TECH

Gemini: πρεμιέρα για το νέο μοντέλο A.I. της Google που κερδίζει το ChatGPT στις δοκιμές

Gemini: πρεμιέρα για το νέο μοντέλο A.I. της Google που κερδίζει το ChatGPT στις δοκιμές
To Gemini διατίθεται στις εκδόσεις Ultra, Pro και Nano και μπορεί να κατανοήσει κείμενο, ήχο, εικόνες, βίντεο και κώδικα υπολογιστή ταυτόχρονα Google

Η Google παρουσίασε ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που, όπως ισχυρίζεται, ξεπερνά το ChatGPT στις περισσότερες δοκιμασίες και εμφανίζει «προηγμένη συλλογιστική» σε πολλαπλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ελέγχου και βαθμολόγησης των ασκήσεων φυσικής ενός μαθητή.

Το μοντέλο, που ονομάζεται Gemini, είναι το πρώτο που ανακοινώνεται μετά την παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης τον περασμένο μήνα, στην οποία οι εταιρείες τεχνολογίας συμφώνησαν να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις για τη δοκιμή προηγμένων συστημάτων πριν και μετά την κυκλοφορία τους, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η Google δήλωσε ότι η έκδοση Ultra ξεπέρασε τα πιο σύγχρονα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρότερου μοντέλου του ChatGPT, το GPT-4, σε 30 από τις 32 δοκιμασίες αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμασιών συλλογισμού και κατανόησης εικόνων. Η έκδοση Pro ξεπέρασε το GPT-3.5, την τεχνολογία πίσω από την ελεύθερης πρόσβασης εκδοχή του ChatGPT, σε έξι από τις οκτώ δοκιμές.

Το μοντέλο διατίθεται σε τρεις εκδόσεις και είναι «πολυμορφικό», πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να κατανοήσει κείμενο, ήχο, εικόνες, βίντεο και κώδικα υπολογιστή ταυτόχρονα.

Το Gemini, το οποίο θα ενσωματωθεί σε προϊόντα της Google, συμπεριλαμβανομένης της μηχανής αναζήτησης, κυκλοφόρησε αρχικά σε περισσότερες από 170 χώρες χθες (6/12), με τη μορφή αναβάθμισης του chatbot της Google, Bard.

Ωστόσο, οι χώρες αυτές δεν περιλαμβάνουν ακόμα το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, καθώς η Google επιδιώκει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Ο Demis Hassabis (ο κυπριακής καταγωγής Ντέμης Χασάμπης), διευθύνων σύμβουλος της DeepMind, της μονάδας της Google με έδρα το Λονδίνο που ανέπτυξε το Gemini, δήλωσε: «Ήταν το πιο περίπλοκο έργο στο οποίο έχουμε εργαστεί ποτέ, θα έλεγα το μεγαλύτερο εγχείρημα. Ήταν μια τεράστια προσπάθεια».

Οι δύο μικρότερες εκδόσεις του Gemini, η Pro και η Nano, είναι προσβάσιμες στο chatbot Bard της Google και σε κινητά τηλέφωνα Android, αντίστοιχα.

Η ισχυρότερη έκδοση, Ultra, δοκιμάζεται εξωτερικά και δεν θα κυκλοφορήσει δημόσια μέχρι τις αρχές του 2024, οπότε και θα ενσωματωθεί σε μια έκδοση του Bard που θα ονομάζεται Bard Advanced.

Το πρώτο μοντέλο που ξεπερνά τους ειδικούς

Η Google δήλωσε ότι το Ultra ήταν το πρώτο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ξεπέρασε τους ανθρώπινους εμπειρογνώμονες, με βαθμολογία 90%, σε ένα τεστ πολλαπλών εργασιών που ονομάζεται MMLU, το οποίο καλύπτει 57 θέματα, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών, της φυσικής, του δικαίου, της ιατρικής και της ηθικής. Το Ultra θα τροφοδοτεί τώρα ένα νέο εργαλείο συγγραφής κώδικα που ονομάζεται AlphaCode2, το οποίο η Google ισχυρίστηκε ότι μπορεί να ξεπεράσει το 85% των καλύτερων ανθρώπινων προγραμματιστών.

Η Google δημοσίευσε στο κανάλι της στο YouTube μια σειρά από διαφημιστικά βίντεο για τις δυνατότητες του Gemini. Στο βίντεο που ακολουθεί, βλέπουμε το μοντέλο Ultra να κατανοεί τις χειρόγραφες απαντήσεις ενός μαθητή στις ασκήσεις φυσικής που έχει να ετοιμάσει για το σχολείο και να δίνει λεπτομερείς συμβουλές για το πώς να λύσει τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης εξισώσεων.

Η Google δήλωσε ότι η πιο ισχυρή έκδοση του Gemini έδειξε «προηγμένη συλλογιστική» και θα μπορούσε εκτελέσει εργασίες που δεν έχουν καταφέρει να εκτελέσουν άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στο παρελθόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ