ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Ο Πουτζντεμόν παρακολουθεί από τις Βρυξέλλες τις εξελίξεις στην Ισπανία

Καταλονία: Ο Πουτζντεμόν παρακολουθεί από τις Βρυξέλλες τις εξελίξεις στην Ισπανία
REUTERS/Sergio Perez

Ακόμη μία μέρα αβεβαιότητας ξημέρωσε για την Καταλονία. Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε χθες να απαγγελθούν κατηγορίες ανταρσίας, στασιασμού και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στον καθαιρεθέντα ηγέτη της μέχρι πρότινος αυτόνομης περιφέρειας, Κάρλες Πουτζντεμόν και σε όλα τα μέλη της κυβέρνησής του. Τις ανακοινώσεις του εισαγγελέα διαδέχθηκε η είδηση πως ο αποπεμφθείς καταλανός αυτονομιστής έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από τον δικηγόρο του, όμως παραμένει ακόμη άγνωστο αν θα επιβεβαιωθεί η φήμη πως ο Πουτζντεμόν θα ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Ο γενικός εισαγγελέας Χοσέ Μανουέλ Μάθα, τόνισε πως όλα τα μέλη της κυβέρνησης που «ξήλωσε» ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι θα βρεθούν αντιμέτωπα με τον νόμο, ως αποτέλεσμα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που αντιβαίνει στην νομοθεσία της χώρας.

Οι καθαιρεθέντες, αν τελικώς δικαστούν και καταδικαστούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολυετείς ποινές κάθειρξης. Οι κατηγορίες της ανταρσίας, του στασιασμού και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος επιφέρουν μέγιστες ποινές 30, 15 και 6 ετών αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Μάθα οι καταλανοί ηγέτες «δημιούργησαν μία θεσμική κρίση που κορυφώθηκε με τη διακήρυξη μονομερούς ανεξαρτησίας, με πλήρη αδιαφορία για το Σύνταγμά μας».

Όπως αναφέρει το CNNi, σε ένα από τα έγγραφα του γενικού εισαγγελέα με τις κατηγορίες κατά των καταλανών αναφέρεται πως η διασπάθιση δημοσίου χρήματος αφορά τα έξοδα για την διενέργεια του αντισυνταγματικού, κατά το ισπανικό δίκαιο, δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.

Στις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν

Πριν τις ανακοινώσεις του Μάθα, το ερώτημα στα χείλη όλων ήταν που βρίσκεται ο Κάρλες Πουτζντεμόν. Η απάντηση δόθηκε από τον λογαριασμό του στο Instagram. O καταλανός αυτονομιστής ανήτρησε το πρωί της Δευτέρας μία φωτογραφία του κυβερνητικού κτιρίου της Βαρκελώνης, όμως, όπως αποδείχθηκε από τις μετέπειτα εξελίξεις, ο Πουτζντεμόν δεν πέρασε ποτέ την πόρτα του κτίριου.

https://www.instagram.com/p/p

Πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωναν για φυγή του και ορισμένων υπουργών του στην πρωτεύουσα των Βρυξελλών, όμως η είδηση επιβεβαιώθηκε τελικώς από τον δικηγόρο του.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόντ με διόρισε ως νόμιμο εκπρόσωπό του, καθώς βρίσκεται σήμερα στο Βέλγιο», δήλωσε ο Πολ Μπεκαέρτ σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters. «Είμαι ο δικηγόρος του σε περίπτωση που με έχει ανάγκη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι φάκελοι που να προετοιμάζω γι' αυτόν», δήλωσε ο δικηγόρος, ο οποίος εδρεύει στο Tielt στο δυτικό Βέλγιο.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, ο εν λόγω δικηγόρος φέρεται να είχε αναλάβει υποθέσεις τρομοκρατών της ΕΤΑ, της βασκικής εθνικιστικής και αυτονομιστικής οργάνωση, που δρα στη Ισπανία.

Καταλονία: Από το δημοψήφισμα στη ρήξη - Το χρονικό της κρίσης (pics&vids)

Ο Κάρλες Πουτζντεμόντ φέρεται να συνοδεύεται από πέντε «υπουργούς» της έκπτωτης κυβέρνησης της Καταλονίας ενώ εντείνονται οι φήμες ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο.

Ο βέλγος υπουργός Μετανάστευσης, Θίο Φράνκεν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως η χώρα είναι υποχρεωμένη να εξετάσει το αίτημα του καταλανού ηγέτη και των υπουργών του για άσυλο, αν τελικώς το καταθέσουν.

Άνοιξαν, με ορισμένες «αποστασίες», τα υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες

Τη Δευτέρα 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι κλήθηκαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους ύστερα από την ανάληψη από πλευράς Μαδρίτης της κηδεμονίας της περιφέρειας. Υπό νέα διεύθυνση άνοιξαν και τα υπουργεία της χώρας και παρότι οι αποπεμφθέντες πολιτικοί δεν θα έπρεπε να επιστρέψουν στα γραφεία τους, υπήρξαν και περιπτώσεις «ανταρσίας» στο άρθρο 155.

Η πρόεδρος της καταλανικής Βουλής Κάρμε Φορκαντέλ και ο υπουργός Επικρατείας και Αειφορίας Τζοσέπ Ρουλ, που παρότι καθαιρέθηκαν από τα καθήκοντά τους από τον ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, εμφανίστηκαν κανονικά στα γραφεία τους. «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε», δήλωσε η Φορκεντάλ στον προσωπικό της λογαριασμό, ενώ από την πλευρά του, ο Ρουλ ανάρτησε στο twitter του μία φωτογραφία του να κάθεται στο γραφείο με το εξής μήνυμα: «Στο γραφείο, ασκώντας τα καθήκοντα που μάς έχουν ανατεθεί από τους κατοίκους της Καταλονίας». «Δεν είμαστε εδώ για να αναζητήσουμε ένα όνειρο, είμαστε το όνειρο» πρόσθεσε ο Ρουλ.

Καταλονία: Ξεκίνησε η «δημοκρατική αντίσταση» στο άρθρο 155

Εξαιρουμένων αυτών των περιπτώσεων, οι περισσότεροι δημόσιοι λειτουργοί φάνηκε να υπακούουν στους νέους κανονισμούς, ανεξαρτήτως αν είναι υπέρ ή κατά της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία.

Αστυνομικοί βρίσκονταν ως συνήθως στην είσοδο του κυβερνητικού κτιρίου της Βαρκελώνης, δείγμα της ομαλής λειτουργίας των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή. Να υπενθυμίσουμε πως ο Ραχόι απέλυσε τους δύο επικεφαλής των Αρχών ασφαλείας τις προηγούμενες μέρες.

Με πληροφορίες από: Spanish prosecutor seeks charges for deposed Catalan leaders, by Vasco Cotovio, Claudia Rebaza and Angela Dewan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ