TECH

Αυτό είναι το ρόβερ που θα στείλει η Κίνα στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Αυτό είναι το ρόβερ που θα στείλει η Κίνα στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/NASA

Η Κίνα ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα της Γης που θα εξερευνήσει τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και στο πλαίσιο αυτό αποκάλυψε» το ρόβερ που θα χρησιμοποιήσει για να πετύχει το στόχο της.

Η Κίνα, που το 2003 έγινε η τρίτη χώρα στον κόσμο, μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ που έστειλε άνθρωπο στο διάστημα με δικό της διαστημόπλοιο, σχεδιάζει την προσελήνωση του πρώτου οχήματος ανίχνευσης της ανεξερεύνητης «σκοτεινής πλευράς» της Σελήνης το 2018, γεγονός που θα αποτελέσει παγκόσμιο ορόσημο.

Το νέο ρόβερ, που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, έχει μήκος 1,5 μέτρο, ενώ τόσο το ύψος του όσο και το πλάτος του δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο. Διαθέτει δύο αναδιπλούμενους ηλιακούς συλλέκτες και έξι τροχούς.

Η Κίνα, είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις της για την εξερεύνηση της άγνωστης σκοτεινής πλευράς της Σελήνης από το 2015 και τον περασμένο Μάιο εκτόξευσε έναν δορυφόρο ο οποίος θα είναι το «όχημα» επικοινωνίας μεταξύ της Γης και του ρόβερ που θα αναλάβει την εξερεύνηση.

Το τελευταίο κινεζικό σεληνιακό ρόβερ, που ονομαζόταν Yutu, έπαψε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2016, έχοντας συμπληρώσει 972 ημέρες δουλειάς στην επιφάνεια της Σελήνης, στο πλαίσιο της αποστολής Chang'e 3. Ο διάδοχός του, που παρουσιάστηκε χθες, παραμένει ανώνυμος προς το παρόν.

Όμως, ήδη «τρέχει» ένας διεθνής διαγωνισμός και εκείνος που θα σκεφτεί το όνομα που τελικά θα επιλεγεί, θα ανταμειφθεί με 435 δολάρια και εισιτήρια για την παρακολούθηση της εκτόξευσής του ζωντανά.

This is the rover China will send to the dark side of the moon, By Steven Jiang, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ