ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Μυστικές σήραγγες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου γίνονται τουριστική ατραξιόν στο Λονδίνο

Μυστικές σήραγγες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου γίνονται τουριστική ατραξιόν στο Λονδίνο
Η ιστορία των Kingsway Exchange Tunnels θα ζωντανέψει με εμβυθιστική και διαδραστική τεχνολογία. DBOX/The London Tunnels

Μια σειρά από υπόγειες σήραγγες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μήκους 1,6 χιλιομέτρων, σχεδιάζεται να μετατραπούν στην πιο θεαματική υπόγεια τουριστική ατραξιόν του Λονδίνου μέσω μιας επένδυσης 253 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι σήραγγες Kingsway Exchange Tunnels, περίπου 40 μέτρα κάτω από το σταθμό του μετρό Chancery Lane στο High Holborn, κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1940 για να προστατεύσουν τους Λονδρέζους από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ήταν ανοιχτές για το ευρύ κοινό. Στη συνέχεια στέγασαν την άκρως απόρρητη βρετανική Υπηρεσία Ειδικών Επιχειρήσεων, παρακλάδι της MI6 και η πραγματική έμπνευση πίσω από το τμήμα του Q στα βιβλία και τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ.

Οι σήραγγες Kingsway Exchange Tunnels βρίσκονται περίπου 40 μέτρα κάτω από το σταθμό του μετρό Chancery LaneDBOX/The London Tunnels

Αργότερα επεκτάθηκαν για να γίνουν το Kingsway Telephone Exchange, το οποίο χρησίμευσε ως κέντρο εσωτερικών επικοινωνιών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με ένα δίκτυο 5.000 ζευκτικών καλωδίων και 200 εργαζόμενους στις τηλεφωνικές γραμμές.

Η τεχνολογία πίσω από το τηλεφωνικό κέντρο κατέστη παρωχημένη στο τέλος της δεκαετίας του ’80 και παροπλίστηκε. Αλλά τώρα ο διαχειριστής κεφαλαίων Άνγκους Μάρεϊ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας The London Tunnels, θέλει να ζωντανέψει την ιστορία της σήραγγας για τους επισκέπτες με εμβυθιστική και διαδραστική τεχνολογία.

Το σχέδιο – αν εγκριθεί από τις αρχές της πόλης – είναι να επενδυθούν 161 εκατομμύρια ευρώ στις εργασίες αποκατάστασης και στη συνέχεια άλλα 92 εκατομμύρια στον τεχνολογικό εξοπλισμό. Την ανάπλαση έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Wilkinson-Eyre.

Μακέτα του ατμοσφαιρικού υπόγειου μπαρDBOX/The London Tunnels

Υπόγειες ατραξιόν στο Λονδίνο

Η καλύτερα ανεπτυγμένη μόνιμη υπόγεια τουριστική ατραξιόν του Λονδίνου αυτή τη στιγμή είναι τα Δωμάτια Πολέμου του Τσόρτσιλ, που βρίσκονται μόλις 3,6 μέτρα πόδια κάτω από το επίπεδο του εδάφους και ένα καταλαμβάνουν ένα πολύ μικρό κλάσμα του χώρου των 8.000 τετραγωνικών μέτρων που καταλαμβάνουν οι σήραγγες Kingsway Exchange.

Το μετρό του Λονδίνου διοργανώνει επίσης περιοδικά τις ξεναγήσεις Hidden London που εξερευνούν τους εγκαταλελειμμένους σταθμούς και τις σήραγγες του μετρό. Οι ξεναγήσεις είναι πάντα εξαιρετικά δημοφιλείς και υπερπλήρεις, με τα εισιτήρια να καταλαμβάνονται αμέσως μόλις διατίθενται.

Αυτή είναι και η καλύτερη ευκαιρία για μια υπόγεια περιπέτεια στο Λονδίνο, μέχρι τουλάχιστον το 2027 που θα είναι έτοιμες – αν εγκριθούν – οι Kingsway Exchange Tunnels.

Με πληροφορίες από: Secret World War II tunnels to open to public by Maureen O'Hare, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ