ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοχρονιά στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου

Πρωτοχρονιά στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου
REUTERS/Thomas Peter

H Πρωτοχρονιά στην Ιαπωνία είναι η πιο σημαντική γιορτή του χρόνου, σύμβολο ανανέωσης, που γιορτάζεται με μυσταγωγία.

Δεν είναι μόνο οι εντυπωσιακές γιορτές με τα πυροτεχνήματα που προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο, στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αλλά και η στενή σχέση που έχει η Πρωτοχρονιά με τη θρησκεία.

Τις πρώτες μέρες του χρόνου, στην Ιαπωνία κηρύσσεται αργία. Οι κάτοικοι έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους ναούς και να προσευχηθούν ψάλλοντας ύμνους που θα προσελκύσουν την ευημερία σε όλο το φάσμα της ζωής τους. Η πρώτη επίσκεψη σε ναό για το νέο έτος λέγεται Hatsumōde.

NEW YEAR tokyo1


Πηγή: Reuters/Thomas Peter

Οι φωτογραφίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters είναι από τον αρχαιότερο βουδιστικό ναό του Τόκυο, τον Sensō-ji. Οι πιστοί περιμένουν στωικά ώρες προκειμένου να μπουν στο ναό και να προσευχηθούν. Υπολογίζεται ότι τις πρώτες μέρες του χρόνου, ένα εκατομμύριο πιστοί προσέρχονται στους ναούς του Τόκυο.

Τον Δεκέμβριο γίνονται γιορτές «Bonenkai» μέσα από τις οποίες οι άνθρωποι αποχαιρετούν τα προβλήματα και τις σκοτούρες του προηγούμενου χρόνου και ετοιμάζονται για τον καινούργιο. Την Πρωτοχρονιά οι λιλιπούτειοι Γιαπωνέζοι παίρνουν ως δώρο «Οtoshidamas» (μοιάζουν σαν χάρτινα πορτοφολάκια) που περιέχουν χρήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ