TRAVEL

Αρχίζει η λειτουργία του σαλέ στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου Βόρα - Καϊμάκτσαλαν

Αρχίζει η λειτουργία του σαλέ στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου Βόρα - Καϊμάκτσαλαν
ΙΝΤΙΜΕ

Αρχίζει αύριο, Τρίτη 26 Οκτωβρίου, η λειτουργία του σαλέ στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου Βόρα-Καϊμάκτσαλαν, εγκαινιάζοντας τη νέα χιονοδρομική περίοδο 2021 - 22.

Το σαλέ, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2050 μέτρων, θα υποδέχεται τους επισκέπτες για το διάστημα της τρέχουσας εβδομάδας από την Τρίτη 26 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 31 Οκτωβρίου καθημερινά από 9.00 έως 16.00 και από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου όλα τα Σαββατοκύριακα μέχρι την έναρξη λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου.

Μέσα από μία μαγευτική διαδρομή, ακολουθώντας τη διαδρομή είτε από την Έδεσσα και τον Άγιο Αθανάσιο, είτε από την Αριδαία και τα Λουτρά Πόζαρ, οι λάτρεις των φθινοπωρινών εξορμήσεων μπορούν να φθάσουν στο υψηλότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας, και να απολαύσουν την πανέμορφη θέα στη Λίμνη Βεγορίτιδα, πολλά από τα βουνά της Βορείου Ελλάδος, με τον Όλυμπο να ξεχωρίζει επιβλητικός, και στο βάθος τον κάμπο της Πέλλας έως τη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, εάν χιονίσει, θα μπορέσουν να απολαύσουν τα πρώτα χιόνια και το λευκό χιονισμένο, γαλήνιο τοπίο.

Όπως ενημερώνει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., διαχειρίστρια εταιρεία του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρα-Καϊμάκτσαλαν, στον εσωτερικό χώρο του σαλέ θα εισέρχονται μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι επισκέπτες, με έλεγχο μέσω της ειδικής εφαρμογής των smartphones και την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Οι ανεμβολίαστοι επισκέπτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται στους εξωτερικούς χώρους του σαλέ από το προσωπικό για την παραγγελία, πληρωμή και παραλαβή των προϊόντων.

Όρος Βόρας - Καϊμάκτσαλαν

Το όρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και βρίσκεται κατά μήκος της ελληνο-γιουγκοσλαβικής μεθορίου ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού ανήκει στο νομό Πέλλας έως τα όρια του νομού Φλώρινας.

Η ψηλότερη κορυφή του Βόρρα είναι το Καϊμάκτσαλαν με ύψος 2.524 μέτρα ενώ κατά μια εκδοχή το όνομά της σημαίνει «λευκή κορυφή» όπου υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και αποτελεί μνημείο Σέρβων Πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλες ψηλές κορυφές του Βόρρα είναι η Τζένα (2.182 μέτρα) και το Πίνοβο (2.156 μέτρα). Ο Βόρρας έχει εμβαδό 522.860 στρεμμάτων.

Το βουνό καλύπτεται από πυκνά δασωμένες κοιλάδες και δάση δρυός, οξιάς και πεύκης. Η πλούσια και σπάνια βλάστηση του Βόρρα περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας παγκοσμίως. Είναι μια πολύ σημαντική περιοχή για επιδημητικά αρπακτικά, δασικά είδη και είδη των ανοικτών ορεινών οικοτόπων. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει προταθεί για να συμπεριληφθεί στις περιοχές Natura 2000.