TECH

Ποια χώρα σχεδιάζει να «μπλοκάρει» το Facebook

Ποια χώρα σχεδιάζει να «μπλοκάρει» το Facebook
REUTERS/Robert Galbraith/File Photo

Να αποκλείσει από τους πολίτες την πρόσβαση στο Facebook για έναν μήνα αποφάσισε η κυβέρνηση της Παπούας-Νέα Γουινέας. Απώτερος στόχος του αποκλεισμού, είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ψεύτικων προφίλ και της πορνογραφίας που διακινείται μέσω της εν λόγω πλατφόρμας.

Με αυτό τον τρόπο, οι ειδικοί θα μπορέσουν να μελετήσουν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αναλύσουν ποιος χρησιμοποιεί το μέσο και με ποιο τρόπο, σύμφωνα με τον υπουργό Επικοινωνιών, Σαμ Μπάσιλ, που επικαλείται η τοπική εφημερίδα Post-Courier.

«Αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέψει να συγκεντρωθούν πληροφορίες προκειμένου να ταυτοποιηθούν άτομα που κρύβονται πίσω από ψεύτικους λογαριασμούς, χρήστες που δημοσιεύουν πορνογραφικό υλικό, ή ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες στο Facebook. Θα γίνει φιλτράρισμα και όλα αυτά θα αφαιρεθούν», δήλωσε ο Μπάσιλ.

Στο δημοσίευμα του περιοδικού Time, αναφέρεται ακόμα ότι σύμφωνα με τον Μπάσιλ, μπλοκάροντας την πρόσβαση στο Facebook, η κυβέρνηση θα μπορέσει παράλληλα να αξιολογήσει εάν η χώρα είναι καλύτερα χωρίς αυτό. Μάλιστα, υπαινίχθηκε την πιθανότητα να δημιουργηθεί μία αντίστοιχη «ντόπια» πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα επικοινωνούν οι πολίτες στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Εκπρόσωπος του Facebook, που μίλησε στην Washington Post, ανέφερε ότι η εταιρεία επικοινώνησε με την κυβέρνηση της χώρας, «για να κατανοήσει τις ανησυχίες της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ