Μεσογειακή Διατροφή: Γεύσεις υγείας και βαθιάς παράδοσης στην καρδιά της Μεσσηνίας
Γεύμα με ελαιόλαδο
FreepikΗ μεσογειακή διατροφή δεν είναι απλώς ένας υγιεινός τρόπος διατροφής... Eίναι μια φιλοσοφία ζωής που συνδυάζει την απλότητα των υλικών με τη δύναμη της παράδοσης. Το ελαιόλαδο, με τις αποδεδειγμένες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, λειτουργεί σαν φυσικό φάρμακο, ενώ το κοινό τραπέζι και η οικογενειακή μαγειρική καλλιεργούν δεσμούς που προσφέρουν φροντίδα, τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή.
To CNN Greece βρέθηκε στην καρδιά της Μεσσηνίας, την Καλαμάτα και με αφορμή το παγκοσμίου κύρους συνέδριο Tomorrow Tastes Mediterranean 2025, κάθισε στο ίδιο τραπέζι με επιστήμονες, σεφ, τοπικούς παραγωγούς και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, με στόχο την ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής ως πρότυπο υγείας, βιωσιμότητας και πολιτισμικής συνέχειας.

Workshop του συνεδρίου
Tomorrow Tastes Mediterranean 2025Ανάμεσα στις ισχυρότερες φωνές του διημέρου, η γυναίκα που έχει ταυτιστεί με την επιστημονική ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής, κ. Αντωνία Τριχοπούλου, Ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ και Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μίλησε στο CNN Greece για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην ανθρώπινη υγεία:

Αντωνία Τριχοπούλου
Ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ και Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
CNN Greece«Ήδη από τότε που δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία, αντιλαμβανόμασταν ότι η μεσογειακή διατροφή είχε ευνοϊκή δράση στην υγεία. Κι όμως, μετά από χρόνια αποδείχτηκε ότι το ελαιόλαδο περιέχει μια ουσία παραπλήσια της Ιβουπροφαίνης, του φαρμάκου που βοηθά στην ανακούφιση των πόνων της αρθρίτιδας».
Επίσης, επισήμανε ότι η μεσογειακή διατροφή δεν είναι μόνο θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, αλλά «ένα σύστημα κοινωνικής συνοχής». Η έννοια του κοινού τραπεζιού, της οικογενειακής μαγειρικής, της καθημερινής επαφής και η απλότητα στη γεύση, λειτουργούν θεραπευτικά για το σώμα, αλλά και την ψυχή:

Σαλάτα με πατζάρι, χαρούπι και ξηρούς καρπούς.
CNN Greece«Είναι τρόπος ζωής. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Η οικογένεια πρέπει να μαγειρεύει και να μοιράζεται γεύσεις. Δεν μπορεί να μεγαλώνει μια γενιά που δεν ξέρει τι θα πει φασολάδα, να αναγνωρίζει μόνο τη γεύση του fast food. Αν χάσουμε τη γεύση μας, χάνουμε την ταυτότητά μας».
Η κ. Τριχοπούλου αναγνωρίζει, ωστόσο, τις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής. Αντιλαμβάνεται πως οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας κάνουν δύσκολη την εφαρμογή ενός ολιστικού μοντέλου διατροφής, ωστόσο επισημαίνει πως η μεσογειακή διατροφή δεν είναι χρονοβόρα στην παρασκευή της.

Ελιές Καλαμών
CNN GreeceΗ ίδια τέλος εξηγεί πως η μεσογειακή διατροφή δεν είναι μόνο «τί» τρως, αλλά και «πώς» τρως.
«Ναι, τρώμε σαλάτα με ελαιόλαδο», λέει. «Αλλά αν βάλεις στη σαλάτα πάρα πολύ τυρί, κρέας και επιπλέον δεν περπατάς - δεν μιλάμε για γυμναστική, απλώς για περπάτημα – τότε πώς να μην παχύνεις; Δεν είναι καμιά φιλοσοφία. Παίρνω τόση ενέργεια, όση πρέπει να ξοδέψω. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε υπάρχει πρόβλημα».
Η αυθεντικότητα της γεύσης: Η δύναμη στα απλά υλικά
Ο διάσημος σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, με πολυετή παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έδωσε στο CNN Greece τη δική του γαστρονομική οπτική:

Ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης
CNN Greece«Ένας μάγειρας πρέπει να έχει άποψη. Να μην κυνηγάει μόδες. Να βλέπει τί έχει στα πόδια του, στη γη που πατάει. Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται εκεί. Οι γεύσεις των χόρτων, του χαρουπόψωμου, της σαρδέλας και του ταραμά δεν είναι “ουμάμι”, είναι δέκα φορές ουμάμι» (σ.σ. είναι η πέμπτη γεύση, η καλή γεύση, η νοστιμιά).
Η κουζίνα του στηρίζεται στο «απλό» που γίνεται «μεγάλο», όταν εκτελείται με αυθεντικότητα. Όπως διηγείται, όταν παρουσίαζε ελληνικά χόρτα στη Λωζάνη και σε άλλα γαστρονομικά διεθνή events:
«Τι πιο απλό από τα χόρτα! Και όμως, τους άφησαν άφωνους. Ήταν γεύσεις που δεν περίμεναν. Εκεί είναι η δύναμη: να πάρεις κάτι απλό και να το κάνεις μοναδικό».

Χόρτα εποχής με ψητό μανούρι, ροδάκινα και θρυμματισμένο παστέλι
CNN GreeceΟ κ. Μπαξεβάνης ανέφερε ότι η αληθινή καινοτομία βρίσκεται στη μνήμη και στο χώμα, όχι στις διεθνείς μόδες:
«Πήγαινε, ταξίδεψε στον κόσμο. Δες τα πάντα. Αλλά γύρνα πίσω και δημιούργησε με ό,τι σου δίνει ο τόπος. Εκεί φαίνεται ο δημιουργός. Όχι σε αυτόν που αντιγράφει μόδες. Εκεί έρχεσαι πάντα δεύτερος».

Καλαμάρι με ρεβίδια και λαχανικά
CNN GreeceΗ Μεσογειακή διατροφή δεν ανήκει στο παρελθόν - Είναι επιλογή του μέλλοντος
Η φετινή διοργάνωση του Tomorrow Tastes Mediterranean απέδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή δεν είναι μόνο νοσταλγία ή branding. Είναι ένας δυναμικός μηχανισμός που ενσωματώνει την υγεία, τη γαστρονομία, την αγροτική παραγωγή και τη διατροφική κουλτούρα.

Ψαρόσουπα με κακαβιά
CNN GreeceΤο ελαιόλαδο, το κρασί, το ψωμί, τα χόρτα, το χαρούπι, το τραπέζι της οικογένειας, όλα ξαναβρίσκουν τη θέση τους όχι μόνο στις κουζίνες μας, αλλά και στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τις προκλήσεις του.
ΗΠΑ: Καταστροφικές πλημμύρες «βουλιάζουν» την Ουάσινγκτον - Εκατοντάδες σπίτια κάτω από το νερό (pics&vid)
14:00
ΠΩΣ ΑΡΠΑΖΑΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ: ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρυσές λίρες και 11 «αμαρτωλούς» λογαριασμούς είχε η σπείρα της Κρήτης - Το mondus operandi (vid)
13:39
Η Ευρώπη εξετάζει μια νέα, εισαγωγική κατηγορία ηλεκτρικών μοντέλων
13:18
Φοινικούντα: Επιμένουν ότι είναι αθώοι ανιψιός και επιχειρηματίας - Φέρεται να διαφεύγει στο εξωτερικό ο τρίτος καταζητούμενος
13:15