ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ένα Project για την Άρτα

Ένα Project για την Άρτα

Μια νέα πρωτοβουλία που αφορά το νομό της Άρτας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον των χρηστών στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για το Project ARTA που στόχο έχει, όπως αναγράφεται και στην επίσημη σελίδα που ανέβηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στο Facebook, την «προβολή και την ανάπτυξη της Άρτας».

Ως λογότυπό του έχει μια σύγχρονη γραφιστική απεικόνιση του γνωστού γεφυριού της πόλης, σε μαύρο και πορτοκαλί χρώμα, που προσδίδουν δυναμικότητα, αποφασιστικότητα, μαζί με στοιχεία που παραπέμπουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός έργου (Project -από όπου και η λέξη στον τίτλο). Η επιλογή του συγκεκριμένου σήματος δεν έγινε τυχαία, καθώς συνδυάζει το στοιχείο της παράδοσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας του τόπου, με τις δυνατότητες για ανάπτυξη που έχει η περιοχή της Άρτας.

Ήδη, όπως καταγράφεται και στην απήχηση που έχει το Project ARTA, η προσπάθεια ξεκινά με θετικούς οιωνούς και τη στήριξη πολιτών όλων των ηλικιών, από όλους τους χώρους και τις επαγγελματικές τάξεις. Διοργανωτής της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι ο Αρτινός συνάδελφος δημοσιογράφος, Γιώργος Ευθυμίου, ο οποίος μας εξηγεί περισσότερα:

PA2

- Τι είναι ακριβώς το Project_ARTA;

- Είναι μια προσπάθεια για να βγει η Άρτα στο προσκήνιο και να πάρει τη θέση που θα έπρεπε να έχει στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας. Στόχος μας, είναι να αναλάβουμε και να προωθήσουμε δράσεις και πρωτοβουλίες με τους συμπολίτες και συντοπίτες μας, που βαρέθηκαν το παλιό και όσους θεωρούν την Άρτα κτήμα τους, τις θέσεις και τα αξιώματα κληρονομιά τους και τους εαυτούς τους αναντικατάστατους. Να αφήσουμε πίσω μας εκείνους που θέλουν την Άρτα κολλημένη στο χθες. Να βγάλουμε μπροστά και να εκπροσωπήσουμε ανθρώπους με φρέσκες ιδέες, που έχουν όρεξη για δουλειά, που έχουν πετύχει στη ζωή τους, που δεν φοβούνται να συνεργαστούν, που δεν φοβούνται να τολμήσουν, που θεωρούν ότι όλοι μαζί, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις αναξιοποίητες δυνατότητες του νομού και να πάμε σήμερα, την Άρτα στο αύριο.

PA3

- Πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

- Με φίλους και συμμαθητές από το σχολείο, που όλοι σήμερα βρίσκονται σε κρίσιμα πόστα είτε στην τοπική κοινωνία, είτε σε κεντρικό επίπεδο, έχουν επιχειρήσεις, προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση που περνά η χώρα, καιρό τώρα λέγαμε ότι κάτι θα πρέπει να γίνει. Δεν πάει άλλο. Η Άρτα έχει πολλές δυνατότητες. Στην πρωτογενή παραγωγή, στον τουριστικό τομέα, συνδυάζει το ορεινό με το πεδινό στοιχείο, έχει το οικοσύστημα του Αμβρακικού, διαθέτει φανταστικές φυσικές ομορφιές και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, με δεκάδες αρχαία και βυζαντινά μνημεία. Ακόμη και στα νέα μυαλά, αρκετά νέα παιδιά πρωτοπορούν στις νέες τεχνολογίες, στις επιστήμες, στη μουσική. Αξιοποιώντας την πρόσβαση που έχει ο καθένας από μας και τα μέσα πίεσης που διαθέτει, αυτές τις δυνατότητες θέλουμε να προωθήσουμε και να τις εκμεταλλευτούμε προς όφελος του νομού και των πολιτών του.

PA4

- Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;

- Ήδη σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε κάποιες συναντήσεις με ανθρώπους από όλους τους επαγγελματικούς χώρους, για να καταγραφούν οι απόψεις τους και να καταθέσουν προτάσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε κάθε τομέα. Στόχος μας είναι να υπάρξουν συνέργειες ανάμεσα στην οικονομία, την πολιτική, τον πολιτισμό, την κοινωνία και το περιβάλλον. Παράλληλα να υπάρξει προβολή και εκδηλώσεων που μπορούν να φέρουν κόσμο στην πόλη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις φυσικές ομορφιές της Άρτας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ημιμαραθώνιος «Ο Δρόμος του Γιοφυριού» που διοργάνωσε πέρυσι ο Δήμος της Άρτας και πήγε πάρα πολύ καλά. Με την κατάλληλη προβολή μπορεί φέτος να επισκεφθούν την πόλη μας περισσότεροι. Ακόμη και η εκδήλωση που έγινε πέρυσι για το Ξενία της πόλης που παραμένει αναξιοποίητο παρά την απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου. Άνοιξε τη συζήτηση. Κάποιες από τις δράσεις αυτές θα ξεκινήσουν αμέσως και κάποιες θα ανακοινωθούν σύντομα. Όσοι έχουν προτάσεις και ιδέες μπορούν να τις καταθέτουν και στην επίσημη σελίδα του Project_ARTA, στη σχετική επιλογή με τα μηνύματα.

PA5

ΔΗΜΟΦΙΛΗ