TECH

Ποιες οικιακές συσκευές χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες

Ποιες οικιακές συσκευές χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες
Unsplash / Fotis Fotopoulos

Οι δικτυωμένες οικιακές συσκευές ελλοχεύουν και κινδύνους λόγω ακριβώς της δυνατότητας διασύνδεσης με το Διαδίκτυο, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα της Check Point Software Technologies, ενός εκ των κορυφαίων παρόχων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Η έρευνα εντόπισε πέντε κατηγορίες οικιακών συσκευών που στοχεύουν οι κυβερνοεγκληματίες προκειμένου να κατασκοπεύουν τα μέλη ενός νοικοκυριού. Και όπως αναφέρει η έρευνα εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερες από 22 δισεκατομμύρια συσκευές που συνδέονται με μια οικιακή σύνδεση στο Διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο και η έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει τα 38,6 δισεκατομμύρια έως το 2025. Ενώ η υπερ-συνδεσιμότητα προσφέρει αμέτρητα οφέλη, αυξάνει επίσης τον αριθμό των διαθέσιμων σημείων επίθεσης απο χάκερ και αόρατους εισβολείς.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Check Point, τα κινητά τηλέφωνα, οι έξυπνες τηλεοράσεις, οι υπολογιστές και τα παιχνίδια είναι μόνο μερικές από τις συσκευές που είναι στόχος. Ο αριθμός των προϊόντων που διαθέτουν κάμερα ή μικρόφωνο αυξάνεται καθημερινά, κάτι που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα εάν είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο και δεν έχουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Δεδομένης και της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο εστιάζουν τις προσπάθειές τους σε πιθανές παραβιάσεις ασφάλειας σε αυτές τις συσκευές για να κατασκοπεύουν χρήστες και να συλλέγουν μεγάλο αριθμό ευαίσθητων πληροφοριών ενώ βρίσκονται στο σπίτι.

Οι συσκευές που έχουν στοχεύσει οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνουν:

  • Τηλεοράσεις: Οι περισσότερες τηλεοράσεις στην αγορά σήμερα όχι μόνο συνδέονται στο Διαδίκτυο, αλλά έχουν επίσης κάμερα και μικρόφωνο έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις μέσω της τηλεόρασής τους. Πολλά μοντέλα διαθέτουν επίσης φωνητικά χειριστήρια, έτσι ώστε μια τηλεόραση να μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς να αγγίξετε το τηλεχειριστήριο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές οι συσκευές μπορούν να δουν και να ακούσουν όλα όσα συμβαίνουν σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, έτσι ένα φαινομενικά αθώο αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο επίθεσης για έναν εισβολέα για να αποκτήσει πρόσβαση στο σπίτι σας. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους είναι να καλύψετε την κάμερα όταν δεν τη χρησιμοποιείτε ή να απενεργοποιήσετε ή να περιορίσετε τα δικαιώματα αυτών των εφαρμογών.
  • Υπολογιστές: Οι επιτραπέζιοι και φορητοί υπολογιστές μπορούν να αποθηκεύουν άπειρο όγκο δεδομένων, τόσο προσωπικών όσο και αυτών που σχετίζονται με την εργασία, γεγονός που αποτελεί μια ελκυστική ευκαιρία για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά. Και οι δύο διαθέτουν λειτουργίες μικροφώνου και κάμερας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρίτους για να κατασκοπεύουν άτομα ή να χρησιμοποιηθούν για οικονομικό όφελος. Η κάλυψη της κάμερας ή ο περιορισμός των δικαιωμάτων του μικροφώνου είναι σημαντικά μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Είναι επίσης σημαντικό να εγκαταστήσετε ολοκληρωμένα εργαλεία ασφαλείας που αναλύουν τακτικά την κατάσταση του λογισμικού, των εφαρμογών και των εγγράφων, προκειμένου να εντοπίζουν τυχόν κακόβουλη δραστηριότητα στον υπολογιστή.
  • Κινητά τηλέφωνα: Η μία συσκευή που αντιμετωπίζει συνεχείς από στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων είναι ένα κινητό τηλέφωνο. Με τον αριθμό των λειτουργιών που ενσωματώνει ένα τηλέφωνο, γνωρίζει συνεχώς τα πάντα, από την τρέχουσα τοποθεσία μας έως τα προσωπικά στοιχεία της τράπεζας. Είναι σημαντικό να κάνετε λήψη μόνο εφαρμογών από αναγνωρισμένες πηγές και να ελέγχετε τα δικαιώματα που έχουν εκχωρηθεί σε κάθε εφαρμογή. Και επιπλέον απαιτείται και η χρήση λύσεων λύση προστασίας για κινητές συσκευές.
  • Παιδικά παιχνίδια: Ένας μεγάλος αριθμός παιχνιδιών που πωλούνται σήμερα περιλαμβάνουν τεχνολογία, όπως drone, ρομπότ, τηλεχειριστήρια και κονσόλες παιχνιδιών και όλα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, άλλα πιο παραδοσιακά προϊόντα όπως μαλακά παιχνίδια ή κούκλες έχουν ενημερωθεί και ενσωματώνουν τη λειτουργικότητα λήψης μιας εφαρμογής για κινητά δίνοντας πρόσβαση σε νέες λειτουργίες. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή των παιδιών. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένα παιχνίδια έχουν απαγορευτεί για κατασκοπεία και εξαγωγή ευαίσθητων δεδομένων από ανηλίκους.
  • Οικιακές συσκευές: Πολλές έξυπνες συσκευές έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν για εμάς όταν δεν είμαστε στο σπίτι. Το 2019, ένα διάσημο και επιτυχημένο ρομπότ κουζίνας που πωλήθηκε σε σούπερ μάρκετ Lidl βρέθηκε να διαθέτει ενσωματωμένο μικρόφωνο που καταγράφει τις συνομιλίες των, αλλά δεν είναι η μόνη οικιακή συσκευή που πιθανότατά μας κατασκοπεύει. Πρόσφατα, ένας ακόμη γνωστός κατασκευαστής βρέθηκε να εξάγει πληροφορίες κάθε φορά που μία από τις συσκευές της καθαρίζει το σπίτι μας. Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι τα προσωπικά μας στοιχεία θα μπορούσαν να πωληθούν σε τρίτους, καθώς δεν αποκλείουν την κοινή χρήση δεδομένων με άλλες εταιρείες τεχνολογίας. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της συσκευής είναι η ικανότητά του να παρακολουθεί και να καταγράφει καθώς κινείται σε ένα σπίτι, το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμο για τους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ