ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διαδρομές στη Μάρπησσα: Ένα τριήμερο βιωματικό πολιτιστικό φεστιβάλ στην Πάρο

Διαδρομές στη Μάρπησσα: Ένα τριήμερο βιωματικό πολιτιστικό φεστιβάλ στην Πάρο

Ο Αύγουστος είναι από τους πιο δημοφιλείς μήνες για όλα τα ελληνικά νησιά. Ιδιαίτερα για την Πάρο που συγκαταλέγεται στους πιο πολυσύχναστους προορισμούς των Κυκλάδων, και προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο. Πέρα από τη Νάουσα και την Παροικία, τα κοσμοπολίτικα στενά και τις εντυπωσιακές παραλίες, τα ορεινά χωριά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες.

Η Μάρπησσα αποτελεί έναν από τους πιο φημισμένους οικισμούς που έχει καταφέρει να διατηρήσει αμετάβλητο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, αλλά και να τον προβάλει με ένα ιδιαίτερο τρόπο μέσα από μία σύγχρονη καλλιτεχνική ματιά. Ο λόγος για τις «Διαδρομές στη Μάρπησσα», το φεστιβάλ που φιλοξενείται για ένατη συνεχόμενη χρονιά στο μέρος και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον πολιτισμό και την ιστορία του.

Για τρεις ημέρες, από τις 24 μέχρι τις 26 Αυγούστου, στο γραφικό χωριό πραγματοποιούνται από εργαστήρια, διαλέξεις, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις και άλλες δράσεις. Και όλα τα παραπάνω στο πλαίσιο του βιωματικού, πολιτιστικού φεστιβάλ που διοργανώνεται από μία ομάδα εθελοντών, που καταφέρνει να αναδείξει με μοναδικό τρόπο τον παραδοσιακό οικισμό. Έτσι, εδώ και χρόνια, με τη δημιουργία διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος, προβάλλονται θέματα που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική, τη λαογραφία, τη μουσική, τα εικαστικά και το περιβάλλον.

Φέτος, θεματικός άξονας του φεστιβάλ θα είναι το αλάτι: «Το αλάτι της γης, το αλάτι της θάλασσας, το αλάτι της ζωής αλλά και το αλάτι της ψυχής, απαραίτητο στοιχείο και πηγή ζωής για τον άνθρωπο, πολύτιμο αγαθό χαρακτηρισμένο από πολλούς και “λευκός χρυσός”, θα σκορπιστεί σε κάθε γωνιά, κάθε σοκάκι της Μάρπησσας, προς τέρψιν ουρανίσκου, νου και ψυχής» όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ.

2

Με λίγα λόγια, το φεστιβάλ για μία ακόμη χρονιά με ένα πρωτότυπο τρόπο θα αναδείξει την ιδιαίτερα κυκλαδίτικη φυσιογνωμία του μικρού χωριού. Για αυτό και μπορεί να αποτελέσει μία ιδανική αφορμή για όσους θέλουν να επισκεφτούν τη Μάρπησσα και να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα σημεία της, καθώς και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της.

Άλλωστε, η επιτυχία του φεστιβάλ έγκειται στον διαδραστικό του χαρακτήρα. Επισκέπτες και ντόπιοι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και καλούνται να αλληλεπιδράσουν και να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες και τα δρώμενα, συντελώντας στη δημιουργία ενός ξεχωριστού αποτελέσματος.

Φέτος μάλιστα το φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» κατάφερε να αποσπάσει μία σημαντική διάκριση, καθώς έλαβε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το σήμα του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και εντάχθηκε στις εκδηλώσεις του Έτους που προβάλλονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

3

Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 24, 25 και 26 Αυγούστου στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας, στην Πάρο με ελεύθερη είσοδο μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ