ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αρίθα Φράνκλιν: 130 ροζ Cadillac αποχαιρετούν τη βασίλισσα της soul

Αρίθα Φράνκλιν: 130 ροζ Cadillac αποχαιρετούν τη βασίλισσα της soul

"Πάμε βόλτα στον αυτοκινητόδρομο της αγάπης με τη ροζ μου Cadillac"τραγουδούσε η Αρίθα Φράνκλιν στο κομμάτι της "freeway of Love" το 1985. Σήμερα, 33 χρόνια μετά ένας στόλος από εντυπωσιακές, vintage Cadillac την αποχαιρετούν λίγο πριν την κηδεία της.

Δεκάδες ροζ Cadillac παρατάχθηκαν στην πατρίδα της Φράνκλιν και έδρα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το Ντιτρόιτ ως ένας τελευταίος φόρος τιμής στη γυναίκα που τραγούδησε για όλους.

Η πρωτοβουλία είναι μια ιδέα της Crisette Ellis, της συζύγου του πάστορα Charles H. Ellis III που θα τελέσει το μυστήριο της κηδείας στο Ντιτρόιτ αναφέρει το CNNi.

Περισσότερες από 130 ροζ Cadillac, μερικές από πολιτείες μακρινές όπως το Τέξας και η Φλόριντα, συγκεντρώθηκαν για την Φράνκλιν.

Η Cadillac ιδρύθηκε το 1902 στην πόλη του Ντιτρόιτ. Ένα άλλο μοντέλο της αυτοκινητοβιομηχανίας, μία Cadillac LaSalle του 1940 μετέφερε τη σορό της Φράνκλιν στο μουσείο Charles H. Wright της αφρικανικής αμερικανικής ιστορίας για το λαϊκό προσκύνημα στις 28 Αυγούστου 2018.

Με Cadillac οδηγήθηκαν στην τελευταία τους κατοικία και ο πατέρας της Φράνκλιν, ο υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιώματων, πρώην υπουργός θρησκευμάτων και τραγουδιστής της Γκόσπελ Rev. C. L. (Clarence La Vaughn) και η ακτιβίστρια Ρόζα Παρκς.

Το λαϊκό προσκύνημα σε μια αυτοκράτειρα της soul

Χιλιάδες θαυμαστές της Αρίθα Φράνκλιν συγκεντρώθηκαν στο Ντιτρόιτ για να τιμήσουν τη θρυλική "βασίλισσα της σόουλ σε μουσείο της πόλης, ξεκινώντας τις τετραήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν της.

Tο επιχρυσωμένο φέρετρό της τοποθετήθηκε στο μουσείο Τσαρλς Χ. Ράιτ, που είναι αφιερωμένο στην ιστορία των μαύρων Αμερικανών. Θαυμαστές της είχαν κατασκηνώσει όλη τη νύχτα έξω από το κτίριο για να προσκυνήσουν τη σορό της.

Οι αρχές αναμένουν ότι χιλιάδες άνθρωποι θα συμμετάσχουν στο λαϊκό προσκύνημα σήμερα και αύριο. Την Πέμπτη η σορός της θα μεταφερθεί στην εκκλησία όπου ιερουργούσε ο πατέρας της.

Oρισμένοι από τους θαυμαστές της έφτασαν στο Ντιτρόιτ ντυμένοι με μπλουζάκια που είχαν τυπωμένο επάνω το πρόσωπό της. "Είναι η Βασίλισσα. Είναι ίνδαλμα, είναι θρύλος. Απλώς είναι τιμή μας να βρισκόμαστε εδώ για να την τιμήσουμε", εξήγησε ένας από αυτούς στο τοπικό κανάλι Local 4 News.

"Η μουσική της άλλαξε τη ζωή πολλών και είναι τιμή να είμαστε εδώ", πρόσθεσε ένας άνδρας που έφτασε στο Ντιτρόιτ από το γειτονικό Οχάιο. "Άγγιξε τόσους πολλούς ανθρώπους", συνέχισε.

Την Πέμπτη το βράδυ δόθηκε μια δωρεάν συναυλία στη μνήμη της ενώ την Παρασκευή θα τελεστεί η κηδεία της στην οποία αναμένενεται να δώσουν το παρών, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Στίβι Γουόντερ και η Τζένιφερ Χάντσον.

Η Φράνκλιν πέθανε στις 16 Αυγούστου στο Ντιτρόιτ, από καρκίνο στο πάγκρεας. Είχε συμπληρώσει 60 χρόνια καριέρας και ήταν μια από τις πλέον αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες στις ΗΠΑ, ενώ αγωνίστηκε επίσης και για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Pink Cadillacs to line Detroit's streets in honor of Aretha Franklin

ΔΗΜΟΦΙΛΗ