TECH

Λύτρα 250.000 σε bitcoins για να μην παραλύσουν το e-banking

Λύτρα 250.000 σε bitcoins για να μην παραλύσουν το e-banking
Getty Images/Ideal Images

Με νέο μήνυμα η ομάδα χάκερ της Armanda Collective προειδοποιεί τις ελληνικές τράπεζες ότι έχουν διορία μέχρι την προσεχή Πέμπτη, να παραδώσουν τα λύτρα των 250.000 ευρώ συνολικά, για να μην «ρίξουν» τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των τραπεζών.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασφάλειας των συναλλαγών καθώς η απειλή δεν έχει να κάνει με υποκλοπή στοιχείων ή λογαριασμών, ενώ διαβεβαιώνουν ότι τα συστήματά τους είναι απολύτως θωρακισμένα και ασφαλή.

Πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρουν ότι η επίθεση εκδηλώθηκε την Πέμπτη σε τρεις τράπεζες και είχε στόχο το σύστημα e-banking. Προκάλεσε πρόβλημα για 30 - 45 λεπτά αλλά στη συνέχεια αντιμετωπίστηκε. Η ομάδα των χάκερς που ονομάζεται Armada Collective, ζήτησε λύτρα σε bitcoins.

Όπως αναφέρεται και παραπάνω, υπήρξαν συνεχείς συσκέψεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, του διευθυντή της ΕΥΠ και του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κι όπως εκτιμούν στην ΤτΕ η επίθεση έχει αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, και από τις τρεις υπηρεσίες υπάρχει στενή παρακολούθηση, για την περίπτωση που επιχειρηθεί εκ νέου χακάρισμα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Πως γίνεται η κυβερνο-επίθεση

Η ομάδα χάκερ της Armanda Collective στέλνει εκβιαστικά email τα οποία συνοδεύονται από επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης (Df-service attack, DoS attack) οι οποίες «χτυπάνε» υπολογιστές ή υπηρεσίες που παρέχονται, οι οποίες έχουν ως σκοπό να καταστήσουν τον υπολογιστή ή την υπηρεσία ανίκανη να δεχτεί άλλες συνδέσεις και έτσι να μην μπορεί να εξυπηρετήσει άλλους πιθανούς πελάτες. Η κυριότερη μορφή των επιθέσεων αυτών χρησιμοποιεί πολλαπλές επιθέσεις μέσω άλλων θυμάτων ή και θυτών και είναι γνωστή σαν κατανεμημένη επίθεση άρνησης εξυπηρέτησης (distributed denial-of-service attack, DDoS attack).

Έτσι οι χρήστες των e-banking υπηρεσιών των τραπεζών προσπαθούσαν να μπουν στους λογαριασμούς τους για να πραγματοποιήσουν συναλλαγές, αλλά έπεφταν πάνω σε... τοίχο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ