TECH

ΗΠΑ: «Όχι» της Apple στο FBI στην έρευνα για το μακελειό του Σαν Μπερναρντίνο

ΗΠΑ: «Όχι» της Apple στο FBI στην έρευνα για το μακελειό του Σαν Μπερναρντίνο
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Tιμ Κουκ REUTERS

H Apple αρνήθηκε να παράσχει βοήθεια στο FBI προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο κρυπτογραφημένο υλικό του iPhone ενός από τους δράστες της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο στις αρχές Δεκεμβρίου που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους. 

Σε μια δημόσια επιστολή που υπογράφεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Τιμ Κουκ αναφέρεται πως μια τέτοια ενέργεια ισοδυναμεί «με δημιουργία “κερκόπορτας” στο iphone κάτι που θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Η κυβέρνηση μας ζητά να χακάρουμε τους ίδιους του χρήστες μας και να υποβαθμίσουμε δεκαετίες ρυθμίσεων ασφαλείας που προστατεύουν τους πελάτες μας , ανάμεσα τους δεκάδες εκατομμύρια Αμερικάνοι πολίτες . Κανένας λογικός άνθρωπος δε θα το έβρισκε αποδεκτό».

Στην επιστολή γίνεται έκκληση για δημόσια συζήτηση πάνω στο θέμα, ενώ επισημαίνεται πως η εταιρεία «αρνείται τις απαιτήσεις του FBI με τον μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό στην αμερικάνικη δημοκρατία και αγάπη για την πατρίδα. Είναι σημαντικό να σκεφτούν όλοι τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια ενέργεια» τονίζεται,.

Σημειωτέων πως το λογισμικό που απαιτείται για το «ξεκλείδωμα» του iphone δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Αν δημιουργηθεί και έπεφτε στα λάθος χέρια θα ήταν δυνατό για οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα ενός iphone» λέει ο Κουκ.

Πάντως και η πλευρά των ομοσπονδιακών αρχών επένδυσε στο συναίσθημα όταν ανακοίνωσε την πρόθεση της να ζητήσει την βοήθεια της Αpple. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση της Έϊλιν Ντέκερ, ομοσπονδιακής εισαγγελέας στην περιφέρεια που ανήκει το Σαν Μπερναρντίνο που μετά την εντολή του δικαστηρίου είπε πως «έχουμε δεσμευθεί απέναντι στα θύματα και τις οικογένειες τους πως δε θα αφήσουμε ούτε μια πιθανότητα ανεξερεύνητη προκειμένου να αποκαλύψουμε την αλήθεια και να συλλέξουμε όσες περισσότερες πληροφορίες είναι δυνατόν».

Διαβάστε ακόμα:

Μέλη μας το ζευγάρι των μακελάρηδων, λένε οι τζιχαντιστές

Παρουσία του FBI η ταφή των δραστών του Σαν Μπερναρντίνο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ