TECH

Η υπερταχεία της Κίνας που σπάει όλα τα «κοντέρ» ταξιδεύοντας με πάνω από 350 χιλιόμετρα την ώρα

Η υπερταχεία της Κίνας που σπάει όλα τα «κοντέρ» ταξιδεύοντας με πάνω από 350 χιλιόμετρα την ώρα
REUTERS/Billy H.C. Kwok/Pool/file photo

Στόχο να κατακτήσει και πάλι την πρωτιά ως η χώρα με τις γρηγορότερες αμαξοστοιχίες έχει θέσει η Κίνα με την νέα σειρά τρένων υψηλών ταχυτήτων που εισαγάγει στον στόλο της.

Σημειώνεται πως έπειτα από δύο εκτροχιασμούς που σημειώθηκαν το 2011 προκαλώντας τον θάνατο σε 40 ανθρώπους η μέγιστη ταχύτητα των υπερταχείων στην Κίνα είχε περιοριστεί στα 300 χιλιόμετρα την ώρα.

Ωστόσο, από την επόμενη εβδομάδα επιτρέπεται σε ορισμένα από τα νέα τρένα να τρέχουν με ταχύτητες άνω των 350 χιλιομέτρων την ώρα, κάτι που θα μειώνει περίπου κατά μία ώρα το ταξίδι μεταξύ Πεκίνου και Σαγκάης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό δίκτυο BBC, από τις 21 Σεπτεμβρίου, συνολικά επτά από τα τρένα υψηλών ταχυτήτων της Κίνας θα έχουν άδεια να ταξιδεύουν με τη μέγιστη ταχύτητα.

Τα τρένα αυτά, έχουν ονομαστεί Fuxing, το οποίο στα κινέζικα σημαίνει αναζωογόνηση, θέλοντας έτσι να δοθεί έμφαση στην επανεκκίνηση της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το BBC, ο σιδηροδρομικός φορέας της Κίνας φέρεται να σκοπεύει να εξετάσει τρόπους για την αναβάθμιση των γραμμών, ώστε κάποια στιγμή τα τρένα να είναι σε θέση να ταξιδεύουν με ταχύτητα που θα πλησιάζει τα 400 χιλιόμετρα την ώρα.

Υπενθυμίζεται πως τα δυστυχήματα που είχαν σημειωθεί το 2011 σε τρένα υψηλών ταχυτήτων είχαν οδηγήσει στη διεξαγωγή κρατικών ερευνών, οι οποίες είχαν αποκαλύψει διαφθορά εντός του υπουργείου Σιδηροδρόμων. Πολλοί αξιωματούχοι κατηγορήθηκαν για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, ενώ σε δύο ανώτερους υπαλλήλους επιβλήθηκε θανατική ποινή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ