TECH

«Αγώνας δρόμου» Ευρώπης – Αμερικής για το 5G

«Αγώνας δρόμου» Ευρώπης – Αμερικής για το 5G
CNN Greece

Η 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας είναι αρκετά πιο κοντά απ’ όσο πιστεύει το ευρύ κοινό και δεν είναι τυχαίο ότι το 5G θα είναι η κυρίαρχη τάση στο επικείμενο Mobile World Congress, το οποίο πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα (22-25 Φεβρουαρίου 2016) στη Βαρκελώνη.

Αυτό, όμως, που δεν είναι ιδιαίτερα εμφανές είναι ένας ιδιόμορφος υπόγειος «πόλεμος» μεταξύ, κατά κύριο λόγο, της Ευρώπης και της Αμερικής, με τις χώρες της ανατολικής Ασίας (Κίνα, Ν. Κορέα, Ιαπωνία) να παρακολουθούν διακριτικά, αναφορικά με το ποια ήπειρο θα αποκτήσει τεχνολογικό προβάδισμα στο 5G. Και στο φετινό MWC είναι, βέβαιο, ότι οι «αντίπαλες» πλευρές θα επιδιώξουν να δείξουν ότι προηγούνται των υπολοίπων.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι τη δεκαετία του ’90 και του ’00 η Ευρώπη είχε αποκτήσει ένα τεχνολογικό προβάδισμα στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας χάρη στο GSM αρχικά και στο 3G στη συνέχεια. Όμως, στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εκεί πάροχοι έσπευσαν να υιοθετήσουν πρώτοι το 4G και ήταν εκείνοι που απέκτησαν προβάδισμα μπροστά.

Τώρα, οι Ευρωπαίοι θέλουν να είναι αυτοί που θα «κερδίσουν» τη «μάχη» του 5G, το οποίο αντίθετα με το 4G, δεν θα είναι απλώς μία εξέλιξη των υπάρχοντων υποδομών αλλά θα φέρει μία μικρή «επανάσταση» στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών.

Το 5G θα προσφέρει ταχύτητες που θα κινούνται σε επίπεδα άνω του 1 Gbps, θα επιτρέπει την ταυτόχρονη λειτουργία σε μία περιοχή εκατομμυρίων συσκευών και θα προσφέρει πολύ καλύτερη εμπειρία χρήσης λόγω της ταχύτατης απόκρισης που θα προσφέρει.

Η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως τα πρώτα δίκτυα 5G θα ξεκινήσουν να λειτουργούν το 2020, αλλά το παιχνίδι έχει αρχίσει πλέον να παίζεται και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς άπαντες θέλουν να είναι οι πρώτοι που θα λανσάρουν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους τις πρώτες ημέρες του 2016 προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του 5G και πως θα επιταχυνθεί η διαδικασία ώστε η Γηραιά Ήπειρος να πάρει εκ νέου το πάνω χέρι στο χώρο των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Όπως δεν ήταν τυχαίο ότι η TeliaSonera, βασικοί μέτοχοι της οποίας είναι οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ανακοίνωσε ότι το 2018 θα ξεκινήσει να προσφέρει υπηρεσίες 5G σε περιοχές της Στοκχόλμης αλλά και της πρωτεύουσας της Εσθονίας, Ταλίν.

Και στη Βαρκελώνη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις της όσον αφορά στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η διαδικασία διαμόρφωσης των απαραίτητων τεχνολογικών προτύπων. Ericsson και Nokia, πρακτικά, οι δύο εναπομείνασες ευρωπαϊκές εταιρείες στο χώρο του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού είναι άμεσα εμπλεκόμενες και στο MWC 2016 τα περίπτερα τους είναι βέβαιο ότι θα είναι επικεντρωμένα στο 5G.

Οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι δεν μένουν άπραγοι. Οι Κορεάτες υπόσχονται ότι θα έχουν υλοποιήσει υποδομές 5G στους επόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν το 2018 στην πόλη ΠιονγκΤσανγκ.

Οι Ιάπωνες δηλώνουν ότι θα έχουν πλήρη κάλυψη 5G στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, ενώ και οι Κινέζοι δεν είναι εκτός «παιχνιδιού» δεδομένου κιόλας ότι η Huawei είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους «παίκτες» παγκοσμίως στο χώρο του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Όσον αφορά στους Αμερικανούς, η Verizon Wireless δήλωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει την πιλοτική παροχή υπηρεσιών 5G το 2018, ενώ η έκπληξη ήρθε πρόσφατα από την Google, η οποία φέρεται να έχει ξεκινήσει δοκιμές drones που προσφέρουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο με τη χρήση τεχνολογιών 5G. Ο αγώνας δρόμου δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης:

Δυναμική παρουσία επιδιώκει η Ελλάδα στο MWC 2016

MWC 2016: Tι ετοιμάζει για τη φετινή χρονιά ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ