ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Τα υπερηχητικά βομβαρδιστικά της Ρωσίας στο στόχαστρο της Ουκρανίας - Πλήγματα σε ρωσικό έδαφος

Τα υπερηχητικά βομβαρδιστικά της Ρωσίας στο στόχαστρο της Ουκρανίας - Πλήγματα σε ρωσικό έδαφος
Η κυριαρχία της Μόσχας στους ουρανούς ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο για την αντεπίθεση της Ουκρανίας. Associated Press

Να αποδυναμώσει τη αεροπορική υπεροχή της Μόσχας επιχειρεί η Κίεβο, διεξάγοντας επιδρομές σε βάσεις όπου σταθμεύουν υπερηχητικά πολεμικά αεροσκάφη, βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως τη Δευτέρα (21/08) διεξήγαγαν επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη ρωσική αεροπορική εγκατάσταση Shaykovka περίπου 200 χιλιόμετρα (130 μίλια) βορειοανατολικά των ουκρανικών συνόρων.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ένα άλλο ουκρανικό drone έπληξε το στρατιωτικό αεροδρόμιο Soltsy στην περιοχή του Νόβγκοροντ, επίσης εκατοντάδες χιλιόμετρα βόρεια της Ουκρανίας.

Η ρωσική κυριαρχία στους αιθέρες είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στην αντεπίθεση του Κιέβου. Οι ουκρανικές δυνάμεις που επιχειρούν μέσα σε ναρκοπέδια τις τελευταίες εβδομάδες στην πρώτη γραμμή του πολέμου, δέχονται συνεχείς επιθέσεις από αέρος.

Αυτός είναι και ο λόγος που για την Ουκρανία είναι πρώτη προτεραιότητα η απόκτηση απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τους συμμάχους. Ωστόσο, ενώ η Ολλανδία και η Δανία συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να παραχωρήσουν αεροσκάφη, η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων προκειμένου να είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσουν, θα απαιτήσει πολλούς μήνες, σύμφωνα με το CNNi.

Γι' αυτό το λόγο η Ουκρανία φαίνεται να προσπαθεί να πλήξει καίρια, τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις στοχεύοντας τις αεροπορικές της βάσεις.

Στη στρατιωτική αεροπορική βάση Shaykovka σταθμεύουν υπερηχητικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας Tupolev Tu-22M3 που έχουν χρησιμοποιηθεί για να πλήξουν ουκρανικούς στόχους μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η ουκρανική αεροπορία ανέφερε ότι αεροσκάφη που πετούσαν από τη Shaykovka είχαν εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους κρουζ Kh-22 προς την Ουκρανία.

Ο Andriy Yusov, εκπρόσωπος των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη βάση Shaykovka στην περιοχή Kaluga της Ρωσίας τη Δευτέρα είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί «τουλάχιστον ένα αεροσκάφος».

Μιλώντας στο ουκρανικό μέσο Liga.net, ο Yusov είπε ότι το χτύπημα διεξήχθη «σε σαφή συντονισμό με την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας», προσθέτοντας ότι αυτό η επίθεση έγινε εντός της ρωσικής επικράτειας.

Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει επίσημα το τελευταίο περιστατικό. Ωστόσο, το Baza - ένα ρωσικό ιστολόγιο κοινωνικής δικτύωσης που έχει στενές επαφές με τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας - είπε ότι ένα ουκρανικό drone συνετρίβη στη βάση Shaykovka τη Δευτέρα και ότι «ένα αχρησιμοποίητο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο υπέστη ζημιές». Ανέφερε ότι οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα.

Ένα άλλο ρωσικό κανάλι, το Mash, ανέφερε επίσης το περιστατικό.

«Ένα ουκρανικό UAV προσγειώθηκε στο έδαφος του αεροδρομίου γύρω στις οκτώ σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ήταν ένα μη στρατιωτικό ελικόπτερο εξοπλισμένο με IED (αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό) και ενισχυμένη μπαταρία - εντοπίστηκε έγκαιρα και καταρρίφθηκε», είπε το Mash.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιοχής, Vladislav Shapsha, ανέφερε ότι μια επίθεση UAV αναχαιτίστηκε στην περιοχή Kirov. Ο Yusov είπε ότι η Ρωσία προσπαθούσε να αποκρύψει το περιστατικό.

«Τουλάχιστον ένα αεροπλάνο έχει υποστεί ζημιά. Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, το ρωσικό καθεστώς προσπαθεί να κρύψει την πραγματική έκταση των απωλειών και των ζημιών» είπε.

Ukrainian strikes reportedly hit bases in Russia housing supersonic warplanes

ΔΗΜΟΦΙΛΗ