπαρ και εστιατόρια.

Στην πώληση περιλαμβάνεται και το The Pilchard Inn, μια ταβέρνα του 14ου αιώνα που επίσης βρίσκεται στο νησί και κάποτε ήταν το στέκι ψαράδων που ζούσαν στο νησί ή στις κοντινές ακτές.

Για όσους δεν χρησιμοποιήσουν ελικόπτερο για τη μεταφορά τους στο νησί Μπεργκ, είναι προσβάσιμο με τα πόδια ή με αυτοκίνητο όταν η άμπωτη «τραβάει» τα νερά της θάλασσας, και στην πλημμυρίδα με τρακτέρ θάλασσας (τα ειδικά οχήματα που μπορείτε να δείτε και στο ακόλουθο βίντεο του 1964).

Το νησί Μπεργκ αποκτήθηκε το 1927 από τον κινηματογραφικό παραγωγό Άρτιμπαλντ Νέτλφολντ, ο οποίος έκτισε το ξενοδοχείο στο δημοφιλές αρ ντεκό στυλ της εποχής.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου, η Αγκάθα Κρίστι «το είχε κάνει δεύτερο σπίτι της», ενώ άλλοι διάσημοι πελάτες ήταν οι Beatles, ο πρώην βασιλιάς Εδουάρδος Η’ και η Αμερικανίδα σύζυγός του Γουόλις Σίμσον, ο θεατρικός συγγραφέας Νόελ Κάουαρντ.

Ενώ λέγεται ότι στο ξενοδοχείο συναντήθηκαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ουίνστον Τσώρτσιλ το 1944, μία μέρα πριν από τη συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ