ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αυτή είναι η χώρα με τα περισσότερα κορυφαία εστιατόρια στον κόσμο

Αυτή είναι η χώρα με τα περισσότερα κορυφαία εστιατόρια στον κόσμο
To Disfrutar στη Βαρκελώνη είναι το κορυφαίο εστιατόριο στην Ευρώπη και δεύτερο καλύτερο στον κόσμο για το 2023 Instagram / Disfrutar Bcn

Δεν θα πέφτατε πολύ έξω αν μαντεύατε ότι η Γαλλία ή η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου, από αυτά που μπήκαν στη φετινή λίστα του World's 50 Best.

Αλλά όχι, αυτή η διάκριση πηγαίνει στην Ισπανία, που είχε έξι εστιατόρια στη λίστα με τα 50 καλύτερα. Η Ιταλία είχε πέντε και η Γαλλία τέσσερα, όπως και το Περού (μάλιστα στην πρωτεύουσά του, Λίμα, βρίσκεται το κορυφαίο εστιατόριο για το 2023).

Η Ισπανία έχει μια βαθιά, πλούσια γαστρονομική κληρονομιά και μια μόνιμη, στιβαρή παρουσία στο World's 50 Best. Το περίφημο εστιατόριο El Bulli, το οποίο έκλεισε το 2011, ήταν Νο. 1 πέντε φορές, από το ξεκίνημα της λίστας το 2002.

Αρκετοί από τους σεφ των ισπανικών εστιατορίων που τιμήθηκαν με τα φετινά βραβεία – όπου η Ισπανία κατέλαβε τις θέσεις 2, 3 και 4, καθώς και τρεις ακόμη στην πρώτη 50άδα – εκπαιδεύτηκαν στο El Bulli υπό τον Ferran Adrià, πρωτοπόρο της μοριακής γαστρονομίας.

Ας δούμε ποια είναι τα έξι εστιατόρια που διακρίθηκαν φέτος:

Disfrutar, Βαρκελώνη (Νο 2 στον κόσμο)

Το Disfrutar, που σημαίνει «απολαμβάνω», διευθύνεται από τρεις σεφ που γνωρίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν στο El Bulli: τον Mateu Casañas, τον Oriol Castro και τον Eduard Xatruch.

«Πολυσφαιρικό πέστο με φιστίκια και χέλι», ένα από τα πιάτα-ατραξιόν του DisfrutarInstagram / Disfrutar Bcn

Τα μενού γευσιγνωσίας με πιάτα που σύμφωνα με το εστιατόριο έχουν «έντονα μεσογειακή ταυτότητα» ξεκινούν προς το παρόν από 255 ευρώ, χωρίς ποτά. Υπάρχουν δύο διαθέσιμα μενού γευσιγνωσίας. Ένα με τις κλασικές προτάσεις του εστιατορίου – όπως το «πολυσφαιρικό πέστο με φιστίκια και χέλι» – και ένα με πιάτα που δημιουργήθηκαν για την τρέχουσα σεζόν. Το Disfrutar διαθέτει δύο αστέρια Michelin.

DiverXO, Μαδρίτη (Νο 3 στον κόσμο)

«DiverXO Ένα ταξίδι στον ηδονιστικό, άπληστο και δημιουργικό κόσμο του Dabiz Muñoz». Με αυτά τα λόγια περιγράφεται η εμπειρία του DiverXO, όπου το μενού γευσιγνωσίας «Ιπτάμενα γουρούνια» κοστίζει 365 ευρώ, χωρίς τα ποτά (το μοτίβο «ιπτάμενα γουρούνια» επαναλαμβάνεται σε πολλά σημεία του εστιατορίου).

O Dabiz Muñoz στην κουζίνα του DiverXOInstagram / dabizdiverxo

Ο τολμηρός Muñoz κατέχει τρία αστέρια Michelin για το DiverXO, το οποίο διαθέτει πιάτα επηρεασμένα από την Ασία, όπως ο «αστακός Γαλικίας που ξυπνάει στις παραλίες της Γκόα».

Asador Etxebarri, Ατσόντο (Νο 4 στον κόσμο)

Η σχάρα είναι η σπεσιαλιτέ στο Etxebarri, που βρίσκεται σε ένα ρουστίκ κτίριο από πέτρα και ξύλο στους πρόποδες της Χώρας των Βάσκων. Το μενού γευσιγνωσίας περιλαμβάνει πλήθος ψητών, από τσορίθο μέχρι αλατισμένο γαύρο.

To Etxebarri θεωρείται «ναός» της σχάραςInstagram / asadoretxebarrioficial

Η κουζίνα του ιδιοκτήτη-σεφ του Etxebarri, Bittor Arginzoniz, «επικεντρώνεται σε υψηλής ποιότητας πιάτα σχάρας χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη ξύλου (λευκή βελανιδιά, βλαστοί αμπέλου, βελανιδιά από παλιά βαρέλια κλπ), σκεύη που επινόησε ο ίδιος και ένα ασυνήθιστο σύστημα τροχαλιών που του επιτρέπει να ελέγχει τη διαδικασία μαγειρέματος», σύμφωνα με τον οδηγό Michelin, ο οποίος έχει απονείμει στο Etxebarri ένα αστέρι.

Quique Dacosta, Ντένια (Νο 20 στον κόσμο)

Ο σεφ Quique Dacosta δημιουργεί θεατρική, πρωτοποριακή κουζίνα της Βαλένθια στο ομώνυμο εστιατόριό του, βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin. Το τελευταίο του μενού, με τίτλο «Για την Αγάπη της Τέχνης» αποτελείται από τέσσερις πράξεις, σύμφωνα με το World's 50 Best: «μία αφιερωμένη στην περιοχή του, μία στη θάλασσα, μία στην παράδοση και η τελευταία στη "γλυκιά ομορφιά"».

Fideuà με σαφράν, μύδια και αυγοτάραχο, μία από τις σπεσιαλιτέ του Quique DacostaInstagram / qiqedacosta

Ανάμεσα στα πιάτα είναι ένα κομψό fideuà, (η τοπική εκδοχή του φιδέ) με σαφράν, μύδια και αυγοτάραχο. Το μενού ξεκινά από 275 ευρώ ανά άτομο, χωρίς ποτά.

Elkano, Χεταρία (Νο 22 στον κόσμο)

Το Elkano ιδρύθηκε το 1964 από τον αείμνηστο Pedro Arregui και ξεκίνησε στην παράκτια πόλη Χεταρία της Χώρας των Βάσκων ψήνοντας ψάρια στη σχάρα. Στην πορεία, το Elkano έθεσε νέα πρότυπα ψησίματος, σύμφωνα με το World's 50 Best. Υπό τον γιο του Pedro, τον Aitor Arregui, το εστιατόριο κέρδισε για πρώτη φορά ένα αστέρι Michelin το 2014.

Ψάρια στη σχάρα α λα ElkanoInstagram / elkano_jatetxea

Το Elkano επιλέγει τα πιο φρέσκα, εποχιακά θαλασσινά με μεγάλη έμφαση στα τοπικά και βιώσιμα προϊόντα. Προσφέρει μενού a la carte, καθώς και ένα μενού πολλαπλών πιάτων, με σταθερή τιμή 200 ευρώ, χωρίς ποτά.

Mugaritz, Σαν Σεμπαστιάν (Νο 31 στον κόσμο)

Ένας άλλος απόφοιτος του El Bulli, ο Andoni Luis Aduriz γιορτάζει τα 25 χρόνια του εστιατορίου του έξω από την πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων.

Το Mugaritz κλείνει για τέσσερις μήνες κάθε χρόνο για να επινοήσει μια νέα εμπειρία για τους πελάτες του. Το τρέχον μενού, που θα είναι διαθέσιμο μέχρι τον Οκτώβριο, κινείται γύρω από την ιδέα «αναμνήσεις του μέλλοντος».

«Τεχνική: μοσχαρίσιες αντιθέσεις», μία από τις προτάσεις του MugaritzJose Luis Lopez de Zubiria//Courtesy Mugaritz

Περιλαμβάνει προτάσεις με ονόματα όπως «Τεχνική: μοσχαρίσιες αντιθέσεις» και «Γλυκό: μπάλα γλουτένης». Το μενού γευσιγνωσίας κοστίζει 253 ευρώ χωρίς τα ποτά.

Με πληροφορίες από: This country has more of the world’s 50 best restaurants than any other by Marnie Hunter, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ