TECH

Ποιος είναι ο πλανήτης που μπορεί να υπάρχει ζωή

Ποιος είναι ο πλανήτης που μπορεί να υπάρχει ζωή
Φωτογραφία Αρχείου Reuters/ESO/M. Kornmesser/N. Risinger

Ένας εξωπλανήτης σε απόσταση 1.200 ετών φωτός από τη Γη πιθανολογείται ότι έχει βραχώδη μορφολογία, ωκεανό και μάλιστα ότι ενδέχεται να φιλοξενεί ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν πολλαπλές ατμοσφαιρικές συνθέσεις στον πλανήτη που του επιτρέπουν να είναι ζεστός και να έχει νερό», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Αομαγουά Σίλτς (Aomawa Shields) του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. «Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις πως είναι κατοικήσιμος πλανήτης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Σίλτς σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον δημοσίευσε μια έρευνα στο περιοδικό "Astrobiology". Συγκεκριμένα, η μελέτη κάνει αναφορά για τον πλανήτη Κέπλερ-62f που ανακαλύφθηκε το 2013, από παρατηρήσεις του ομώνυμου τηλεσκοπίου.

Ο πλανήτης, είναι κατά 40% μεγαλύτερος από τη Γη, και είναι ένας τους πέντε πλανήτες που κινούνται γύρω από ένα αστέρι πιο μικρό και πιο «δροσερό» από τον Ήλιο, όπως αναφέρει το Business Insider.

Οι ερευνητές κατέγραψαν το κλίμα και την τροχιά του. Υπάρχουν, πιθανά σενάρια για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν και θα μπορούσαν να κάνουν τον πλανήτη ικανό να υποστηρίζει ζωή.

Συγκεκριμένα, η ομάδα δημιούργησε προσομοιώσεις του πλανήτη που βασίζονται σε τρία διαφορετικά σενάρια περιβαλλοντικών συνθηκών. Το πρώτο θέλει τον Κέπλερ-62f να έχει την ατμόσφαιρα της Γης ή και μεγαλύτερη. Η δεύτερη θεωρία είναι ότι υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα στα επίπεδα της Γης ή μέχρι και 2.500 φορές περισσότερο. Η τρίτη πιθανή εκδοχή θέλει τον πλανήτη να παρουσιάζει διαφορετικές διαμορφώσεις, ανάλογα με την τροχιά του.

Αυτό που θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο είναι ότι βρίσκεται σε τροχιά, έχει διοξείδιο του άνθρακα και κινείται γύρω από ένα αστέρι που έχει θερμότητα.

«Εάν ο πλανήτης δεν διαθέτει "μηχανισμό" δημιουργίας διοξειδίου του άνθρακα, αλλά τα επίπεδα διοξειδίου είναι παρόμοια με της Γης, μπορεί ακόμα και έτσι να δημιουργηθεί πάγος, συνεπώς νερό και ζωή».

Ο ερευνητής αναφέρει ότι οι τεχνικές που ακολουθεί η ομάδα του, είναι όμοιες με αυτές άλλων ερευνητών που ψάχνουν κατοικήσιμους πλανήτες. «Η καταγραφή δεδομένων θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας πλανήτης για να θεωρηθεί κατοικήσιμος. Καθώς τα τηλεσκόπια δεν μας παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες, δημιουργούμε μια λίστα για να ψάξουμε για τα "ίχνη της ζωής" στον γαλαξία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ