ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το απομονωμένο γραφικό νησί με τον πιο καθαρό αέρα στη Γη

Το απομονωμένο γραφικό νησί με τον πιο καθαρό αέρα στη Γη
Το ακρωτήριο Γκριμ ονομάστηκε έτσι από τον Βρετανό πλοηγό Μάθιου Φλίντερς το 1798 για να περιγράψει τις τρομερές καιρικές συνθήκες που αντιμετώπισε εδώ (photo: Paul Fleming)

Στο απόκρημνο βορειοδυτικό άκρο της νησιωτικής πολιτείας της Αυστραλίας της Τασμανίας εκτείνεται μια άγρια ​​απομακρυσμένη χερσόνησος με ένα ζοφερό όνομα: Cape Grim (επίσημα Kennaook/Cape Grim) που σημαίνει «Δυσοίωνο Ακρωτήρι».

Λίγοι ταξιδιώτες φτάνουν σε αυτήν την περιοχή που είναι γνωστή ως «Η άκρη του κόσμου». Αλλά όσοι έρθουν θα βρουν εντυπωσιακούς βράχους, ανεμοδαρμένα ρείκια και παραλίες με μαύρη άμμο σε εντυπωσιακή αντίθεση με τα κατάφυτα χωράφια στις κορυφές των λόφων.

Αυτή η απομόνωση όχι μόνο διατήρησε το Cape Grim όμορφα ακατέργαστο, αλλά του έδωσε μια ασυνήθιστη αξίωση και φήμη: εδώ θα βρείτε τον πιο καθαρό αέρα στη Γη, σύμφωνα με τον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βρίσκεται στο ακρωτήριο.

Ένας από τους 25 παγκόσμιους ατμοσφαιρικούς σταθμούς, ο σταθμός Cape Grim Baseline Atmospheric Pollution Station (CGBAPS) δημιουργήθηκε το 1976 για τη συλλογή και ανάλυση της σύνθεσης αυτού του παρθένου αέρα, ο οποίος δεν επηρεάζεται από τοπικές πηγές ρύπανσης, όπως καυσαέρια ή βιομηχανικό καπνό.

Η θάλασσα δυτικά της Τασμανίας είναι η μεγαλύτερη αδιάλειπτη έκταση ωκεανού στον πλανήτη και το Cape Grim είναι το σημείο όπου οι Roaring Forties - ισχυροί δυτικοί άνεμοι μεταξύ γεωγραφικών πλάτη 40° και 50° που βοηθούν να γίνει ο Νότιος Ωκεανός ένας από τους πιο ύπουλους στη Γη – σκάνε στην ακτογραμμή μετά από μακρύ ταξίδι στη θάλασσα. Δεδομένου ότι ο άνεμος έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον ωκεανό χωρίς παρεμβολές από χερσαίες μάζες, αυτά είναι τα πιο καθαρά δείγματα αέρα στη Γη.

«Υπάρχουν πολλά τραχιά τοπία στην Τασμανία, αλλά παρόλο που ταξίδεψα σε όλη την πολιτεία φωτογραφίζοντας τα, εξακολουθούσα να ενθουσιάζομαι με το πόσο απομακρυσμένη και τραχιά είναι η περιοχή του Cape Grim – είναι τόσο όμορφη και άγρια», είπε ο Δρ. Sattler, υπεύθυνος του εργαστηρίου του σταθμού.


«Η ομίχλη αιωρείται πάνω από τα κύματα και όταν ο ήλιος δύει πάνω από το νερό, βλέπεις εκπληκτικά ζωντανά χρώματα να δύουν πάνω από το βαθύ μπλε του ωκεανού. Η φρέσκια αλμυρή μυρωδιά φυκιών, οι κυλιόμενοι λόφοι και ο τρόπος που τα δέντρα είναι λυγισμένα από το σχήμα τους. Ο άνεμος που επικρατεί εδώ το κάνει όμως μια παράκτια ερημιά».

«Το τοπίο αλλάζει για πάντα με τους ανέμους και σίγουρα έχουμε τέσσερις εποχές», είπε ο Nicholls, ένας άλλος επιστήμονας, ο οποίος ελέγχει τις ανεμογεννήτριες και το CGBAPS από το σπίτι του.

«Εδώ κυριολεκτικά μπορεί κάποιος να αναπνεύσει τον πιο ποιοτικό και καθαρό αέρα της Γης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ