ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Η «κρυμμένη» πόλη της Ελβετίας και η μυστηριώδης «εμμονή» της με τον αριθμό 11

Η «κρυμμένη» πόλη της Ελβετίας και η μυστηριώδης «εμμονή» της με τον αριθμό 11
Pixabay

Η πόλη Σόλοτουρν είναι ένας ιδιαίτερος τόπος γεμάτος ιστορία και με μία «εμμονή» στον αριθμό 11.

Βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε από τους Ρωμαίους πριν 2.000 χρόνια, αλλά σήμερα έχει σχεδόν ξεχαστεί τόσο από τους Ελβετούς, όσο και από τους τουρίστες.

Ο αριθμός 11 βρίσκεται παντού και δεν πρόκειται για σύμπτωση… Στην πόλη βρίσκονται 11 εκκλησίες, 11 παρεκκλήσια, 11 σιντριβάνια, 11 πύργοι και 11 μουσεία! Η παρουσία του αριθμού σε όλη την πόλη, μάλιστα, επιβιώνει από τον 15ο αιώνα.

Το εντυπωσιακότερο ίσως παράδειγμα της «εμμονής» με το 11 είναι ένα ρολόι τοίχου που… λείπει ο αριθμός 12! Σίγουρα, για τους περαστικούς φαίνεται κάτι… περίεργο και λάθος. Όμως, δεν έχει γίνει από ατύχημα στην κατασκευή του. Δεν πρόκειται για ένα ρολόι που απλά δείχνει την ώρα, αλλά για το «κλειδί» στην ιστορία αυτού του ιδιαίτερου τόπου.

Ο εκάστοτε επισκέπτης, στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τις «ρίζες» αυτής της εμμονής, θα συναντήσει πολλά κτήρια που θα τον καταπλήξουν και θα του δώσουν ακόμη ένα στοιχείο για την ιστορία της Σόλοτουρν. Ένα από αυτά είναι ο καθεδρικός ναός St. Ursus, στον οποίο ο αριθμός 11 είναι πραγματικά παντού. Όπως φαντάζεστε, χτίστηκε μέσα σε 11 χρόνια από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Gaetano Matteo Pisoni, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει ένα μεγαλείο συμβόλων.

st ursus cathedral 780022 1280


Πηγή: Pixabay

Διαβάστε επίσης:
Αυτό είναι το νησί που χρειάζεστε… γραπτή άδεια για να επισκεφθείτε
Επτά ρομαντικά ταξίδια που αξίζει να οργανώσετε αυτόν τον Φεβρουάριο

Ένα αεροσκάφος σε ξενοδοχείο: Το τελευταίο, θεαματικό ταξίδι 12,5 χλμ ενός παροπλισμένου Boeing

Σύμφωνα με κάτοικο της πόλης που μίλησε στο BBC, ο αρχιτέκτονας είχε εντολή από την κυβέρνηση «να συμπεριλάβει τον αριθμό 11. Κι έτσι έκανε. Παντού. Ακόμη και η Αγία Τράπεζα είναι φτιαγμένη από 11 διαφορετικά είδη μαρμάρου» αναφέρει η Therese Stählin.

Όλοι γνωρίζουν την παραπάνω ιστορία, αλλά κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί γιατί ο τόπος «εθίστηκε» τόσο πολύ στον συγκεκριμένο αριθμό και ήθελε να τον συμπεριλάβει σε όλες τις γωνιές του.

Λαϊκός μύθος μιλάει για «μαγικά ξωτικά» που έρχονταν από το κοντινό βουνό Weissenstein για να ενθαρρύνουν όλους αυτούς που εργάζονταν σκληρά, αλλά ποτέ τους δεν ευημέρησαν. Έτσι, η υιοθέτηση του αριθμού 11 ή αλλιώς «elf» στη γερμανική γλώσσα (σ.σ. που σημαίνει ξωτικό), ήταν ένας τρόπος των κατοίκων να τιμήσουν τους «σωτήρες» τους.

Μία πιο… λογική εξήγηση σχετίζεται με τη Βίβλο, καθώς πολλοί ντόπιοι υποστηρίζουν πως το 11 είναι «ιερός» αριθμός αλλά και προφητικός. Στην αριθμολογία το 11 θεωρείται πως είναι το πιο ευκολονόητο νούμερο και συχνά έχει να κάνει με την πίστη και την τηλεπάθεια.

Αν η θρησκεία είναι ένα σκέλος του αριθμολογικού DNA της πόλης, η γεωπολιτική είναι ένα άλλο. Το 1481 η Σόλοτουρν έγινε το 11ο καντόνι της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και έως τον 16ο αιώνα είχε χωριστεί σε 11 προτεκτοράτα.

Η πρώτη φορά που αναφέρθηκε το 11, ήταν το 1252 όταν στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο της πόλης εξελέγχθηκαν 11 άτομα!

Για παραπάνω από 500 έτη, η Σόλοτουρν έχει δημιουργήσει μία αξιοσημείωτη σχέση με τον αριθμό 11 και όπως εύστοχα αναφέρει και το BBC είναι τόσα πολλά τα σημάδια, για να ‘ναι μία απλή σύμπτωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ