ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγος πρωθυπουργός: Δεν καλέσαμε εμείς τον Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες

Βέλγος πρωθυπουργός: Δεν καλέσαμε εμείς τον Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες
REUTERS/Yves Herman

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο πρόεδρος της Καταλονίας που καθαιρέθηκε από την Ισπανία, δεν ήρθε στο Βέλγιο με πρόσκληση της κυβέρνησης της χώρας, δήλωσε την Τρίτη ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ και πρόσθεσε ότι ο Καταλανός πρώην πρόεδρος θα αντιμετωπιστεί όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης της ΕΕ.

«Η βελγική κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτε για να ενθαρρύνει τον κ. Πουτζντεμόν να έρθει στο Βέλγιο», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

«Η βελγική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καλέσει σε πολιτικό διάλογο για την επίλυση της κρίσης στην Ισπανία, στο πλαίσιο της εθνικής και της διεθνούς τάξης», προστίθεται στη δήλωση.

Ο Πουτζντεμόν θα αντιμετωπισθεί στο Βέλγιο «όπως οποιοσδήποτε άλλος ευρωπαίος πολίτης, με τα ίδια δικαιώματα και καθήκοντα, ούτε λιγότερα ούτε περισσότερα», προστίθεται στη δήλωση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

Ο Πουτζντεμόν έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες κατά την οποία είπε ότι αποδέχεται τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, αλλά ζήτησε δικαστικές εγγυήσεις πριν επιστρέψει στην Ισπανία.

pooo

REUTERS/Yves Herman

Δημοσκόπηση: Στο υψηλότερο επίπεδο η υποστήριξη στην ανεξαρτησία

Η υποστήριξη για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους αυξήθηκε τον Οκτώβριο στην Καταλονία στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών, σύμφωνα με μια επίσημη περιφερειακή δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα, Τρίτη στη δημοσιότητα.

Το 48,7% των Καταλανών πιστεύει πως η ισπανική αυτή περιφέρεια θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Centre d' Estudis d' Opinio. Το ποσοστό τους σημείωσε άνοδο από το 41,1% που ήταν τον Ιούνιο και είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο 2014.

Η δημοσκόπηση βασίστηκε σε 1.338 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 16 ως τις 29 Οκτωβρίου.

uuu

Πηγή: Reuters/ JON NAZCA

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την ανεξαρτησία

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έβαλε τέλος στα όνειρα των αποσχιστών της Καταλονίας, καθώς ακύρωσε την διακήρυξη ανεξαρτησίας της περιφέρειας που ψηφίστηκε από το καταλανικό κοινοβούλιο την Παρασκευή και έχει οδηγήσει στην ανάληψη της κηδεμονίας της περιοχής από τον ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι. Την ίδια ώρα ο Κάρλες Πουτζντεμόν κατέστησε σαφές από τις Βρυξέλλες πως δεν προτίθεται να ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο.

Το ανώτατο δικαστικό όργανο κάλεσε την πρόεδρο του καταλανικού κοινοβουλίου, Κάρμε Φορκαντέλ, και πέντε βουλευτές της πρώην κυβέρνησης να καταθέσουν στις 2 και 3 Νοεμβρίου.

Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας η ισπανική Γερουσία ψήφισε το άρθρο 155 για αναστολή εξουσιών της αυτόνομης περιφερειακής ηγεσίας και ο Μαριάνο Ραχόι καθαίρεσε τον Κάρλες Πουτζντεμόν και όλο το κυβερνητικό επιτελείο του.

Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ζήτησε να απαγγελθούν σοβαρές κατηγορίες στον καταλανό ηγέτη και στο σύνολο της κυβέρνησης του, ενώ την ίδια ώρα ο Πουτζντεμόν κατέφυγε στις Βρυξέλλες.

2017 10 31T113708Z 523420387 RC13592E0E00 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA PUIGDEMONT

Ο Πουτζντεμόν προσέρχεται στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου/REUTERS/Eric Vida

Στις πρώτες του δηλώσεις από το Βέλγιο, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο καθαιρεθείς ηγέτης της Καταλονίας υποστήριξε πως μετέφερε το «καταλανικό ζήτημα στην ‘καρδιά’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και χαρακτήρισε «αβάσιμες» της κατηγορίες περί ανταρσίας, στασιασμού και διασπάθισης δημοσίου χρήματος που αντιμετωπίζει ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Θα επιστρέψει στην Καταλονία, όπως είπε, όταν λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις. Ο ίδιος αρνήθηκε πως ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για να γλιτώσει από την δίωξη και διαμήνυσε πως δεν προτίθεται να ζητήσει άσυλο από το Βέλγιο.

Καταλονία: Ο Πουτζντεμόν παρακολουθεί από τις Βρυξέλλες τις εξελίξεις στην Ισπανία

Ο Πουτζντεμόν δεν φαίνεται να αποδέχεται την καθαίρεση της ηγεσίας του από την περιφέρεια, ενημερώνοντας πως «μέρος της καταλανικής κυβέρνησης» θα παραμείνει στην Καταλονία ώστε να συνεχίσει τις πολιτικές δραστηριότητές της.

Αποδέχθηκε όμως την «δημοκρατική πρόκληση» των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου που προκήρυξε ο Μαριάνο Ραχόι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ