TECH

Τα κινητά τηλέφωνα ευθύνονται για... τις ψείρες κατά ένα μεγάλο ποσοστό

Τα κινητά τηλέφωνα ευθύνονται για... τις ψείρες κατά ένα μεγάλο ποσοστό
REUTERS/Mike Segar

Τα παιδιά που έχουν κινητό τηλέφωνο είναι πιο πιθανό να κολλήσουν... ψείρες. Αυτό προκύπτει από μια νέα βρετανική μελέτη που υποστηρίζει ότι τα παιδιά που παίρνουν μαζί τους το τηλέφωνο στο σχολείο και κάθονται δίπλα δίπλα, διευκολύνει τα ζωύφια να μεταφέρονται από άτομο σε άτομο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Τες ΜακΦέρσον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων στο Λίβερπουλ, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, εκτίμησαν ότι οι φορητές συσκευές, τις οποίες πλέον διαθέτουν όλο και μικρότερα παιδιά, φταίνε σε ένα βαθμό για τη δραματική αύξηση των τελευταίων ετών στα περιστατικά ψειρών μεταξύ των μαθητών.

Μεταξύ των 202 παιδιών του δείγματος που μελετήθηκαν, σχεδόν δύο στα τρία που είχαν κινητό ή ταμπλέτα (63%), είχαν και ψείρες, ενώ μεταξύ των παιδιών που δεν είχαν τέτοια συσκευή, σχεδόν ένα στα τρία (30%) είχε ψείρες, αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Περίπου τα μισά παιδιά (45%) είχαν στο κεφάλι τους ψείρες κάποια στιγμή μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια. Οι ψείρες είναι συχνές στα παιδιά τεσσάρων έως 11 ετών. Κορίτσια που έχουν αδέλφια, ηλικίας έξι έως εννέα ετών, έχουν τα συχνότερα πρόβλημα. Οι ψείρες, που μπορεί να έχουν άσπρο ή γκρι-καφέ χρώμα και φέρνουν φαγούρα στο κεφάλι, σύμφωνα με τους δερματολόγους, εμφανίζουν όλο και μεγαλύτερη αντίσταση, στα διάφορα φάρμακα, γι' αυτό γίνεται ολοένα δυσκολότερο να τις ξεφορτωθεί κανείς. Δεν πετούν ούτε κάνουν πηδήματα, αλλά σκαρφαλώνουν από το ένα κεφάλι στο άλλο μέσω της επαφής των τριχών δύο ανθρώπων.

Δύσκολα τις κολλάει κανείς από χτένες, καπέλλα ή μαξιλάρια, ούτε από ζώα. Δεν έχουν επίσης προτίμηση στα καθαρά φρεσκολουσμένα μαλλιά ή στα βρώμικα και άλουστα για μέρες, ούτε κάνουν ιδιαίτερη διάκριση ανάμεσα στα κοντά και στα μακριά μαλλιά (απλώς στα τελευταία είναι πιο εύκολο να κρυφτούν ή να τα χρησιμοποιήσουν ως «γέφυρα» για το επόμενο κεφάλι). Συνήθως πεθαίνουν σε 12 έως 24 ώρες μετά την αφαίρεσή τους από τα μαλλιά.

Ένας γιατρός ονόμασε το φαινόμενο «οι ψείρες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», επειδή οι παρέες των νέων συχνά έχουν τη συνήθεια να φέρνουν κοντά τα κεφάλια τους για να βγάλουν ομαδικές φωτογραφίες «σέλφι», που μετά θα αναρτήσουν στα social media. Αν είναι και μακρυμάλληδες, αποτελούν τον παράδεισο για τις ψείρες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ